Φ. Δουλούμης: Με θετικό πρόσημο κλείνει η καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς κηπευτικών
Ο απολογισμός της καλλιεργητικής χρονιάς από το Μέλος του Α.Σ. Ανατολή στην εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη"
Ο κ. Φώντας Δουλούμης μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή ήταν καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 14.00.
Έκανε αναφορά στην πορεία των κηπευτικών στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και στη συνέχεια , σε τοπικό επίπεδο, έκανε έναν απολογισμό της καλλιεργητικής χρονιάς που πέρασε, που κατά παράδοση ξεκινά τους μήνες Σεπτέμβρη – Οκτώβρη , κορυφώνεται η παραγωγή τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο και λήγει περίπου τον Ιούνιο.
Σε γενικές γραμμές η χρονιά κρίνεται με θετικό πρόσημο. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, όπως έλλειψη εργατών γης και αυξημένο κόστος εργατικών, δυσκολίες εύρεσης λιπασμάτων, αυξημένο κόστος παραγωγής. Εδώ επεσήμανε ότι η μέση αύξηση των λιπασμάτων ήταν 80% - 100%. Μικρότερο το ποσοστό αύξησης σε σπόρους και φυτά και εδώ βοήθησαν τα τοπικά φυτώρια. Αλλά και στα φυτοφάρμακα που κατά μέσο όρο έφτασε στο 30%. Άρα ένα μέσο ποσοστό αύξησης κόστους της καλλιεργητικής χρονιάς ήταν 50% σε σχέση με πέρυσι που επίσης ήταν αυξημένο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν δυο παράγοντες. Αφενός μεν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ήταν ευνοϊκές για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων της Ιεράπετρας. Αφετέρου δε ότι η εσωτερική αγορά κινήθηκε υποτονικά.
Η καλλιέργεια αγγουριού πήγε αρκετά καλά. Οι τιμές εξαγωγής, συγκυριακά, ήταν πολύ καλές. Η τομάτα, για την οποία παρατηρείται μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις αλλά δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, χωρίς να σημαίνει ότι ήταν μια κακή χρονιά για τον τοματοπαραγωγό. Για προϊόντα όπως μελιτζάνες και πιπεριά ντολμάς η χρονιά δεν ήταν η καλύτερη.
Ο κ. Δουλούμης αναφέρθηκε ακόμη στις ασθένειες των καλλιεργειών και η καταπολέμησή τους ταλαιπωρεί τους παραγωγούς. Για να σταθεί στη συνέχεια στην ανάγκη ο παραγωγός να εξακολουθεί να φροντίζει την καλλιέργειά του, να παράγει ποιοτικά, πιστοποιημένα προϊόντα, να παρατηρούν το χωράφι τους ώστε να παρεμβαίνουν έγκαιρα για την προστασία της καλλιέργειά τους.
Ακούστε εδώ τον κ. Δουλούμη