Φόβοι ΗΠΑ για βιολογικό ή χημικό χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία

10:14 π.μ. - Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022
10:03 π.μ. - Παρ, 11/14/2022
Image: Φόβοι ΗΠΑ για βιολογικό ή χημικό χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Ρωσία μιλά για βιολογικά όπλα της Ουκρανίας γιατί θέλει η ίδια να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Ερωτήματα για τις κατηγορίες Ρωσίας-Κίνας και η απάντηση της αμερικανίδας υφυπουργού Νούλαν

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία κατηγορεί τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την κατασκευή χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία ως πρόσχημα για τη χρήση ρωσικών χημικών και βιολογικών όπλων για στρατιωτική εισβολή, υποστηρίζει ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ από τον χώρο της άμυνας. Δεν είναι, ωστόσο, ακόμη σαφές ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει αυτά τα όπλα στη χώρα για να τα χρησιμοποιήσει κατά της Ουκρανίας, δήλωσε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεργάστηκε με την Ουκρανία για την εξάλειψη βιολογικών όπλων που άφησε πίσω της η Σοβιετική Ένωση από το 2005, λέει αξιωματούχος αμερικανικής υπηρεσίας. Αλλά αυτά δεν είναι εργαστήρια όπλων όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι Ρώσοι, συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει προσωπικό των Η.Π.Α. στα εργαστήρια βιοχημικών και χημικών της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία διαθέτει πέντε χημικά και βιολογικά ερευνητικά εργαστήρια που επικεντρώνονται σε παθογόνα που μολύνουν ανθρώπους και ζώα, λέει ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν απέρριψε ως ψευδείς ρωσικούς ισχυρισμούς σχετικά με υποτιθέμενα εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο Β. Ζελένσκι δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι χημικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής δεν αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία και ότι τα εργαστήρια στη χώρα παρέμειναν από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και ασχολούνται με τη «συνηθισμένη επιστήμη». O Ουκρανός πρόεδρος μάλιστα δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις λέγοντας «έχουμε μάθει ότι αν θες να ξέρεις τα σχέδια της Ρωσίας, κοίτα τι κατηγορεί άλλους ότι προετοιμάζουν».

Σημειώνεται ότι προ ημερών αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία και τις ΗΠΑ ότι διαθέτουν βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Στη συνέχεια την κατηγορία αυτή υιοθέτησε η Κίνα κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν σχετικά πειράματα σε διάφορες τοποθεσίες ανά τον κόσμο και δεν δέχονται έλεγχο από διεθνείς παρατηρητές

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξη χημικών ή βιολογικών όπλων χαρακτηρίζοντας τα όσα υποστηρίζει η ρωσική πλευρά και υιοθετεί η κινεζική ως ξεκάθαρη προπαγάνδα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Εν τούτοις αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι απαντώντας σε ερώτηση του Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, για την ύπαρξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, η υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων του State Department Βικτόρια Νούλαν απάντησε ότι υπάρχουν εργαστήρια βιολογικής έρευνας στη χώρα, προσθέτοντας μάλιστα ότι γίνεται προσπάθεια σε συνδυασμό με τις ουκρανικές αρχές να μην πέσουν διάφορα υλικά στα χέρια των Ρώσων.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εν τω μεταξή διπλωμάτες δήλωσαν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, προκειμένου να συζητηθεί η ανάπτυξη «βιολογικών όπλων» για λογαριασμό των ΗΠΑ σε εργαστήρια στην Ουκρανία την οποία καταγγέλλει η Μόσχα, κάτι που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «γελοίο»

Ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε μέσω Twitter πως η ρωσική αποστολή ζήτησε να συγκληθεί συνεδρίαση σήμερα «για να συζητηθούν οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας».

Η Ρωσία επανέλαβε εκ νέου «τους ψευδείς ισχυρισμούς της» και «έχουμε δει πως η Κίνα υιοθετεί αυτή την προπαγάνδα», κατά συνέπεια «θα επαγρυπνούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή να διεξαγάγει επιχείρηση με σκοπό να φορτώσει στην άλλη πλευρά τη χρήση τους», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζέφρι Πρέσκοτ, απηχώντας δηλώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής προεδρίας και της αμερικανικής διπλωματίας.

Κατά τον κ. Πρέσκοτ, η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, για τη δολοφονία και τη δηλητηρίαση πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική επικράτεια και σε αυτή της Βρετανίας, είναι τεκμηριωμένη. Ο αμερικανός διπλωμάτης είπε ακόμη πως η Μόσχα στηρίζει «το καθεστώς Άσαντ» στη Συρία, το οποίο έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για τη χρήση χημικών όπλων.

euro2day.gr