Φράγμα Μπραμιανών - Συνοδά έργα: Πριν το τέλος του 2024 η δημοπράτηση του έργου

10:46 π.μ. - Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024
10:10 π.μ. - Πέμ, 17/46/2024
Image: Φράγμα Μπραμιανών - Συνοδά έργα: Πριν το τέλος του 2024 η δημοπράτηση του έργου

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο κος Γιάννης Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για όσα διαπίστωσαν από την αυτοψία που πραγματοποίησαν σε σημεία του ΒΟΑΚ αλλά και για όσα συζητήθηκαν για τα συνοδά έργα που αφορούν το Φράγμα Μπραμιανών

Όσον αφορά το ΒΟΑΚ, αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το κομμάτι των δύο έργων από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Νεάπολη και από τη Νεάπολη μέχρι τα Μάλια είναι ένα κομμάτι που προχωράει γρήγορα. Υπάρχει ένα θέμα το οποίο αφορά τις αποζημιώσεις σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις αλλά ο κος Ανδρουλάκης εύχεται να μη κολλήσουν σε αυτό.

Στην συνέχεια, ο κος Ανδρουλάκης μας ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια διεκδικεί άλλες τρεις χρηματοδοτήσεις οι οποίες αφορούν το κομμάτι Καλό Χωριό-Γέφυρα Φρουζή, Γέφυρα Φρουζή- Παχειά Άμμος και Παχειά Άμμος- Σητεία καθώς ο σκοπός είναι να φτάσει ο ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία. Οι μελέτες είναι έτοιμες και εάν εξαιρέσουμε το κομμάτι Παχειάς Άμμου- Σητείας όπου θα πρέπει να μπουν τεχνικοί σύμβουλοι για την ολοκλήρωση των μελετών, αυτό που συζήτησαν είναι ότι θα πρέπει να το δουν σε ένα χρόνο ώστε να υπάρχουν πιστώσεις από την μεριά του Υπουργείου. Το κομμάτι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια η οποία ασκεί πιέσεις από την μεριά της, αλλά βρίσκεται σε στάση αναμονής ώσπου να βρεθούν τα χρήματα από το Υπουργείο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Ανδρουλάκης. Επίσης, τέθηκαν τα ζητήματα για το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με το ΒΟΑΚ και σε σχέση με τα δύο κομμάτια τα οποία υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με τον σχεδιασμό να δείχνει ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2027 θα έχουν παραδοθεί.

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό, αφορά τα συνοδά έργα του φράγματος Μπραμιανών αλλά και το αντιπλημμυρικό κομμάτι. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον προσυμβατικό έλεγχο και ελπίζουν ότι μέσα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα γίνει η υπογραφή. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει εγκατάσταση του εργολάβου ώστε να προχωρήσει γρήγορα το έργο. Ο κος Ανδρουλάκης πρότεινε να γίνει μία συνάντηση με τον ανάδοχο εργολάβο στην επόμενη φάση ώστε να βοηθήσουν και τεχνικά και με την εμπειρία τους ώστε να προχωρήσουν τα έργα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Κλείνοντας, ο κος Ανδρουλάκης είπε ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι πολλές φορές επικουρικός ώστε να βρίσκει χρηματοδοτικές λύσεις.

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού