Φενέκος: Ανάγκη για συμφωνία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ για κοινή γραμμή κυρώσεων όχι τιμωρίας

12:14 μ.μ. - Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022
12:05 μ.μ. - Πέμ, 05/14/2022
Image: Φενέκος: Ανάγκη για συμφωνία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ για κοινή γραμμή κυρώσεων όχι τιμωρίας

Επείγουσα η σύσταση συμβουλίου εθνικής ασφαλείας

Με την διαπίστωση ότι ‘’ ο πόλεμος θα κρατήσει επι μακρόν’’, μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και άλλων συμπερασμάτων ο ναύαρχος ε.α. Σ. Φενέκος βλέπει τις εξελίξεις για το επόμενο διάστημα στην γειτονιά μας. Η Δύση με τον φαρισαϊσμό, που την διακατέχει και τις πιέσεις της ηγεσίας του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α. θα έπρεπε να κινείται σε τρείς άξονες

1) Ενισχύσεις με εξοπλισμό της Ουκρανίας

2) Σκληρές κυρώσεις και όχι με τιμωριτικό χαρακτήρα

3) Ενίσχυση των περιφερειακών χωρών, που αισθάνονται απειλή

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ‘’ο πόλεμος είναι κινούμενη άμμος και σε τραβάει μέσα’’, όμως με την αλλοπρόσαλλή προσέγγιση της Ε.Ε. και την διαφορά μεταξύ δηλώσεων και πράξεων των ηγετών των κρατών μέλλων της να εμφανίζει τον κόσμο χωρισμένο, με τις νέες συμμαχίες της Ρωσίας να προβληματίζουν την Δύση για την αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων.

Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας και την προσπάθεια νομιμοποίησης πράξεων στα δόγματα του ΝΑΤΟ εναντίον της Ελλάδας και με τις αμφισβητήσεις μέσω παραβιάσεων και στρεβλώσεων των συνθηκών δημιουργεί φόβους μήπως υπάρξουν υποχωρήσεις, από πλευρά της Ελλάδος, π.χ. για τα ενεργειακά.

Η Αμερική και το ΝΑΤΟ με την πολιτική ίσων αποστάσεων δημιουργεί το πεδίο των αμφισβητήσεων και η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α. και η συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο ΜπάΪντεν θα πρέπει να οργανωθεί καλά για να φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και της ανάγκης συμβουλίου εθνικής ασφάλειας με την στελέχωση της από πρόσωπα, που οι προτάσεις τους θα εισακούγονται, από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι απλά τον ρόλο του συμβουλίου, που πολλές φορές είναι να συμφωνεί με τις αποφάσεις της ηγεσίας της κυβέρνησης.