Fito Hellas: Η ιστορία της εταιρείας και τα υβρίδια που προτείνει

11:09 π.μ. - Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024
11:07 π.μ. - Τρί, 09/09/2024
Image: Fito Hellas: Η ιστορία της εταιρείας και τα υβρίδια που προτείνει

Τι είπε η κ. Ζαχαρένια Ζαμπουλάκη, γεωπόνος και υπεύθυνη σπόρων της Fito Hellas, για την ιστορία της εταιρείας, τα υβρίδια που προτείνει αλλά και τα κριτήρια επιλογής υβριδίων

Η εταιρεία Fito Hellas

Όπως μας ενημέρωσε η κ. Ζαμπουλάκη, η Fito Hellas ιδρύθηκε το 2022 και αποτελεί την πιο πρόσφατη θυγατρική εταιρία της Semillas Fito η οποία είναι μία οικογενειακή ισπανική εταιρεία η οποία εδρεύει στην Βαρκελώνη. Ιδρύθηκε το 1980 και ήταν η πρώτη εταιρία σπόρων στην Ισπανία. Οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των πωλήσεων της εταιρίας με πωλήσεις σε πάνω από εβδομήντα χώρες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 29% του τζίρου της επενδύεται στο RND, δηλαδή στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης με δέκα κέντρα RND σε όλο τον κόσμο.

Τα υβρίδια που προτείνει η Fito Hellas

Στην συνέχεια, η κ. Ζαμπουλάκη αναφέρθηκε στα υβρίδια της εταιρίας τα οποία όπως είπε είναι γνωστά στους παραγωγούς. Στην κατηγορία της μεγαλόκαρπης ντομάτας έχουν την “Runner” η οποία είναι η νούμερο ένα ντομάτα σε πωλήσεις αυτή τη στιγμή στην πρώτη φύτευση στην περιοχή της Μεσαράς. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι μία ντομάτα που παρουσιάζει καλή συμπεριφορά σε συνθήκες στρες, δηλαδή μπορεί και καρποδένει σε υψηλές θερμοκρασίες όπως αυτές του Ιουλίου. Επίσης, έχει εξαιρετική πρωιμότητα γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για την περιοχή της Μεσαράς όπου οι παραγωγοί πάνε σε διπλή καλλιέργεια και θέλουν να έχουν τελειώσει την πρώτη μέχρι τον Δεκέμβρη παίρνοντας έτσι το μέγιστο δυνατό της απόδοσης αυτής της ντομάτας. Η Fito Hellas είναι επίσης γνωστή για το τσαμπί ντομάτας “Firamo” το οποίο αποτελεί το νούμερο ένα τσαμπί στην Ελλάδα σε πωλήσεις. Φέτος, η Semillas Fito θα δοκιμάσει δύο νέα νούμερα με ανεκτικότητα στην καστανή ρυτίδωση και θα γίνει η κατάλληλη αξιολόγηση. Στην κατηγορία της πιπεριάς φλωρίνης η εταιρεία προτείνει την “Zanetti” η οποία είναι μεγαλόκαρπη πιπεριά φλωρίνης τύπου sweet Italian. Είναι μία πιπεριά γλυκιά με το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της να είναι ότι χρειάζεται ελάχιστα εργατικά. Στα καινούρια προϊόντα της εταιρείας βρίσκεται το μακρύ αγγούρι “Rebecca”. Είναι ένα καλοκαιρινό- ανοιξιάτικο αγγούρι, με ένα πακέτο ανοχών όπως υψηλή ανοχή στο ωίδιο και τον αλευρώδη. Ένας καρπός στα 32 με 34 εκατοστά σκούρου πράσινου χρώματος, με έντονη ράβδωση, γρήγορο κύκλο και αρκετά παραγωγικό. Ένα άλλο προϊόν στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Ζαμπουλάκη είναι το “Solemio”, το οποίο είναι τύπου βελανίδι. Το προϊόν αυτό ξεχωρίζει για την γεύση του με την κ. Ζαμπουλάκη να το χαρακτηρίζει ως ένα από τα πιο γευστικά βελανίδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Το συγκεκριμένο βελανίδι ξεχώρισε για την γεύση του, ανάμεσα σε άλλα τρία βελανίδια, σε μία επιστημονική έρευνα που έγινε στην Ισπανία όπου δοκιμάστηκε και επιλέχτηκε από γενετιστές και καταναλωτές. Η γεύση, το πακέτο ανοχών του αλλά και η υψηλή παραγωγή που προσφέρει το καθιστούν ιδανικό προϊόν για την κατηγορία του.

Τα κριτήρια επιλογής καλλιέργειας και υβριδίου

Το ποσοστό των παραγωγών που θα αποφασίσουν να αλλάξουν την κύρια καλλιέργεια είναι μικρό κατά την γνώμη της κ. Ζαμπουλάκη. Ωστόσο, όπως και η επιλογή υβριδίου, έτσι και η καλλιέργεια, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ο παραγωγός θα επιλέξει καλλιέργεια ανάλογα με τις εγκαταστάσεις που έχει, την περιοχή που καλλιεργεί, το μικροκλίμα του θερμοκηπίου του, την εμπειρία του στην καλλιέργεια του κάθε προϊόντος αλλά και την αγορά στην οποία στοχεύει. Η επιλογή υβριδίου ίσως είναι διαφορετική για την αγορά του εξωτερικού και διαφορετική για την αγορά του εσωτερικού. Σε αυτό το κομμάτι είναι σημαντικό και το χαρακτηριστικό της διατηρησιμότητας. Οι ιώσεις που υπάρχουν στο κάθε χωράφι αποτελούν έναν ακόμα παράγοντα τον οποίο οι παραγωγοί πρέπει να λάβουν υπόψιν τους. Εάν για παράδειγμα ένας παραγωγός έχει καστανή ρυτίδωση, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί παραγωγοί στην περιοχή μας, θα πρέπει να επιλέξει ένα υβρίδιο με ανοχή στην συγκεκριμένη ίωση. Ωστόσο, εάν το μόλυσμα είναι πολύ υψηλό, η ανοχή μπορεί να σπάσει οπότε ο παραγωγός ίσως αποφασίσει να αλλάξει καλλιέργεια. Συνοψίζοντας, η επιλογή καλλιέργειας και υβριδίου είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Από την μία έχουμε τις απαιτήσεις της αγοράς, που αφορούν κυρίως τη γεύση, και από την άλλη τις ανάγκες του παραγωγού που έχουν να κάνουν με την απόδοση του κάθε υβριδίου, το πακέτο των ανοχών αλλά και τα εργατικά. Λόγω έλλειψης εργατικού προσωπικού, οι παραγωγοί μπορεί να στραφούν σε καλλιέργειες και υβρίδια που απαιτούν λιγότερα εργατικά. Οι παραγωγοί γνωρίζουν πως συμπεριφέρονται τα περισσότερα από τα παλιά υβρίδια στην ζέστη και το κρύο καθώς εξετάζονται εδώ και δέκα χρόνια. Το θέμα είναι να αξιολογηθούν τα νέα υβρίδια στις καινούριες κλιματολογικές συνθήκες.

Καστανή ρυτίδωση

Οι παραγωγοί τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια έχουν έρθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα της καστανής ρυτίδωσης στην τομάτα η οποία έχει ανεβάσει αρκετά το κόστος της συγκεκριμένης καλλιέργειας και έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στους παραγωγούς. Όλες οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν νέα υβρίδια με μεγαλύτερη ανοχή στην συγκεκριμένη ίωση. Τα υβρίδια που υπάρχουν είναι δοκιμασμένα ωστόσο όπως σε όλες τις ιώσεις, όταν το μόλυσμα είναι εξαιρετικά υψηλό, η ανοχή μπορεί να σπάσει. Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και η κ. Ζαμπουλάκη πιστεύει ότι με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι παραγωγοί της Ιεράπετρας και την τεχνογνωσία που κατέχουν μπορούν να αντιμετωπίσουν σωστά αυτή την κατάσταση. Οι περισσότεροι παραγωγοί τηρούν τις συνθήκες υγιεινής και ακολουθούν σωστές πρακτικές σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων. Παρόλα αυτά, υπάρχει αρκετό άγχος στους παραγωγούς και η κ. Ζαμπουλάκη συνέστησε να λειτουργούν με ψυχραιμία και σωστό προγραμματισμό.

Κλείνοντας, η κ. Ζαμπουλάκη είπε ότι τόσο η Fito Hellas όσο και η ίδια είναι δίπλα στους παραγωγούς για την παροχή τεχνικής υποστήριξης και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειαστούν στην καλλιέργεια των υβριδίων.