Financial Times: Πενταετή συμφωνία για τη Σούδα προωθούν οι Αμερικανοί

3:00 μ.μ. - Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017
03:10 μ.μ. - Σάβ, 28/00/2017
Image: Financial Times: Πενταετή συμφωνία για τη Σούδα προωθούν οι Αμερικανοί

Σε εκτενές της δημοσίευμα για την συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των F-16

Η βρετανική εφημερίδα Finanacial Times αναφέρεται στην εγκατάλειψη της αντιαμερικανικής ρητορικής από το κυβερνών κόμμα και στην νέα σχέση που οικοδομεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

“Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη απόφαση της αριστερής κυβέρνησής του να δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση του γερασμένου ελληνικού στόλου των αμερικανικών F-16” αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα η οποία εστιάζει στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, όταν και  υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει όλο το ποσόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ , κυρίως με την αξιοποίηση της βάσης της Σούδας από τις αμερικανικές δυνάμεις, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία γίνονται όλο και πιο στενές.
 
Η βρετανική εφημερίδα περιγράφει πως η συμφωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τις αμερικανικές αρχές προκάλεσε “σοκ” σε μερικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το ποσόν που θα δαπανηθεί θεωρείται τεράστιο, σε περίοδο κρίσης. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του κ. Νίκου Φίλη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ σημαντική, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει σε άλλα ζητήματα, σε μια περίοδο όπου τα πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι γερασμένα, ενώ τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν έχουν κονδύλια για να αγοράσουν καινούργια ελαστικά. 
 
Σύμφωνα με τους Financial Times, η αμερικανική πλευρά προωθεί μια πενταετή συμφωνία για τη Σούδα, η οποία θα περιλαμβάνει και την χρήση ενός ελληνικού στρατιωτικού αεροδρομίου, από όπου θα απογειώνονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη για αποστολές στην Μέση Ανατολή. 
 
Πηγή: protothema.gr