Μπορεί το Eurogroup να καλωσόρισε την εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση όμως συνέδεσε την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ την άνοιξη, με την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ζητούν να πραγματοποιηθούν 130.000 μέχρι το 2021.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τη διενέργεια 10.000 πλειστηριασμών ακινήτων το 2018 και 40.000 πλειστηριασμών ακινήτων το χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια, από το 2019 ως το 2021. Απαιτείται να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας.
Στην Έκθεση Συμμόρφωσης τονίζεται ότι η κατάσταση στα Ειρηνοδικεία παραμένει προβληματική σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους να πραγματοποιούν τον πλειστηριασμό οπουδήποτε, χωρίς αντιδράσεις.
Όσον αφορά την ατάραχη διεξαγωγή των πλειστηριασμών στην Έκθεση αναφέρεται ότι οι αρχές είναι αναγκαίο να συνεχίσουν την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας και τις δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να είναι ανεμπόδιστη η διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Κι αυτό διότι είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.
Η πίεση για επιτάχυνση των πλειστηριασμών ήταν σαφής και στις 15 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ελλήνων τραπεζιτών με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ και την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί. Οι επόπτες ξεκαθάρισαν στα στελέχη των ελληνικών τραπεζών την ανάγκη διεξαγωγής πλειστηριασμών και τόνισαν πως όποιος θέλει να προστατεύσει το σπίτι του πρέπει να μπει στον νόμο Κατσέλη.
Σχετικά με το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το νέο Μνημόνιο αναφέρει πως σχεδόν όλοι οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται ηλεκτρονικά από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2018. «Για να επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις διοικητικές περιοχές της Ελλάδας, θα δημιουργηθεί ένα λεπτομερές σύστημα παρακολούθησης και επαλήθευσης», αναφέρει το Μνημόνιο.
Οι θεσμοί θα χρησιμοποιήσουν το εν λόγω εργαλείο παρακολούθησης για να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά τα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου 2018 και θα ελέγξουν επίσης τον αριθμό μετατροπής των φυσικών δημοπρασιών σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα συνεχιστεί σε τακτική βάση και σε περίπτωση τυχόν εμποδίων, οι αρχές θα λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Πηγή: in.gr