Φωτοβολταϊκά στο φράγμα Μπραμιανών με χρηματοδότηση της Περιφέρειας

10:32 π.μ. - Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019
10:10 π.μ. - Τρί, 15/32/2019
Image: Φωτοβολταϊκά στο φράγμα Μπραμιανών με χρηματοδότηση της Περιφέρειας

Πάνω από 1.000.000 το κόστος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας στη ΔΕΗ

Για τα συμπεράσματα της συνάντηση των ΤΟΕΒ  Κρήτης  που έγινε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης  μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανώλης Παπαδάκης. Όπως είπε υπάρχουν συνεχώς αλλαγές ως προς το καθεστώς που υπόκεινται οι ΤΟΕΒ, με πολλές εγκυκλίους και τη νομοθεσία που συνεχώς αλλάζει. Αλλαγές στις οποίες κάθε φορά οι ΤΟΕΒ θα πρέπει να προσαρμόζονται. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν όπως επίσης θέματα λειτουργικά, πρόσληψης προσωπικού, η είσπραξη οφειλών κ.α.
 
Έμφαση δόθηκε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με σκοπό την εξοικονόμηση ρεύματος. Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης έχει γίνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με χρηματοδότηση Κρήτης  η οποία   θα αναλάβει και τη διαδικασία για την υλοποίηση του έργου. Σε ότι αφορά την Ιεράπετρα τα φωτοβολταϊκά θα καλύψουν το 30% των αναγκών  του ΤΟΕΒ . Τα φωτοβολταϊκά Θα τοποθετηθούν περιμετρικά του φράγματος Μπραμιανών. Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας πληρώνει περίπου 1.100.000 με 1.300.000 ευρώ το χρόνο με το μεγαλύτερο κόστος να προέρχεται από τη λειτουργία των γεωτρήσεων. Αφού τοποθετηθούν και λειτουργήσουν τα φωτοβολταϊκά θα εξοικονομηθούν περίπου 150.000 ευρώ.
 
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας πρόσθεσε πως συζητήθηκε και το θέμα της ενιαίας διαχείρισης υδάτινων πόρων. Οι ΤΟΕΒ είναι ενάντια σε αυτό, με την έννοια ότι δεν έχουν διευκρινιστεί σημαντικές λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει πράξη ένα τέτοιο μέτρο. Εάν δεν διευκρινιστεί ποιοι θα ωφεληθούν, πώς θα γίνεται η διαχείριση και ποιοί θα αποφασίζουν, υπάρχει επιφυλακτικότητα σχετικά με την ενιαία διαχείριση για το βασικό αγαθό που είναι το νερό.
 
Ο κ. Παπαδάκης μίλησε τέλος για τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε η αναγκαιότητα να γίνει το έργο της προσαγωγού διώρυγας χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Παπαδάκη: