Ευλογιά προβάτων: Τι πρέπει να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι του Λασιθίου - Κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές

11:57 π.μ. - Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025
11:01 π.μ. - Τετ, 22/57/2025
Image: Ευλογιά προβάτων: Τι πρέπει να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι του Λασιθίου - Κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές

Ο κτηνίατρος και πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κος Αλέξανδρος Στεφανάκης, στον Ηχώ 99,8

Μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς, το οποίο βρέθηκε σε κοπάδι αιγοπροβάτων στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, ο κος Α. Στεφανάκης, κτηνίατρος και πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8.

Αρχικά, ο κος Στεφανάκης ξεκαθάρισε ότι ούτε η πανώλη ούτε η ευλογιά των προβάτων έχουν σχέση με την δημόσια υγεία καθώς δεν έχουν καμία επίπτωση στον άνθρωπο και έτσι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Ωστόσο, πρόκειται για ένα νόσημα που μπορεί να κάνει σημαντική ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο.

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι από τότε που ξέσπασε η πανώλη γίνονται παράνομες μετακινήσεις με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί απίστευτες εστίες της ασθένειας στην Ελλάδα και έτσι να έχουν σφαγεί πάρα πολλά ζώα με αποτέλεσμα να έχει πάθει τεράστια οικονομική ζημιά όλο το σύστημα. Ο κος Στεφανάκης έκανε λόγο για επιτήδειους, οι οποίοι μετέφεραν την πανώλη και έκλεισαν τα σφαγεία, άρα και την διακίνηση. «Τότε, το τίμημα πλήρωσαν οι παραγωγοί και κανένας δεν βγήκε να τους αποζημιώσει», δήλωσε.

Όλο αυτό έγινε την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου όταν η Κρήτη έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω των εκδηλώσεων και του τουρισμού με αποτέλεσμα να επωφεληθούν οι Ρουμάνοι και οι Ισπανοί, από όπου έγιναν εισαγωγές, και ο ντόπιος παραγωγός να μην μπορέσει να διαθέσει την παραγωγή του. Ο κος Στεφανάκης δήλωσε ότι η απόφαση του υπουργείου για οριζόντιο κλείσιμο των σφαγείων είχε τεράστιες επιπτώσεις και εξήγησε ότι θα μπορούσε να γίνει εξειδίκευση καθώς το πρόβλημα που υπήρχε ήταν σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Πρότεινε την εφαρμογή ενός αυστηρού προληπτικού συστήματος όπως την απαγόρευση μετακίνησης ζωντανών ζώων προς την Κρήτη και εφαρμογή των οδηγιών ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτές τις ασθένειες και τις συνέπειές τους στο μέλλον. Εξήγησε, ότι το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι σε μία από τις πιο αναπτυσσόμενες κτηνοτροφικά περιοχές της Κρήτης, στην περιοχή του Μονοφατσίου.

Ο κος Στεφανάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι ότι το νόσημα μπήκε στην Κρήτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εξήγησε ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και αυτό συμβαίνει λόγο της μανίας των κτηνοτρόφων να προμηθευτούν ξενικές φυλές ζώων για να βελτιώσουν τις αποδόσεις των ζώων τους με αποτέλεσμα κάποιοι να πουλάνε ζώα χωρίς να τηρούν τίποτα. ‘Έτσι, είμαστε πάντα σε υψηλό ρίσκο το οποίο έχει δύο διαστάσεις: τη διασπορά νοσημάτων, την οποία ζούμε αυτή τη στιγμή και την είσοδο νέων στελεχών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν σωστά τα εμβόλια.

Ο τρόπος μεταφοράς της ευλογίας μπορεί να έγινε με δύο τρόπους: είτε από παράνομη μεταφορά ζώων, είτε από μολυσμένη ζωοτροφή από παράνομες περιοχές, εξήγησε ο κος Στεφανάκης και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να πειθαρχήσουν στα μέτρα που έχουν δώσει στην Περιφέρεια οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής ώστε να εντοπιστούν οι όποιες εστίες και να εξαφανιστεί αυτή η ασθένεια από την Κρήτη.

Κλείνοντας, κάλεσε τους κτηνοτρόφους που εντοπίζουν σημάδια ευλογιάς στα ζώα τους (υψηλό πυρετό, δάκρυα και δερματικές αλλοιώσεις) να επικοινωνούν με κτηνίατρο και να μην προσπαθήσουν να το κρύψουν καθώς η θνησιμότητα από την ευλογιά σε κοπάδι μπορεί να φτάσει στο 70%.

-

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού

- Ακολουθήστε μας στο facebook

- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube