Φαρσαλίνος: Αναχρονιστικό το μέτρο του καθολικού lockdown
Ο Κ. Φαρσαλίνος ερευνητής του πανεπιστημίου Πατρών στην εκπομπή ''Όλα στη Φόρα'' με τον Ν. Δασκαλάκη
Στη σημασία της τήρησης των μέτρων για την μη διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών . Τονίζοντας ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για λόγους προστασίας της υγείας μας πάνω από όλα. Και για αυτό θα πρέπει πρωταρχικά και συνειδητά να τα τηρούμε και όχι μόνο γιατί μας το επιβάλλουν. Για τον κορωνοϊό υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία τα οποία η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει. Επιστημονικά θα μπορούσαν να βγουν σημαντικά συμπεράσματα αναλύοντας τα δεδομένα. Δυστυχώς όμως , για κάποιους λόγους, δεν έχουμε τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ. Η πανδημία δεν θα σταματήσει σήμερα, ή τον Ιανουάριο. Θα συνεχιστεί. Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας. Η ψύχραιμη στάση απέναντι σε όλο αυτό που συμβαίνει είναι σημαντικό να τηρηθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις μετατραυματικού στρες σε θετικούς στον κορωνοϊό, ανέφερε ο γιατρός.
Ως προς το εμβόλιο είπε ότι αφενός μεν είναι αισιόδοξος αφετέρου δε επιφυλακτικός καθώς υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Εαν πχ με τον εμβολιασμό θα εμποδίζεται η μετάδοση, πόσο θα κρατάει η ανοσία, πόσο εύκολο ή πόσος χρόνος απαιτείται ώστε να φτάσουμε στο σημείο να παραχθούν τόσες μεγάλες ποσότητες εμβολίων δεδομένου ότι θα απαιτηθούν δυο δόσεις κ.α.
Κλείνοντας είπε ότι απαιτείται, εγρήγορση, ηρεμία και ψυχραιμία. Δεν θα πεθάνουμε όλοι από κορωνοϊό. Η θνητότητα είναι χαμηλή ως πολύ χαμηλή. Εκτιμάται ότι στους 10.000 νοσούντες περίπου 5 με 6 άτομα θα χάσουν τη ζωή τους. Πιο επικίνδυνο να νοσήσουν ή ακόμη να χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό είναι άτομα με διάφορα νοσήματα, ηλικιωμένοι, άνθρωποι που ζουν σε χώρους συγχρωτισμού πχ γηροκομεία και θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη μέριμνα για αυτό. Προσοχή λοιπόν ηρεμία και ψυχραιμία, τόνισε.