Ευρωπαίοι επενδυτές στην Κρήτη για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική

12:16 μ.μ. - Τρίτη, 2 Απριλίου 2019
12:04 μ.μ. - Τρί, 02/16/2019
Image: Ευρωπαίοι επενδυτές στην Κρήτη για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική

Με ποιους συζητά ο ΑΔΜΗΕ

Την αναζήτηση πιθανών ενδιαφερόμενων επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη, κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, έχει σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ξεκινήσει ο ΑΔΜΗΕ.
 
Δεν ήταν τυχαία άλλωστε και η σχετική αναφορά την περασμένη εβδομάδα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Μ. Μανουσάκη,  οποίος ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εκδοθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με στόχο οι νέοι στρατηγικοί επενδυτές στην Αριάδνη να έχουν επιλεγεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, σημειώνει το energypress, ότι ο ΑΔΜΗΕ απευθύνθηκε σε τρεις συγκεκριμένες εταιρείες ευρωπαϊκές εταιρείες, διαχειριστές δικτύων της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Οι εταιρείες αυτές είναι η γαλλική RTE , η βελγική Elia και η ισπανική Scottish Power.
 
Οι πιο προχωρημένες συζητήσεις αφορούν στο Γάλλο διαχειριστή ο οποίος μάλιστα είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, χωρίς ωστόσο να καταθέσει προσφορά λόγω θεμάτων που σχετίζονται με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πλέον το ενδιαφέρον των Γάλλων έχει μεταφερθεί στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Έλληνα Διαχειριστή για το καλώδιο της Κρήτης.
 
Συζητήσεις είχε κάνει με τον ΑΔΜΗΕ και η βελγική Elia, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ΑΔΜΗΕ Euroasia, που όμως δεν τελεσφόρησαν. Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με το οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, ενδέχεται να βρεθεί έδαφος για απευθείας συνεργασία του Elia με τον ΑΔΜΗΕ μέσω της εισόδου της Βελγικής εταιρείας στην Αριάδνη.
 
Η τρίτη εταιρεία, το όνομα της οποίας ακούγεται για πρώτη φορά, είναι η Scottish Power θυγατρική διαχείρισης δικτύων της Ισπανικής Iberdrola, η οποία έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ και είχε πρωτοστατήσει σε προτζεκτ διασύνδεσης νησιών του Β. Αιγαίου, το οποίο ωστόσο πάγωσε. Οι Ισπανοί, τουλάχιστον στον τομέα των ΑΠΕ έχουν επανεμφανιστεί με νέα έργα στην ελληνική αγορά.
 
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, ως κάτοχος του 100% των μετοχών της Αριάδνης, του SPV που θα κατασκευάσει την υποβρύχια διασύνδεση Κρήτης Αττικής, προϋπολογιζόμενης αξίας 1 δις ευρώ, προτίθεται να διαθέσει ποσοστό έως 49% της θυγατρικής του μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Το πιθανότερο σενάριο είναι τυχόν νέοι μέτοχοι να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης που σήμερα είναι 200 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου.
 
Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ξεκινήσει την προπαρασκευή του έργου, τόσο σε κατασκευαστικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο. Στόχος είναι η διασύνδεση, που με βάση την τρέχουσα εικόνα θα προχωρήσει ως εθνικό έργο,  να ηλεκτριστεί το 2022 καλύπτοντας τις ανάγκες επάρκειας ηλεκτρισμού της Κρήτης.
 
 
candiadoc.gr