Φρ.Παρασύρης: Αλλάζει η χωροθέτηση των θαλάσσιων αιολικών στο Λασίθι, αλλά δεν περισσεύει ηλεκτρικός χώρος για τους μικρούς

12:23 μ.μ. - Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024
12:03 μ.μ. - Τρί, 05/23/2024
Image: Φρ.Παρασύρης: Αλλάζει η χωροθέτηση των θαλάσσιων αιολικών στο Λασίθι, αλλά δεν περισσεύει ηλεκτρικός χώρος για τους μικρούς

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, παρουσίασε στον Υπουργό τις αρνητικές απαντήσεις που έχουν εκδοθεί από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης

Σημαντικές ειδήσεις, προέκυψαν χθες το απόγευμα, στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου μεταφέρθηκε η συζήτηση των τελευταίων μηνών για τη χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας, απευθυνόμενος στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη τόνισε: «με το Ν. 4964 επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε και με το Ν. 5069, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα, ενώ στη συνέχεια η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, κατήρτισε έναν χάρτη στον οποίο η Κρήτη, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ εφαρμόστηκαν 20 κριτήρια αποκλεισμού για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών. Ωστόσο, σύμφωνα και με τις επτά (7) αναφορές που σας έχουμε καταθέσει ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είστε ενήμερος για τις αρνητικές αποφάσεις/ γνωμοδοτήσεις των τοπικών φορέων (μεταξύ των οποίων η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, το ΤΕΕ/ΤΑΚ και άλλοι τοπικοί φορείς)».

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, παρουσίασε στον Υπουργό τις αρνητικές απαντήσεις που έχουν εκδοθεί από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία εκφράστηκαν αρνητικά για τις προτεινόμενες ΠΟΑΥΑΠ στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, δεδομένου ότι χωροθετούνται σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με αλιευτική δραστηριότητα και με άλλες ανταγωνιστικές χρήσεις όπως είναι ο τουρισμός.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου, έθεσε στον Υπουργό και το ζήτημα της δέσμευσης του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο εθνικός σχεδιασμός για τα υπεράκτια αιολικά έγινε πρόχειρα, επαναλαμβάνοντας το ερώτημα «τελικά τι ισχύει; Τι ηλεκτρικός χώρος απομένει για την κοινωνία; Για τις Ενεργειακές Κοινότητες; Για το διαμοιρασμό των δικαιωμάτων της ενέργειας στην κοινωνία;».

Στην απάντησή του ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε στο Φραγκίσκο Παρασύρη «ότι τα υπεράκτια είναι εθνική υπόθεση, γιατί η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη Μεσόγειο. Οι επενδύσεις αναζητούμε να γίνουν κατά βάση, όπου το δυναμικό αυτό είναι το καλύτερο. […] Για την περιοχή της Ελούντας συζητάμε με την τοπική κοινωνία, για τον περιορισμό του οικοπέδου, έτσι ώστε να μην έχει οπτική επαφή με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο στον κόλπο της Ελούντας ή με τη Σπιναλόγκα».

Στην Ελούντα το ζήτημα επαναξιολογείται, ύστερα και από τις αντιρρήσεις τον Υπουργείων ή των υπηρεσιών, φτιάξαμε μια φωτορεαλιστική απεικόνιση για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρχει οπτική επαφή με την περιοχή. Θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση με τις λιγότερες αντιδράσεις, τόνισε ο Υπουργός.

Στη δευτερολογία του ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ζήτησε από τον Υπουργό να συνεννοηθεί, αρχικά, με τους συναρμόδιους Υπουργούς και να λάβει απαντήσεις για τις αρνητικές αποφάσεις τους. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελούντα ο Βουλευτής με εμφατικό τρόπο υπογράμμισε «η Ελούντα είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, με ένα πολύ μεγάλο brand name, και επιλέγεται επειδή έχει καλό αιολικό δυναμικό, άρα αν δεν υπάρχει πρόβλημα, να βάλουμε ανεμογεννήτριες και στο Φιλοπάππου. Υπάρχει μια κλίμακα στην υπερβολή».

Ολοκληρώνοντας, τη δευτερολογία του ο Φραγκίσκος Παρασύρης έθεσε σε προτεραιότητα τη θέσπιση των ανταποδοτικών για τις τοπικές κοινωνίες. Ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για το πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των μελετών για τον ορισμό των οικοπέδων. Και βεβαίως, έθεσε ξανά το ζήτημα της δέσμευσης του ηλεκτρικού χώρου. «Έχετε δεσμεύσει τον ηλεκτρικό χώρο. Είναι δυνατόν να μην έχετε προβλέψει καθόλου χώρο για ενεργειακές κοινότητες και μικρούς επενδυτές; Εμείς είμαστε υπέρ της αυτάρκειας και της αυτονομίας. Δεν είμαστε στην εποχή του πετρελαίου. Άρα ο διαμοιρασμός των δικαιωμάτων του ηλεκτρικού χώρου είναι μείζον ζήτημα».

Ο Υπουργός κλείνοντας επανέλαβε ότι έχει ήδη προχωρήσει η αλλαγή της χωροθέτησης, προκειμένου να μην υπάρχει καμία οπτική επαφή από την Ελούντα.

Για τα ανταποδοτικά προς τις τοπικές κοινωνίες, δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις, περιορίστηκε, ωστόσο, στο να τονίσει ότι πρέπει να είναι πιο άμεσα και ασφαλώς να είναι σημαντικά, γιατί τα έργα είναι εξίσου σημαντικά.

Για τον ηλεκτρικό χώρο αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας, για ακόμα μια φορά, έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ», δηλώνοντας πως το Net Metering με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις έχει τελειώσει, για νέα έργα και από εδώ και πέρα θα προχωρήσουμε με Net Billing.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση και τις απαντήσεις του Υπουργού, ο Φραγκίσκος Παρασύρης με δήλωσή του επισημαίνει «έχουν διαμοιράσει τον ηλεκτρικό χώρο στην Ελλάδα και βέβαια στην Κρήτη, Είναι δεδομένο αυτό. Στη συνέχεια έρχονται και αλλάζουν ξανά τις προτεραιότητες στους Όρους Σύνδεσης του ΑΔΜΗΕ, καταστρατηγώντας την αρχή της προβλεψινότητας. Θα περίμενα, όμως, περισσότερες εξηγήσεις για το πώς σκοπεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενισχύσει τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας, τις Ενεργειακές Κοινότητες. Για τους μεγάλους είμαστε ενήμεροι. Για την κοινωνία επιμένουμε. Για τα θαλάσσια αιολικά στο Λασίθι θα παρακολουθούμε επισταμένως τις εξελίξεις, πάντα ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των τοπικών φορέων και της κοινωνίας».

cretalive.gr