Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του διήμερου επιμορφωτικού Εργαστηρίου για την αναδοχή και την υιοθεσία, που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας περιφέρειας Αττικής, η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι, από αυτές τις αιτήσεις, οι 606 είναι για υιοθεσία και οι 133 για αναδοχή, ενώ 2.443 πολίτες επισκέφθηκαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα. «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν το τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού πάνω σε αυτό το θέμα» διαπίστωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Παράλληλα, όπως είπε, «71 ατομικοί φάκελοι παιδιών είναι ήδη στο σύστημα. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο, τελειώνει η ιστορία της αναζήτησης των ριζών χωρίς αποτέλεσμα. Πλέον, από 18 χρονών, θα υπάρχει η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν τις ρίζες τους στο εθνικό μητρώο. Επίσης, αλλάζει η νοοτροπία του λαού, ο οποίος δεν χρειάζεται να κρύβει μία τεράστια πράξη γενναιοδωρίας και αγάπης που είναι η υιοθεσία και η αναδοχή. Ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού περιέχει το ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασής του» σημείωσε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι κάθε γονιός θα εκπαιδευτεί, πριν κριθεί ότι είναι κατάλληλος, για να προχωρήσει στην αναδοχή ή την υιοθεσία.
Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης διευκρίνισε ότι ένας υποψήφιος γονιός δεν χρειάζεται να περιμένει έξι ή οκτώ χρόνια για αναδοχή ή υιοθεσία, καθώς ο χρόνος αναμονής συντομεύει σε 8 με 12 μήνες.
«Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση που υλοποιήσαμε όσον αφορά την αναδοχή και την υιοθεσία, είναι ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων που έγιναν» τόνισε η κ. Φωτίου, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη μεταρρύθμιση είναι ότι όλη η πρόνοια έγινε ψηφιακή. «Πριν αναλάβουμε κυβέρνηση, δίνονταν 200 επιδόματα από 120 διαφορετικές πηγές, χωρίς ενιαία κριτήρια» σχολίασε η κ. Φωτίου, η οποία έκανε λόγο για ένα τεράστιο προνοιακό κράτος, χαρακτηρίζοντάς το ξέφραγο αμπέλι.
Στη συνέχεια, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμπλήρωσε ότι, στο παρελθόν, δεν υπήρχε «καμία κοινή βάση δεδομένων για τη διασταύρωση των στοιχείων. Γι' αυτό, δημιουργήσαμε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο οποίος συγκέντρωσε όλα τα επιδόματα. Σήμερα, δίνονται τέσσερα επιδόματα. Το ένα αφορά την ακραία φτώχεια και τα άλλα τρία προορίζονται για τα μεσαία στρώματα. Για πρώτη φορά, διασταυρώνονται επτά βάσεις δεδομένων του κράτους. Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα 242 Κέντρα Κοινότητας σε όλους τους δήμους, όπου ο πολίτης πληροφορείται για τα δικαιώματά του» δήλωσε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι, εξαιτίας αυτής της μεταρρύθμισης, πείστηκαν οι δανειστές και «δεν κόψαμε τα επιδόματα. Δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ».
Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης είπε ότι, όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, βρήκε ένα τεράστιο ιδρυματικό κράτος «που λειτουργούσε χωρίς κανόνες». «Δεν υπήρχε καταγεγραμμένος ο ακριβής αριθμός των παιδιών που ήταν στα Ιδρύματα και δεν γνωρίζαμε πόσα Ιδρύματα λειτουργούσαν. Εμείς περάσαμε νόμο και όλα καταγράφονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα», διευκρίνισε.
Σχετικά με την αποϊδρυματοποίηση, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι το υπουργείο προχώρησε σε δύο ενέργειες που είναι ο νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία και η θέσπιση με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. «Εξασφαλίσαμε τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε.
«Επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την άποψή μας ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι ισχυρό» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Λέγεται αυτόν τον καιρό ότι το κοινωνικό κράτος δεν παράγει πλούτο και ανάπτυξη. Όλοι, όμως, ξέρουν ότι παράγει πλούτο. Γι' αυτό το θέλουν οι ιδιώτες. Εμείς αυξήσαμε τα κονδύλια της πρόνοιας και όλου του κοινωνικού κράτους μέσα σε συνθήκες κρίσης. Πιστεύουμε ότι τα επιδόματα και οι παροχές είναι όρος ισοτιμίας» κατέληξε στην ομιλία της η κ. Φωτίου.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας, έδωσε έμφαση στο θέμα της εκπαίδευσης των υποψήφιων γονιών.
Στο επιμορφωτικό εργαστήριο «Ένα σπίτι για κάθε παιδί» παρουσιάστηκαν τα εγχειρίδια εκπαίδευσης υποψήφιων ανάδοχων-θετών γονέων και εκπαιδευτών που εκπόνησε το Τµήµα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήµης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα στελέχη των φορέων εποπτείας το νόηµα και τη μεθοδολογία των εκπαιδευτικών εγχειριδίων, να συνδέσουν τις δικές τους επαγγελµατικές εμπειρίες µε αυτές των υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως εκπαιδευτές.
dikaiologitika.gr