Φενέκος: Πως η Ελλάδα θα μπορούσε να «εκμεταλλευτεί» την Ουκρανική κρίση

1:50 μ.μ. - Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022
01:02 μ.μ. - Τετ, 23/50/2022
Image: Φενέκος: Πως η Ελλάδα θα μπορούσε να «εκμεταλλευτεί» την Ουκρανική κρίση

Τι είπε για Κύπρο, Θράκη, νησιά Αιγαίου

Αναφορικά με τις εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο ε.α. ναύαρχος κ. Στέλιος Φενέκος, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει διατελέσει διοικητής του Ναύσταθμου Κρήτης. Στάθηκε στη στάση της Ε.Ε. , της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ απέναντι στη συμφωνία του Μινσκ, σημειώνοντας ότι κάποιοι περίμεναν πως με το να εισαχθεί η Ουκρανία στην Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ θα λύνονταν προβλήματα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Παραπλανήθηκε και ο Ζελένσκι από υποσχέσεις για υποστήριξη που του είχαν δοθεί και τελικά αφέθηκε ξεκρέμαστος, όπως είπε. Υποστήριξε, οτι η χώρα μας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Με δεδομένο ότι έχουμε δώσει ευκολίες τους αμερικανούς , ας πάρουμε ότι περισσότερο μπορούμε από αυτή τη σχέση, κρατώντας πάντα ένα επίπεδο αρχών και ήθους στο διεθνές περιβάλλον. Δεν μπορούμε να γίνουμε πολεμοχαρείς και να υποστηρίζουμε πολεμικές επιχειρήσεις παντού. Από την άλλη δεν μπορούμε να αρνηθούμε και τις ευκολίες που έχουμε υποσχεθεί, τόνισε.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι είχε προτείνει να συμπαραταχθούμε με τον Μακρόν ως προς την πολιτική του και να εμφανιστούμε με ένα ειρηνευτικό πρόσωπο με μια προσπάθεια διαμεσολάβησης υπέρ της ειρήνης. Έχουμε και τη δικαιολογία με τους Έλληνες στην Ουκρανία που μας ανησυχούν και άρα πρέπει να είμαστε υπερ αυτής της διευθέτησης. Τάχθηκε κατόπιν υπερ των διπλωματικών λύσεων τονίζοντας ότι άποψή του είναι πως η πλευρά της ειρήνης είναι η καλύτερη και πως οι κυρώσεις είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να υποστηρίξουμε.

Εν συνεχεία και αναφορικά με το Αιγαίο και διεκδικήσεις της Τουρκίας ο κ. Φενέκος είπε ότι η Τουρκία έχει τρία ζητήματα. Το ένα είναι ότι η περίπτωση της Κύπρου προσομοιάζει με τη συμπεριφορά του Πούτιν στην Ουκρανία και αυτό είναι ένα όπλο που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Το δεύτερο είναι ότι η Τουρκία ενδεχομένως να αρχίσει μιλά για μειονοτικά σχήματα στη Θράκη που αυτό είναι ένας από τους φόβους μας. Το τρίτο και το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε είναι ότι μετά τη συνθήκη της Λωζάνης , τα νησιά απειλήθηκαν και κατακτήθηκαν από τους Γερμανούς , με αίμα απελευθερώθηκαν από τους συμμάχους. Άρα οι αντικειμενικές συνθήκες με τις οποίες έγινε η Συνθήκη της Λωζάνης του 22΄ ήρθησαν το 45΄το 46΄. Καθόλο τον ψυχρό πόλεμο κανένας δεν μιλούσε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Είναι μια χρυσή ευκαιρία λοιπόν να το ξεκαθαρίσουμε. Τα νησιά δεν αποστρατιωτικοποιούνται, είπε ανάμεσα σε άλλα.