Φυσικό αέριο: Καθαρή εικόνα για τα κοιτάσματα μέχρι το 2023 - Η έκθεση για τα αποθέματα στην Κρήτη
Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
«H Ελλάδα επιταχύνει τις έρευνες υδρογονανθράκων, κάνουμε μια νέα αρχή καθώς η χώρα μας ενδέχεται να έχει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, δίνοντας σήμα για την επιτάχυνση των ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε 6 θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και δύο θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Από την έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, πλαισιωμένος από τον υπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για επανεκκίνηση των “βαλτωμένων” έως τώρα προγραμμάτων ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε 6 συνολικά (5 θαλάσσιες και 1 χερσαία) περιοχές σε Κρήτη, δυτική Ελλάδα και Ιόνιο πέλαγος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι κινήσεις που θα ξεκινήσουν να... τρέχουν θα δώσουν ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα και θα ενισχύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε χθες για την άμεση αναβάθμιση της ΕΔΕΥ, αλλά και την αναβάθμιση των έργων υδρογονανθράκων σε έργα εθνικού ενδιαφέροντος, ώστε να απαγκιστρωθούν από γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις, ενώ κάλεσε τις εμπλεκόμενες εταιρείες να πατήσουν το πόδι στο... “γκάζι” ως προς τις σεισμικές έρευνες. Δε δίστασε μάλιστα να θέσει ως στόχο-ορόσημο το να γνωρίζουμε ακριβώς έως τα τέλη του 2023 το πόσος ορυκτός πλούτος βρίσκεται στις περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, η όσο το δυνατόν πιο άμεση έναρξη των ερευνών προβάλλει ως ακόμα πιο κρίσιμο στοίχημα για την Κρήτη, μιας και, σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, η περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι η πιο πολλά υποσχόμενη από πλευράς μεγέθους κοιτασμάτων, αλλά την ίδια ώρα έχει μείνει πίσω και αποτελεί τη λιγότερο ώριμη σε επίπεδο διερεύνησης περιοχή. Κάτι που έχει ως συνέπεια η παραγωγή φυσικού αερίου στα 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (εφόσον βεβαίως οι έρευνες δείξουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα) να προσδιορίζεται στα δικά μας μέρη για το 2029 έναντι της περιόδου 2027-2028, που είναι το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα για τις άλλες περιοχές.
Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό - το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι - να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε αυτή τη διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι, όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων, κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις - θα το ξαναπώ, ενδείξεις - που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα».
Το ενδιαφέρον, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εστιάζεται σε έξι περιοχές.
«Η μια βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο - θα τονίσω - όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, και δύο δυτικά-νότια της Κρήτης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στα πρώτα στάδια του χρονοδιαγράμματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους».
«Από πλευράς ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς υπουργείου, δεσμευόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρεία, η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτή τη διαδικασία, ώστε - εφόσον χρειαστεί - και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης», συμπλήρωσε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θέλω να τονίσω ότι, ως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες, οι οποίες μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μας υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας», εξήγησε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Η εντολή μου για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο».
Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη
Η ημερομηνία έναρξης της έρευνας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε δύο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ήταν η 10η Οκτωβρίου του 2019. Μισθωτές είναι οι Total Energies (40%, εντολοδόχος), ExxonMobil (40%) και Helpe Upstream (20%).
Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά παράλληλα και τη λιγότερο ώριμη, καθώς είναι αναγκαία η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων.
Σε αυτό τον καμβά, η παραγωγή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το 2029. Ο κρίσιμος στόχος, όπως επισημαίνεται από πλευράς ΕΔΕΥ, για την περιοχή της Κρήτης, είναι πρόσκτηση 6.500 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Τον επόμενο χρόνο ακολουθούν οι τρισδιάστατες δονήσεις, ενώ από το 2025 έως το 2026, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις. Ακολουθεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος και η διαδικασία της εκμεταλλευσιμότητας (2027-2029).
Κ. Σκρέκας
Στις τρεις ενέργειες στις οποίες θα προβεί άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών στο μέτωπο των υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.
«Για να υπηρετήσουμε τον νέο εθνικό στόχο, έτσι όπως τον περιέγραψε ο πρωθυπουργός, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κάνουμε τρία πράγματα: Πρώτον, θα ζητήσουμε μία νέα task force, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων. Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολύνουμε τις έρευνες. Και τρίτον, θα σταλεί μία επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ, που θα τους ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησής μας και τη νέα στρατηγική για επιτάχυνση της έρευνας και θα ζητάει να καταθέσουν τις προθέσεις τους άμεσα», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.
«Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ αρχίζουν να ενώνονται. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σήμερα μας γεμίζει με ευθύνη και την υποχρέωση να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας για να μπορέσουμε να παραδώσουμε αποτελέσματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος.
«Η βούληση, η οποία δηλώνεται σήμερα, και η στρατηγική να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο, το οποίο πιθανόν να υπάρχει στην Ελλάδα, μόνο σωστή μπορεί να είναι και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη στρατηγική όσον αφορά στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής μετάβασης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.
ΣΥΡΙΖΑ - Επικοινωνιακή “φούσκα” από τον πρωθυπουργό
«Οι σημερινές δηλώσεις τού κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) δεν περιλαμβάνουν καμία άμεσα εφαρμόσιμη λύση για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε για ακόμα μία φορά την ανεπάρκεια και την αποτυχία της κυβέρνησής του, αλλά και την έλλειψη σχεδίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας», σημειώνεται σε καυστική ανακοίνωση των Σ. Φάμελλου και Π. Πέρκα, τομεάρχη και αναπληρώτριας τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
«Το μόνο που υποσχέθηκε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είναι η επιτάχυνση των ερευνών που η δική του κυβέρνηση καθυστέρησε σε περιοχές που η έγκριση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ολοκληρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, το μόνο που έχει να επιδείξει στη θητεία του είναι αποχωρήσεις εταιρειών και απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed, με δικαιολογία τις αντιδράσεις της Τουρκίας», επισημαίνει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Έκθεση ΙΕΝΕ - Αποθέματα 70-90 τρισ. κ.π. στην Κρήτη
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το ΙΕΝΕ, και η οποία επικαλείται πρόσφατες μελέτες της ΕΔΕΥ και της Ακαδημίας Αθηνών, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε., όπως αναφέρει το ΙΕΝΕ.
Πηγή: neakriti.gr