Φορολογία στο κρασί και προγράμματα προώθησης, τα καυτά θέματα συζήτησης

10:28 π.μ. - Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018
10:09 π.μ. - Δευ, 24/28/2018
Image: Φορολογία στο κρασί και προγράμματα προώθησης, τα καυτά θέματα συζήτησης

Πολλά είναι τα ανοιχτά ζητήματα για το ελληνικό κρασί, αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, που η συγκομιδή των οινοστάφυλων βρίσκεται στο τέλος της και έχουν μπει στο φουλ οι μηχανές των οινοποιείων

Οι επαφές των οινοποιών με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε πρόκειται για τους ιδιώτες είτε για τους συνεταιριστές, εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agro24, προηγήθηκε η συνάντηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) με ανώτερο στέλεχος του ΥΠΑΑΤ, που έγινε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου και αφορούσε την έγκριση του προγράμματος προώθησης του ελληνικού κρασιού διεθνώς.
Πριν λίγα 24ωρα, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα της η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, συναντήθηκε πρώτα με αντιπροσωπεία της ΕΔΟΑΟ και έπειτα με κλιμάκιο στελεχών της ΚΕΟΣΟΕ.
Στην ατζέντα των συζητήσεων, συμπεριλήφθηκαν θέματα όπως "η ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού χώρου, η άρση θεσμικών εμποδίων για την ενιαία εκπροσώπηση των συνεταιρισμών στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., ειδικά σήμερα που ο διάλογος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020 εξελίσσεται και στην χώρα μας δεν υπάρχει επαγγελματικός εκπρόσωπος των συνεταιρισμών".
Στον υπουργό τέθηκε με επίταση και από τις δύο οργανώσεις το θέμα του μηδενισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί από την κυβέρνηση μετά την ακύρωση ουσιαστικών διατάξεων της εφαρμοστικής απόφασης από το ΣτΕ, αλλά και το θέμα του "υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, μέσω ελέγχου ιχνηλασιμότητας αφού διαπιστώνεται και φέτος ότι η διακίνηση σταφυλιών χωρίς συνοδευτικό έγγραφο προς οινοποιεία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο."
Επίσης η ΚΕΟΣΟΕ έθεσε "στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα όπως η ΚΑΠ και ο αμπελοοινικός τομέας, οι ανακτήσεις, η φορολογική μεταχείριση των πλεονασμάτων των Αγροτικών Συνεταιρισμών από το 2000 και μετά και θέματα φορολόγησης των συνεταιρισμένων αγροτών."
Από την πλευρά της, η ΕΔΟΑΟ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, συνεδρίασε και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση στην κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.
Ειδικότερα, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, "στα μεγάλα προβλήματα από την εφαρμογή έως τώρα του ειδικού φόρου προστίθενται και καινούργια μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει σημεία της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς δεν υπάρχει καμιά κατεύθυνση από τις αρχές στα οινοποιεία με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα που πλήττει τις συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δηλαδή στο διάστημα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, διαπιστώνεται μεγάλη μείωση των πωλήσεων.
Σημειώνεται ότι απαντώντας στο αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ που είχε υποβάλει νωρίτερα η αντιπροσωπεία του κλάδου, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ Βαγγ. Αργύρη, του ΣΕΟ Γ. Σκούρα, της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου και μελών της διοίκησης των 3 οργανώσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης προσδιόρισε τον χρόνο λήψης αποφάσεων αφού καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ.
Κατά τη συζήτηση στο υπουργείο, έγινε επίσης μια πρώτη συζήτηση για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες του αμπελοοινικού κλάδου, με τον υπουργό να εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στην «πρόκληση» του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Αμπελουργία δεσμευόμενος για επιτάχυνση του έργου της Επιτροπής που έχει συσταθεί. Ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του για την αναγκαιότητα συνέχισης των προγραμμάτων προβολής και προώθησης των οίνων και τόνισε ότι θα σταθεί δίπλα στις πρωτοβουλίες του κλάδου για την ανάπτυξη του τομέα."
 
agro24.gr