Φορο-κίνητρα σε αγρότες που θα διακινούν μέσω συνεταιρισμών το 100% της παραγωγής τους

3:01 μ.μ. - Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021
03:07 μ.μ. - Δευ, 19/01/2021
Image: Φορο-κίνητρα σε αγρότες που θα διακινούν μέσω συνεταιρισμών το 100% της παραγωγής τους

Το ΥπΑΑΤ λέει ότι το εξετάζει, ωστόσο απαιτείται να ανάψει το πράσινο φως και το υπουργείο των Οικονομικών

Το ΥπΑΑΤ λέει ότι το εξετάζει, ωστόσο απαιτείται να ανάψει το πράσινο φως και το υπουργείο των Οικονομικών.

Επαφές στο ΥπΑΑΤ, αλλά κι άλλα υπουργεία είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Ζαγοράς, κ. Γιάννης Κράββαρης θέσαμε εκτός των άλλων στο ΥπΑΑΤ ως Συνεταιρισμός Ζαγοράς το ζήτημα θέσπισης φορολογικών κινήτρων σε συνεταιρισμένους αγρότες, οι οποίοι και θα αποδεικνύουν ότι παραδίδουν την προβλεπόμενη ποσότητα παραγωγής τους στους συνεταιρισμούς. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι, ήδη, συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΑΣ Ζαγοράς, ζητήθηκε η ρύθμιση να προβλέπει κίνητρα σε συνεταιρισμένους, εφόσον διακινούν το 100% της παραγωγής τους μέσω των οργανώσεων.

Ανακοίνωση της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή για την συνάντηση στο ΥπΑΑΤ:

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή είχε, την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό και με συμμετοχή του Προέδρου Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου κ. Γιάννη Κράββαρη, του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου Ιωάννη Σέχα και του Αντιπροέδρου κ. Στάθη Λάσκου, για θέματα που αφορούν σε επενδυτικές και αναπτυξιακές δράσεις και ενέργειες των συνεταιρισμών αλλά και σε θέματα ελαιοκαλλιεργειών.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς – Πηλίου έθεσε το ζήτημα της επίσπευσης των οριστικών αποτελεσμάτων του μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ τονίζοντας ότι, καίτοι, έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που σχήματα συνεργασίας φορέων (Ε.Ο.), τα οποία διέθεταν σύμφωνο συνεργασίας και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, υπέβαλαν προτάσεις, ακόμη, δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα. Ο κ. Λιβανός δεσμεύθηκε ότι θα εξετασθεί το ζήτημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακόμη, ο κ. Κράββαρης έθεσε προς διερεύνηση από τον κ. Λιβανό την δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης αγροτεμαχίου για ενδεχόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ενεργειακής κοινότητας ΜΚΟ. Ο Υπουργός ζήτησε να υποβληθεί επίσημο αίτημα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό προκειμένου οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εξέτασής του.

Ακόμη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για την εξέλιξη των διαδικασιών του νέου νομοθετικού πλαισίου για την άρδευση – ύδρευση ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, για τις οποίες επισπεύδων είναι ο οικείος Δήμος. Ο Συνεταιρισμός επεσήμανε στον Υπουργό την επίσπευση της δημιουργίας ενός φορέα εποπτείας διαχείρισης υδάτων άρδευσης για την ταχύτερη και ομαλότερη υλοποίηση των ενεργειών.

Επίσης, δεδομένου του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που έχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς για την εξέλιξη της διαδικασίας των δασικών χαρτών, o Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε διαρκή συνεργασία και ενημέρωση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εργάζονται συντονισμένα και μεθοδικά για την καλύτερη επίλυση του ζητήματος.

Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς έθεσε και θέματα γενικότερου αγροτικού ενδιαφέροντος όπως είναι η απόδοση φορολογικών κινήτρων σε συνεταιρισμένους αγρότες, οι οποίοι και θα αποδεικνύουν ότι παραδίδουν την προβλεπόμενη ποσότητα παραγωγής τους στους συνεταιρισμούς. Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι, ήδη, συνεργάζεται με το Υπουργείο Οικονομικών προς την κατεύθυνση αυτή.

Τέλος, ο Αγροτικός Σύλλογος Πουρίου, επεσήμανε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές στην καταβολή αποζημιώσεων για την αφορία των ελαιοδένδρων.

Σημειώνεται ότι η αγροτική παραγωγή της περιοχής, ιδιαίτερα φέτος, λόγω του όψιμου χρονικά παγετού που σημειώθηκε, αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα τόσο καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου (ξηράνσεις δέντρων κλπ.), όσο και έντονης αφορίας στην καλλιέργεια της ελιάς. Σχεδόν στο σύνολο των ελαιοδέντρων της περιοχής παρουσιάζεται μειωμένη έως καθόλου καρπόδεση, σε συνέχεια της μικρής ανθοφορίας που υπήρξε, καθόσον οι ανθοφόροι οφθαλμοί είχαν καταστραφεί από τον παγετό. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει έλλειψη παραγωγής ελαιολάδου στην περιοχή.

Πλέον των παραπάνω, σε ερώτηση της κ. Μακρή για το χρονοδιάγραμμα καταβολής των βασικών ενισχύσεων, ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι, για όσους αγροτοκαλλιεργητές υπέβαλαν αίτηση μέχρι και τις 22 Ιουνίου 2021, η πρώτη δόση αυτών θα καταβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου ενώ η δεύτερη και τελευταία δόση πριν από τα Χριστούγεννα.

Η κ. Μακρή εξέφρασε την ικανοποίησή της από την εξέλιξη αυτή, ευχαρίστησε, θερμά, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό για την προθυμία του να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου, να ακούσει, με ενδιαφέρον, τα θέματα που τους απασχολούν αλλά και για την πλήρη υποστήριξή του.

agrotypos.gr