Φράγμα Αγίου Ιωάννη: Θετική εξέλιξη η χρηματοδότηση - Πιέσεις τώρα για άμεση δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου

12:08 μ.μ. - Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021
12:11 μ.μ. - Τρί, 09/08/2021
Image: Φράγμα Αγίου Ιωάννη: Θετική εξέλιξη η χρηματοδότηση - Πιέσεις τώρα για άμεση δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου

Ο αντιδήμαρχος Γ. Ασπραδάκης στον Ηχώ 99,8 για φράγμα, αλιευτικά καταφύγια Γρα Λυγιάς και Μακρύ Γιαλού, ΒΟΑΚ, πεζοδρόμηση της οδού Κατράκη

Σε σειρά θεμάτων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιώργος Ασπραδάκης. Πιο συγκεκριμένα έκανε αναφορά στη χρηματοδοτική ένταξη της κατασκευής του Φράγματος του Αγίου Ιωάννη και του δικτύου άρδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 26.044.385€ στο Πρόγραμμα ΣΔΙΤ ΥΔΩΡ 2.0. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του ταμιευτήρα χωρητικότητας 1.775.000 m 3 (με ωφέλιμο όγκο νερού 1.705.000m 3) στις νοτιοδυτικές υπώρειες του όρους Θρυπτή, τα έργα υδροληψίας, τα έργα μεταφοράς, το επίχωμα φράγματος, το πρόφραγμα, τον υπερχειλιστή πλημμύρας, τον θάλαμο δικλείδων εκκένωσης, υδροληψίας και οικολογικής παροχής κ.α. Από την κατασκευή του φράγματος θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες περίπου 10.450 στρεμμάτων. Ο κ. Ασπραδάκη τόνισε στο σημείο οι ο Δήμαρχος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα διεκδικώντας την υλοποίηση έργων για τον δήμο και η παραπάνω θετική εξέλιξη ανακοινώθηκε μάλιστα πρόσφατα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Είπε ακόμα ότι από πλευράς τους θα συνεχίσουν τις πιέσεις έτσι ώστε το έργο να δημοπρατηθεί και άμεσα να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Επειδή δε πρόκειται για σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις έτσι ώστε η σύμπραξη να είναι πρώτα προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών και έπειτα για τον ιδιωτικό τομέα.

Εν συνεχεία ο κ. αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στον ΒΟΑΚ και το τμήμα «Καλό Χωριό- Γέφυρα Φρουζή» και «Παράκαμψη της Παχειάς Άμμου», για τα οποία όπως είπε υπάρχουν μελέτες σε ωριμότητα και ασκούνται πιέσεις προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες χρηματοδότησης και υλοποίησής τους. Και για αυτά τα έργα ο Δήμαρχος είχε πρόσφατα συναντήσεις στο αρμόδιο υπουργείο. Όπως και για το έργο κατασκευής παρκινγκ σε ακίνητο απέναντι από το ταχυδρομείο. Για το συγκεκριμένο υπάρχει έτοιμη μελέτη προϋπολογισμού 2,5 εκατομμ. ευρώ, αναζητείται χρηματοδότηση και εκτιμάται ότι άμεσα θα υπάρχουν εξελίξεις.

Κατόπιν ο κ. Ασπραδάκης μίλησε για τα νεώτερα σε ότι αφορά στα αλιευτικά καταφύγια της Γρα Λυγιάς αλλά και του Μακρύ Γιαλού.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση ακροατή αναφορικά με το τι προβλέπεται με την οδό Κατράκη που οδηγεί προς τα Γενικά Λύκεια και το Μισεδάκειο, είπε ότι η συγκεκριμένη οδός, που τώρα λειτουργεί ως δρόμος διέλευσης οχημάτων, βάσει σχεδίου πόλεως είναι πεζόδρομος και μάλιστα αυτό προβλέπεται σε σχετικό ΦΕΚ. Ως δήμος και ως τεχνική υπηρεσία έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει ως πεζόδρομος και έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από αρμόδιες επιτροπές του δήμου όπως και από τη Δημοτική Κοινότητα Ιεράπετρας. Όλες αυτές οι αποφάσεις βρίσκονται εδώ και έναν χρόνο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς έγκριση. Δυστυχώς υπάρχουν καθυστερήσεις , αλλά γίνονται συνεχείς επικοινωνίες για να τρέξουν οι διαδικασίες. Διευκρινίζεται πάντως ότι δεν μιλάμε για το αρχιτεκτονικό κομμάτι πχ ανάπλαση, αλλά αρχικά για τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης και στη συνέχεια θα γίνει η ανάπλαση, εξήγησε.

Τέλος μίλησε για το επικίνδυνο όπως αποδεικνύεται σημείο στην είσοδο της πόλης από την Παχειά Άμμο όπου πολύ συχνά γίνονται τροχαία ατυχήματα λέγοντας ότι η υπηρεσία ετοιμάζει μελέτη για την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών και στο μεταξύ θα αναζητηθεί μια προσωρινή λύση προκειμένου να αποφεύγονται τα ατυχήματα.