Αφού είναι εκτός εποχής προϊόντα, υπάρχουν σήμερα, ως συνέπεια της πρόσφατης κακοκαιρίας που δεν επέτρεψε στα φυτά να αναπτυχθούν ομαλά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στις νότιες περιοχές της Κρήτης, παρότι εκεί δεν υπήρξαν χιονοπτώσεις ή δεν ήταν αξιόλογες. Στο μεταξύ, κανείς δεν ξέρει και με τη νέα κακοκαιρία τι θα συμβεί.
Ωστόσο, υπάρχει μια ομαλοποίηση της αγοράς, τόσο στα θερμοκηπιακά όσο και στα λιγοστά υπαίθρια προϊόντα της Κρήτης. «Όταν κάνει κρύο έχουμε μειωμένη απόδοση των θερμοκηπιακών προϊόντων, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν ακριβύνει», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κολοκύθια που χθες είχαν στην αγορά του Ηρακλείου μια μέση τιμή 2 ε 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ στην ίδια τιμή ήταν και οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Αντιθέτως, η ντομάτα έχει χαμηλή τιμή, που δεν ξεπερνά τα επίπεδα του 0,80 με 1 ευρώ το κιλό, όπως λέει ο κ. Χαλκιαδάκης.
Πέρα από τις ανατιμήσεις που διαμορφώθηκαν μέσα στην κακοκαιρία, οι τιμές στα θερμοκηπιακά προϊόντα, πλην της ντομάτας, διαμορφώνονται σε ποσοστό γύρω στο 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αλλά το ίδιο ποσοστό αύξησης εκτιμάται ότι υπήρξε και από την κακοκαιρία μέχρι σήμερα.
«Είχαμε προβλήματα με το συνεχόμενο κρύο και αυτά είχαν επίπτωση στην παραγωγή. Έτσι, επειδή η προσφορά ήταν χαμηλότερη της ζήτησης, είχαμε την άνοδο των τιμών σε κάποια είδη. Αλλά αυτές είναι καταστάσεις φυσιολογικές για την αγορά των κηπευτικών», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των οπωροπωλών.
«Τώρα αρχίζουν να ομαλοποιούνται οι τιμές. Έχουν βγει καινούργια μαρούλια, για παράδειγμα. Είχε και καμιά εβδομάδα που δεν είχε κρύο. Και άρχιζαν να μειώνονται οι τιμές. Και θεωρώ ότι εντός των ημερών θα χαμηλώσουν οι τιμές και στα θερμοκηπιακά είδη», λέει στην εφημερίδα μας ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, αν και η ολιγοήμερη κακοκαιρία, όπως λέει, που ξεκίνησε από το περασμένο σαββατοκύριακο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν αποκλείεται να δημιουργήσει κάποια προβλήματα.
Στο μεταξύ, μεγάλες ήταν οι ζημιές στα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα λεμόνια. «Τα διέλυσε. Έτσι έχουν "τσιμπήσει" τα πορτοκάλια ένα 10% και έχουν γύρω στα 60 με 80 λεπτά το κιλό, ενώ πριν την κακοκαιρία οι τιμές ήταν γύρω στα 40 λεπτά το κιλό. Μανταρίνια πια δεν υπάρχουν ντόπια, ενώ τα λεμόνια πωλούνται φτηνά, γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Τα λεμόνια το καλοκαίρι είναι ακριβά επειδή δεν έχουμε δικά μας και το χειμώνα είναι φτηνά. Αλλά θα μπορούσε να ήταν και φτηνότερα, αν δεν είχαμε την κακοκαιρία».
Ωστόσο, ο κ. Χαλκιαδάκης εκτιμά ότι στα μανταρινοπορτάκαλα θα έχουμε και περαιτέρω ανατιμήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, λόγω έλλειψης της προσφοράς τους στην αγορά. «Σε είκοσι μέρες από τώρα», όπως εξηγεί, «δε θα έχουμε καθόλου ντόπια μανταρίνια και πορτοκάλια».
Υπαίθρια προϊόντα: Ομαλοποιείται η αγορά
Στο μεταξύ, έχουν ομαλοποιηθεί οι τιμές σε κουνουπίδια, μπρόκολα και λάχανα. «Πριν από μερικές μέρες», όπως λέει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, «ήταν ακριβά. Τα μπρόκολα, τα λάχανα και τα κουνουπίδια πωλούνται γύρω στο 1 ευρώ. Φανταστείτε ότι μέσα στην κακοκαιρία οι τιμές τους έφτασαν μέχρι και τα 2,5 ευρώ το κιλό».
Την ίδια ώρα, ομαλή είναι η κατάσταση στην παραγωγή της πατάτας. Αυτή την περίοδο βγάζουν πατάτες στη Μεσαρά, ενώ υπάρχει πατάτα και από το Λασίθι, με έναν μέσο όρο τιμών τα 80 λεπτά με ένα ευρώ το κιλό. Βεβαίως, πάντα έρχονται και οι ξένες πατάτες, που ουδεμία σχέση έχουν με την ποιότητα και τη νοστιμιά της κρητικής πατάτας. Βέβαια, «προσοχή στις ελληνοποιήσεις», όπως καταλήγει ο πρόεδρος των οπωροπωλών.
Πηγή: neakriti.gr