Φενέκος: Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα από τα κλειστά σύνορα της Γερμανίας
Με αφορμή την είδηση η οποία αναφέρει ότι από την Δευτέρα 16/9 τα σύνορα της Γερμανίας θα είναι κλειστά, ο κ. Σ. Φενέκος, ναύαρχος ε.α. μίλησε στον Ηχώ 99,8 ώστε να μας εξηγήσει πως αυτή η απόφαση επηρεάζει τη χώρα μας
Πέρα από τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, το θέμα έχει να κάνει και με επιχειρησιακή στρατηγική, ανέφερε ο κ. Φενέκος και εξήγησε τη διαφορά ανάμεσα στις μεταναστευτικές ροές και το μεταναστευτικό. Όπως είπε, οι μεταναστευτικές ροές δημιουργήθηκαν από την ανάγκη κάποιων χωρών να ενισχύσουν τους πληθυσμούς τους για θέματα εργασίας, έτσι δινόταν η δυνατότητα σε μετανάστες να πάνε στις χώρες που έψαχναν εργατικά χέρια. Το προσφυγικό και το άσυλο από την άλλη δημιουργήθηκε στην ουσία μετά από τις διώξεις των Ναζί προς τους Εβραίους. Αμέσως μετά λοιπόν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κα την Δίκη της Νυρεμβέργης, επειδή οι χώρες είχαν κλείσει τα σύνορά τους προς τους Εβραίους και ειδικά η Ελβετία, επήλθε ένα ζήτημα ασύλου για όσους διώκονταν και κινδύνευε η ζωή τους. Σε αυτό το σημείο, η νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο αποδέχτηκε ότι όταν κινδυνεύει η ζωή κάποιου τότε τα σύνορα δεν μπορούν να είναι κλειστά και έτσι του δίνεται η δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για άσυλο.
Σήμερα, υπάρχει ένα μπέρδεμα όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Ξαφνικά, όλοι οι μετανάστες ορίστηκαν πρόσφυγες και διωκόμενοι με δικαίωμα υποβολής ασύλου. Δυστυχώς, αυτή η κακή πολιτική διογκώνεται ανεξέλεγκτα σήμερα με τις χώρες να καταλήγουν σε χειρότερο σημείο από αυτό που βρίσκονταν πριν.
Συνεχίζοντας, ο κ. Φενέκος εξήγησε ότι εάν κλείσουν τα σύνορα με την συμφωνία Σένγκεν θα υπάρχουν και παράπλευρες επιπτώσεις πέρα από το θέμα των μεταναστευτικών ροών. Για αρχή, η αντίληψη της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής ξαφνικά τινάζεται στον αέρα καθώς ο καθένας πλέον οχυρώνεται. Δεύτερον, αναγκαστικά μπαίνουν περιορισμοί και έλεγχοι στα σύνορα ενώ πριν ήταν ανοιχτά τουλάχιστον για τις χώρες που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το εμπόριο. Πλέον, τα φορτηγά θα σταματούν σε κάθε σύνορο για έλεγχο. Όλο αυτό, πέρα από τα πολιτικά, δημιουργεί και τεράστια επιχειρησιακά προβλήματα.
Η Γερμανία πήρε μία πολιτική απόφαση μονομερώς η οποία όμως επηρεάζει και όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και έτσι γεννάται ένα ζήτημα ενότητας ως προς τον τρόπο που η ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις. Δυστυχώς, η επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία έχουν τεράστια ευθύνη, αργούν να τοποθετηθούν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπτώσεις που θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν αργότερα. Οι πολιτικές αυτού του μηδενιστικού στυλ δεν είναι αποτελεσματικές, είπε ο κ. Φενέκος. Τα μέτρα θα σκληρύνουν αναγκαστικά τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα αλλά εάν θέλεις να μείνεις εντός του διεθνούς δικαίου πρέπει να βρεις διέξοδο στο πρόβλημα που υπάρχει ήδη. Εάν δεν έχεις το διοικητικό μηχανισμό, ακόμα και εάν σκληρύνεις τα μέτρα το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στο εσωτερικό δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων. Το να περιμένει η Ελλάδα από την ΕΕ να της λύσει το πρόβλημα έχει φανεί περιορισμένα αποτελεσματικό καθώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε και εμείς. Θα πρέπει να απελάσουμε αυτούς που πραγματικά είναι επιβάρυνση για την χώρα και να μην έχουμε γενικευμένες πολιτικές καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταναστών οι οποίοι προσφέρουν τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνική ζωή της χώρας. Δεν μπορούμε λοιπόν να λέμε ότι θα έχουμε μηδέν μετανάστευση όταν ζητάμε πέντε χιλιάδες εργατικά χέρια.
Συνοψίζοντας, ο κ. Φενέκος είπε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να οργανωθούμε και στους ελέγχους των συνόρων αλλά και όσον αφορά τους διοικητικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, η απαίτησή μας από την ΕΕ θα πρέπει να λειτουργήσει με συναινετικό και ενιαίο τρόπο. Η κατάσταση είναι πολύπλευρη και είναι δύσκολο για κάθε κυβέρνηση να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα σύντομα και αποτελεσματικά, κατέληξε ο κ. Φενέκος.