Έως δύο ευκαιρίες για επανένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων
Δύο ευκαιρίες θα έχουν μόνο προκειμένου να επανενταχθούν στην νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, όσοι τυχόν ξεκινήσουν να πληρώνουν τις οφειλές, αλλά στην πορεία απολέσουν τη ρύθμιση
Έως δύο ευκαιρίες θα έχουν μόνο προκειμένου να επανενταχθούν στην νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, όσοι τυχόν ξεκινήσουν να πληρώνουν τις οφειλές, αλλά στην πορεία απολέσουν τη ρύθμιση.
Όσοι είχαν ήδη ενταχθεί στην παλαιά ρύθμιση των 12-24 δόσεων, μπορούν να ζητήσουν να μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση.
Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι αποκλείονται αυτομάτως όλες οι οφειλές που τυχόν βρίσκονταν σε ενεργή ρύθμιση κατά την 1η Νοεμβρίου 2019. Από τις 2 Νοεμβρίου 2019 και μετά, όλες οι οφειλές ρυθμίζονται με βάση τις σχετικές αναλυτικές οδηγίες που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Σημειώνεται ότι, με την υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής, αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού).
Αντίθετα, η ανωτέρω αναστολή δεν ισχύει για τις κατασχέσεις στα χέρια τρίτων που έχουν ήδη επιβληθεί πριν την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης.
Ωστόσο, τα ποσά που θα αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.
Σημειώνεται ότι, εάν ο οφειλέτης απολέσει τη ρύθμιση τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
Η ρύθμιση δύναται να χορηγηθεί έως δύο φορές ανά οφειλέτη και για τις οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής.
Ποιες οφειλές αποκλείονται από τη ρύθμιση
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, αποκλείονται από τη νέα πάγια ρύθμιση:
-Οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1/11/2019 ήταν σε ισχύ, όπως πχ των 12 ή των 120 δόσεων- ακόμα και εάν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις χάθηκαν οποτεδήποτε μετά την 1η Νοεμβρίου 2019.
-Οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα φοροδιαφυγής ακόμα και σε πρώτο βαθμό. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν μόνον εάν έχουν αθωωθεί κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.
-Οφειλές οι οποίες, σύμφωνα με διατάξεις άλλων νόμων, δεν δύνανται να ρυθμίζονται (πχ από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών).
Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση
Αντίθετα, μπορούν να ρυθμιστούν ως εξής:
Α. Υποχρεωτικά:
-το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα και Τελωνεία, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον δεν έχουν τακτοποιηθεί με αναστολή πληρωμής ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής κλπ.
Β. Μετά από επιλογή του οφειλέτη:
α) και οι βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δόσεις οφειλών
β) και οι βεβαιωμένες αλλά ληξιπρόθεσμες οφειλές που τελούν σε αναστολή πληρωμής
γ) οφειλές, οι οποίες μετά την 1/11/2019 και έως και τις 25/02/2020 έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων: δύνανται από τις 26/2/2020, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να υπαχθούν για το υπόλοιπο αυτών στη νέα ρύθμιση με τις 24-48 δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται ότι οι οφειλές υπήχθησαν στη ρύθμιση για πρώτη φορά.
δ) οφειλές, οι οποίες κατά την 1/11/2019 δεν τελούσαν σε ρύθμιση αλλά είχαν υπαχθεί προγενέστερα σε δόσεις ή υπήχθησαν σε ρύθμιση μετά την 1/11/2019 και έως τις 26/2/2020 αλλά χάθηκε, δύναται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση θεωρείται δεύτερη.
Διαφορετικά, εάν δεν γίνει αίτηση, οι παραπάνω οφειλές της παρούσας περίπτωσης συνεχίζουν να τελούν σε ρύθμιση σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις των προ ισχυουσών διατάξεων για τις 12 δόσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ