Φ. Πιπιλή: Το Φρούριο Καλέ της Ιεράπετρας στα 14 εν εξελίξει επιδοτούμενα έργα
Η ενημερωτική επιστολή από τη Βουλευτή Ά Αθηνών με την ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή
Προς Δήμο Ιεράπετρας Κρήτης
Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω, για τις προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με τη συντήρηση και ανάδειξη των Οθωμανικών μνημείων στην περιοχή σας. Η αφορμή για τις σχετικές ανακοινώσεις δόθηκε από μία Επίκαιρη Ερώτησή μου, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη. Η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα «Έργα συντήρησης των Οθωμανικών λουτρών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας» συζητήθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα 28 Μαρτίου. Όπως εξήγησα και στην Υπουργό, η πολύχρονη καθυστέρηση για τη συντήρηση αυτών των Λουτρών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σπουδαίο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Οθωμανικά μνημεία, αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και γι’ αυτό της ζήτησα πλήρη απολογισμό. Η Υπουργός απάντησε: «Η αποκατάσταση και η ανάδειξη μνημείων που χρονολογούνται από την Οθωμανική περίοδο, έχει ενταχθεί σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και το ΕΣΠΑ. Συνολικά, από το 2000 έχουν επενδυθεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 170 μνημεία, όπως Τζαμιά, Τεμένη, Τεκέδες, Τουρμπέδες, Μαυσωλεία κ.λπ.»
Το σημαντικό που ενδιαφέρει την περιοχή σας, είναι οι ανακοινώσεις της Υπουργού, ότι υπάρχουν σε εξέλιξη 14 έργα επί Οθωμανικών μνημείων, ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014 – 2021, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την Υπουργό, βρίσκονται σε εξέλιξη 14 έργα, που αφορούν στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το Αράπ Τζαμί στη Δράμα, το Ιμαρέτ στην Κομοτηνή, το Φρούριο του Καλέ στην Ιεράπετρα της Κρήτης, το Μπεζεστένι στη Λάρισα, το Βεζύρ Τζαμί στη Ναύπακτο, τα οθωμανικά κάστρα της Ηγουμενίτσας, της Βόνιτσας, της Ναυπάκτου, στο Πάνω Κάστρο της Μυτιλήνης, καθώς και την ανάπλαση της οθωμανικής οικίας στο Κάτω Κάστρο, τον Μιναρέ στη Μητρόπολη της Βέροιας, τον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη, την αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στο Κάστρο των Ιωαννίνων.
Επιπλέον, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη ενταχθεί πέντε έργα προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ για το δίκτυο των κάστρων από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία, όπου περιλαμβάνονται το κάστρο της Κιάφας, των Ιωαννίνων, της Πάργας, την αποκατάσταση του Μπέη Χαμάμ, τα Λουτρά Παράδεισος, στη Θεσσαλονίκη, την αποκατάσταση του Κουρσούμ Τζαμί στην Καστοριά, του Τεμένους Ορτά στη Βέροια, του Βελιδέ Τζαμί στην πόλη της Μυτιλήνης. Παράλληλα ωριμάζουν και μια σειρά άλλων μελετών, όπως για το Κάστρο του Ασλάν και του Ιτς Καλέ στον Κάστρο των Ιωαννίνων.
Σημειώνω ότι, όπως δήλωσα και στη Βουλή τη μεγάλη σημασία της προστασίας των Οθωμανικών μνημείων ως «βαρύ» διπλωματικό όπλο της Ελλάδος στη συμπεριφορά της γείτονος, παρουσιάζοντας και τις σχετικές αποδείξεις. Η Τουρκία μονίμως καταγγέλλει στην UNESCO, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε άλλα παγκόσμια fora, ότι δήθεν η Ελλάδα αδιαφορεί για τα μνημεία εκείνης της περιόδου και πως τα γκρεμίζει! Για να γνωρίζετε, είμαι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και μόλις σε ένα χρόνο, κατάφερα σημαντική νίκη για την Ελλάδα, με την καταδίκη της μετατροπής από το καθεστώς Ερντογάν της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί, ακριβώς επειδή παρουσίασα, την προσωπική μου φωτογραφική συλλογή από την αναστήλωση Οθωμανικών μνημείων σε όλη τη χώρα. Την ίδια επιτυχία είχε η ανάδειξη έργων της ελληνικής πολιτείας για το ίδιο θέμα, όταν έκανε καταγγελία στην Επιτροπή Πολιτισμού, ένας Τούρκος πολίτης, εμφανιζόμενος ως Πρόεδρος ανύπαρκτου Συλλόγου «Τούρκων Δωδεκανήσιων σε Ρόδο και Κω» και εγκαλούσε τη χώρα μας ότι, δήθεν δε συντηρούμε τα Οθωμανικά μνημεία.
Σας ευχαριστώ πολύ,
Φωτεινή Πιπιλή