Φραγκιαδάκης: Η προβληματική διαχείριση του νερού «ξεραίνει» τις Μάλλες

11:25 π.μ. - Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2024
11:10 π.μ. - Τρί, 08/25/2024
Image: Φραγκιαδάκης: Η προβληματική διαχείριση του νερού «ξεραίνει» τις Μάλλες

Ο κος Νικόλαος Φραγκιαδάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μαλλών, μίλησε στον αέρα του Ηχώ 99,8

Ο κος Νικόλαος Φραγκιαδάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μαλλών, μίλησε στον αέρα του Ηχώ 99,8 ώστε να μας δώσει μία εικόνα για το πόσο θα επηρεαστεί η φετινή παραγωγή λαδιού στις Μάλλες από την έλλειψη νερού.

Όσοι μένουν στις Μάλλες έχουν ως κύρια πηγή εσόδων την παραγωγή λαδιού. Φέτος πιστεύουν ότι θα έχουν περισσότερο λάδι από πέρυσι αλλά θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα εάν είχαν λίγο περισσότερο νερό. Οι καρποί της ελιάς είναι τελείως αφυδατωμένοι και στην κατάσταση αυτή δεν μπορούν να ανακάμψουν. Φέτος, το νερό έχει λιγοστέψει πάρα πολύ και έτσι δεν μπόρεσαν να ποτίσουν όσο έπρεπε. Στο χωριό υπάρχουν έξι πηγές και αυτές είναι που δίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση στο χωριό. Η κάθε πηγή έχει συγκεκριμένη δυνατότητα, το νερό δεν αντλείται αλλά φτάνει με φυσική ροή. Από τις 5 γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή των Μύθων, μόνο οι 2 ανήκουν στους Μύθους ενώ οι άλλες 3 ανήκουν στον πρώην Δήμο Νέας Μάλλας, ανέφερε ο κος Φραγκιαδάκης. Και οι 6 πηγές που έχουν στις Μάλλες έχουν στερέψει καθώς αντλείται το νερό από χαμηλότερα επίπεδα. Η πηγή των Χαλάυρων το 2019 έβγαζε 40 κυβικά νερού. Μετά από μία έντονη βροχή αντιμετώπισε πρόβλημα και έτσι το νερό πια βρίσκεται πιο βαθιά. Από το 2019 έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα ώστε να διευρυνθεί η πηγή και να αξιοποιηθεί αυτό το νερό. Αυτές οι πηγές δεν στέρεψαν φέτος αλλά είναι ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια. Δεδομένου ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ένας, ο κος Φραγκιαδάκης πιστεύει ότι αυτή κατάσταση οφείλεται στην υπεράντληση του νερού από τις γεωτρήσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε κατά τη γνώμη του κ. Φραγκιαδάκη είναι να δημιουργήσουμε μικρά φράγματα ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να μην καταλήγει το νερό στην θάλασσα.

Εάν υπήρχε σωστή διαχείριση του νερού από πλευράς δήμου, δεν θα είχαμε πρόβλημα σήμερα, ανέφερε ο πρόεδρος. Η ελιά δεν θέλει μαζεμένο νερό αλλά πιο συχνό πότισμα. Ο κος Φραγκιαδάκης προτείνει λοιπόν να γίνεται ορθή κατανομή του νερού που υπάρχει. Ζητούν λοιπόν να αρθεί η αδικία καθώς ουσιαστικά ο πρώην Δήμος Νέας Μάλλας δίνει νερό στην Ιεράπετρα. Αυτό που ζητούν είναι είτε να σταλεί και στις Μάλλες λίγο νερό από τις γεωτρήσεις είτε να φτιάξουν το φράγμα του Ρετικού, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα, και να μην χάνουν το νερό που πηγαίνει τώρα προς τα κάτω.

Κλείνοντας, ο κος Φραγκιαδάκης είπε ότι τόσο φέτος όσο και του χρόνου είναι πιθανόν να χάσουν την μισή παραγωγή λαδιού στις Μάλλες καθώς τα δέντρα θα πρέπει να κοπούν αρκετά βαθιά για να μην ξεραθούν.

-

hxonews
hxonews

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού