Ετοιμάζουν ξεσηκωμό οι αγρότες των μπλόκων - Ζητούν επειγόντως απαντήσεις

11:02 π.μ. - Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018
11:11 π.μ. - Τετ, 07/02/2018
Image: Ετοιμάζουν ξεσηκωμό οι αγρότες των μπλόκων - Ζητούν επειγόντως απαντήσεις

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου ετοιμάζεται να ζητήσει σύντομα συνάντηση η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου ετοιμάζεται να ζητήσει σύντομα συνάντηση η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να του θέσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί μέσα από το τελευταίο δεκαήμερο πανελλαδικών κινητοποιήσεων του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, που ανήκει στους δικούς της αγροτικούς φορείς.
 
Στην Κρήτη υπάρχει, εξάλλου, ανάλογη διαδικασία για τη συνέχιση του αγώνα, ενώ σε όλους τους νομούς της χώρας οι αγροτικοί φορείς που μετέχουν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο εντείνουν τις ενέργειες ακόμα μεγαλύτερης μαζικοποίησης των συλλαλητηρίων και των παραστάσεων διαμαρτυρίας.
 
Την απόφαση για άμεση συνάντηση με τον Β. Αποστόλου έλαβαν οι συμμετέχοντες στη διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων, μελών Διοικητικών Συμβουλίων Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων.
 
Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για μια σειρά ζητημάτων, η σύσκεψη αποφάσισε «να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και να του θέσει το πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο πραγματοποιήθηκε το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης.
 
Επίσης, να θέσει τα αιτήματα σε όλα τα παραπάνω ζητήματα που παλεύουμε αυτήν την περίοδο και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις: για τις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις και την κάλυψη χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία, για να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 
Ταυτόχρονα, να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης που μας είχε δώσει στην περίοδο των φετινών μπλόκων, π.χ. ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ, κατάργηση στον φόρο στο κρασί κ.ά.».
 
Τη συνεδρίαση απασχόλησαν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από την κυβερνητική πολιτική, ενώ έγινε απολογισμός του αγωνιστικού πανελλαδικού δεκαήμερου δράσης που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας τέλη Ιούνη και αρχές Ιούλη, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης για τα οποία παλεύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.
 
Για τη συνέχεια δόθηκε βάρος στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, στη μαζικοποίηση και την ακόμα καλύτερη λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, ενώ αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την οποία θα του τεθεί το πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο πραγματοποιήθηκε το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης.
 
 
 
Κινητοποιήσεων συνέχεια
 
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους που το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Χρειάζεται ακόμη καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, ώστε να ενημερώνουν και να κινητοποιούν τους αγρότες, να μαζικοποιούνται ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική η πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση, η αποτροπή των χειρότερων μέτρων που έχουν στα σκαριά και η ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
 
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να απαντήσουν στην αισχρή προπαγάνδα που στρέφεται ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, περί ξεπουλήματος και αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Πιο καθαρά να εξηγήσουμε στους αγρότες για τις νίκες που είχαμε χάρη στους αγώνες μας, τα πολυήμερα μπλόκα και τις άλλες κινητοποιήσεις. Το αφορολόγητο, τη σταδιακή εφαρμογή του ΕΦΚΑ, τη δέσμευση για ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, το “πάγωμα” νέων και παλιών χαρατσιών, όπως της αύξησης του ΕΝΦΙΑ και του πράσινου τέλους στο νερό κ.ά.
 
Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μαζί με τους φυσικούς συμμάχους μας, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε να βάλουμε “φρένο” στην πολιτική που μας φτωχαίνει και μας καταστρέφει, και στην πορεία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να την ανατρέψουμε και να υπάρχει ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας».
 
Επισημαίνοντας τα πιο οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, η Πανελλαδική Επιτροπή ξεχωρίζει:
 
- Τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού, αλλά και τις “ανοιχτές” τιμές που επιβάλλουν βιομηχανίες και έμποροι, που αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα και τα πουλάνε 3-5 φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση.
 
- Τις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα, τις οποίες ωστόσο δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% ο ΕΛΓΑ.
 
- Τη “θηλιά” που σφίγγει από την άγρια φοροληστεία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια και τα χρέη προς τις τράπεζες», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
 
neakriti.gr