Φωτιά στο Αιγαίο βάζει η Τουρκία με δύο ΝΟΤΑΜ

10:07 π.μ. - Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016
10:09 π.μ. - Παρ, 30/07/2016
Image: Φωτιά στο Αιγαίο βάζει η Τουρκία με δύο ΝΟΤΑΜ

Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες από την επίσημη άρνηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν της Συνθήκης της Λωζάνης και την πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου, η τουρκική κυβέρνηση βάζει "φωτιά" στο Αιγαίο με δύο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε και υλοποιεί στην πράξη αυτή την αμφισβήτηση, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης άσκησης "Παρμενίων 2016" των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων!
 
Συγκεκριμένα, η Τουρκία εξέδωσε τις ΝΟΤΑΜ Α4233/16 και Α 4232/16) σε απάντηση των δυο ελληνικών αναγγελιών Α 2088/16 και Α2077/16 για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο από 2 έως 7 Οκτωβρίου από την Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών, τονίζουν ότι οι περιοχές αυτές δεν είναι ελληνικής κυριαρχίας! 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο τουρκικές ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι όχι μόνο το έδαφος των νησιών αλλά και όλες οι συνδεδεμένες με αυτά ζώνες (and/or her territory) πρέπει να αποκλεισθούν από τις ελληνικές ασκήσεις. Πάνω από είκοσι πλοία του τουρκικού Ναυτικού (φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια κλπ) ετοιμάζονται στους ναυστάθμους για να εξέλθουν στο Αιγαίο προς συνάντηση του ελληνικού Στόλου.
 
Ο ελληνικός Στόλος βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, το ίδιο και οι Μοίρες της ΠΑ που δίνουν την δική τους μάχη με την καθημερινότητα των διαθεσιμοτήτων, ενώ σε μερική επιφυλακή βρίσκονται και οι μονάδες που απαρτίζουν την Δύναμη "Δ".