Συνεχείς καθαρισμοί και αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές – Με κριτήριο την επικινδυνότητα οι παρεμβάσεις, σε προετοιμασία συνολικό αίτημα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση
Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Λασίθι μετά τις πλημμύρες, στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης βράχων και φερτών υλικών, αλλά και στον συντονισμό για τον καθαρισμό των ρεμάτων και την αποκατάσταση των δρόμων, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ FM 99,8.
Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε έναν διαρκή αγώνα με τον χρόνο, καθώς οι νέες βροχοπτώσεις μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες χώματος από τις πλαγιές και επιβαρύνουν ξανά σημεία που έχουν ήδη καθαριστεί. Όπως εξήγησε, σε ορισμένες περιπτώσεις τα συνεργεία χρειάζεται να επιστρέφουν στα ίδια σημεία, προκειμένου να απομακρύνουν τα υλικά που συσσωρεύονται εκ νέου.
Μηχανήματα στους δρόμους και στα πρανή
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η διαδρομή Φέρμα–Αχλιά, όπου παραμένει έντονη η ανησυχία για τις βραχοπτώσεις και τους βράχους που βρίσκονται πάνω από τον δρόμο.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, μηχανήματα έργου επιχειρούν κατά μήκος του συγκεκριμένου άξονα, καθώς και στον δρόμο προς τα Σχινοκάψαλα, σε τμήματα του δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν καθαρισμούς πρανών και απομάκρυνση υλικών από καταπτώσεις, ενώ παράλληλα καθαρίζονται ρέματα που διασταυρώνονται με το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Για τους επικίνδυνους βράχους που παραμένουν στις πλαγιές, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η αντιμετώπισή τους εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό αποκατάστασης. Όπως διευκρίνισε, η εξέταση των προβλημάτων περιλαμβάνει το οδόστρωμα, τα τεχνικά έργα και τα πρανή, καθώς και κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ασφάλεια του δικτύου. Δεν έδωσε, πάντως, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτών των παρεμβάσεων.
Προτεραιότητα στα πιο επικίνδυνα σημεία
Απαντώντας στις ανησυχίες για τα ρέματα, ιδιαίτερα στην περιοχή από τους Καθαράδες έως την Αχλιά, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η ιεράρχηση γίνεται με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας και την ανάγκη προστασίας από ένα νέο καιρικό φαινόμενο.
Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη συνεργασίας με τον Δήμο, καθώς η διαχείριση των νερών συνδέεται με το επαρχιακό, το δημοτικό και το αγροτικό οδικό δίκτυο. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας καταγράφηκαν περιπτώσεις κάθετων δρόμων που λειτούργησαν ως δίοδοι ορμητικών νερών, αναδεικνύοντας την ανάγκη συντονισμένων παρεμβάσεων.
Η έκταση των ζημιών, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτεί πολύ περισσότερους πόρους από όσους είχαν αρχικά προβλεφθεί για τους συνήθεις καθαρισμούς και τις εργασίες συντήρησης.
Συνολικός σχεδιασμός από τον Περιστερά έως τον Μακρύ Γιαλό
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες πραγματοποιούν συνεχείς αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών, τον προσδιορισμό του τρόπου αποκατάστασης και την εκτίμηση του κόστους, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.
Όπως είπε, προετοιμάζεται συνολικό πακέτο προτεινόμενων έργων για υποβολή προς έγκριση χρηματοδότησης, με τον σχεδιασμό να καλύπτει την περιοχή από τον Περιστερά έως τον Μακρύ Γιαλό και ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Ανέφερε ακόμη ότι για ορισμένες παρεμβάσεις υπάρχει ήδη μελετητική προετοιμασία, ενώ έχει ζητηθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Περιφέρεια αποδεσμεύει πρόσθετα κονδύλια για άμεσες εργασίες.
Για την ιστορική γέφυρα του Μύρτου, σημείωσε ότι, σύμφωνα με την εικόνα από τον έλεγχο, δεν διαπιστώθηκε να έχει επηρεαστεί από την πρόσφατη κακοκαιρία. Υπενθύμισε τις προηγούμενες παρεμβάσεις και ανέφερε ότι σχεδιάζονται συμπληρωματικές εργασίες στη γέφυρα και στον ποταμό.
Κλείνοντας, ο αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τους πολίτες που εξετάζουν ιδιωτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση επικίνδυνων σημείων να συνεννοούνται προηγουμένως με τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, ώστε να αποφεύγονται λανθασμένοι χειρισμοί.