Forbes: «Ο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ελλάδα για να μπορέσει η Ελλάδα να εξοπλίσει την Ουκρανία»

9:44 π.μ. - Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024
09:02 π.μ. - Δευ, 05/44/2024
Image: Forbes: «Ο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ελλάδα για να μπορέσει η Ελλάδα να εξοπλίσει την Ουκρανία»

Αρθρογράφος της αμερικανικής επιθεώρησης Forbes δίνει μια διαφορετική διάσταση στην πρόσφατη δωρεά πλεονάζοντος αμυντικού υλικού που πανηγυρίστηκε από την κυβέρνηση

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου, ο David Axe θεωρεί ότι η αμερικανική δωρεά εξοπλισμού στην Ελλάδα είναι ο «έξυπνος τρόπος» που βρήκε ο Τζο Μπάιντεν για να παρακάμψει το ρεπουμπλικανικό μπλόκο και «να δώσει στις δυνάμεις της Ουκρανίας τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

«Είναι, στην ουσία, μια αμερικανική εκδοχή του κυκλικού εμπορίου όπλων της Γερμανίας – το λεγόμενο Ringtausch . Οι Ηνωμένες Πολιτείες δωρίζουν παλαιότερα πλεονάζοντα όπλα στην Ελλάδα με την κατανόηση ότι η Ελλάδα δωρίζει στην Ουκρανία μερικά από τα δικά της πλεονάζοντα όπλα», σημειώνει.

Επικαλείται μάλιστα ρεπορτάζ της Καθημερινής που αναφέρει: « η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει ήδη τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε, απαρχαιωμένα συστήματα και εξοπλισμοί που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον ελληνικό στρατό να μεταβιβαστούν στην Ουκρανία με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για νέα εξοπλιστικά προγράμματα».

Υπενθυμίζει δε την δήλωση του Μπλίνκεν ότι «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει στον εκάστοτε πρόεδρο να κηρύξει στρατιωτικά συστήματα πλεονάζοντα, να τους δώσει μια αξία -πιθανώς μηδενική- και να τα δωρίσει υπό τον όρο ότι ο παραλήπτης θα αναλάβει την μεταφορά τους.

thepressproject.gr