ΕΣΥ: Το σχέδιο που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο - Συγχωνεύσεις και αλλαγές σε επείγοντα & εφημερίες
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει ένα σχέδιο το οποίο θα δώσει στην κεντρική κυβέρνηση ώστε ο πρωθυπουργός να το παρουσιάσει στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης
Τα μέτρα για την καθημερινότητα του πολίτη έχει αρχίσει ήδη να επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ να δώσει τις γενικές γραμμές των αλλαγών που θα προωθηθούν. Υπό το πρίσμα αυτό μεγάλο μέρος των αλλαγών σχεδιάζεται να προαναγγείλει για το ΕΣΥ.
Ήδη, όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει ένα σχέδιο το οποίο θα δώσει στην κεντρική κυβέρνηση ώστε ο πρωθυπουργός να το παρουσιάσει στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ, παρότι έχει πολλάκις παρουσιαστεί από την κυβέρνηση, αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει πιο συγκεκριμένες αλλαγές ώστε οι πολίτες να δουν διαφορές στην εξυπηρέτηση τους στα δημόσια νοσοκομεία. Τουλάχιστον αυτή είναι η στόχευση του υπουργείου Υγείας που έχει αρχίσει να μελετά τι θα προωθήσει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
Η αρχή θα γίνει με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία των νέων «Επειγόντων» που θα διαθέτουν και νέα κτίρια τα οποία δημιουργήθηκαν με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας είναι σε εξέλιξη οι ανακατασκευές των χώρων, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα και σε πιο σύγχρονες αίθουσες οι ασθενείς. Βέβαια βασικό αγκάθι στην περίπτωση των ΤΕΠ είναι η έλλειψη προσωπικού καθώς εάν δεν συνδυαστεί η αλλαγή με τις προσλήψεις, και πάλι δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε σύντομο χρόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Οι εφημερίες
Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΥ αναμένεται να αλλάξουν και οι εφημερίες. Το σημερινό σύστημα των εφημεριών είναι προφανές ότι δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς που φτάνουν κατά εκατοντάδες στα δημόσια νοσοκομεία ειδικά της Αττικής και περιμένουν για ώρες μέχρι να εξυπηρετηθούν.
Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οργανώνει ένα νέο σύστημα το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει την εφημέρευση σε 24ωρη βάση όλων των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή για να αλλάξει το εφημεριακό σύστημα θα πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, το οποίο με βάση τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων στο ΕΣΥ, δεν υπάρχει σήμερα.
Πάντως, σύμφωνα με τη στόχευση του υπουργείου Υγείας όλα τα μεγάλα νοσοκομεία θα εφημερεύουν καθημερινά, ώστε οι πολίτες να έχουν περισσότερες επιλογές για να φτάνουν σε νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό θα κατανέμεται η κίνηση και δεν θα υπάρχει η αναμονή που καταγράφεται σήμερα, όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Νοσοκομείο Γεννηματάς
Οι Προσλήψεις
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσία του στην ΔΕΘ αναμένεται και φέτος να αναφερθεί στις προσλήψεις του υγειονομικού προσωπικού που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Με βάση άλλωστε τα όσα είχε πει στην αρχή της νέας θητείας του, πάνω από 10.000 εργαζόμενοι θα στελεχώσουν τις δημόσιες μονάδες υγείας, αλλά μέχρι στιγμής οι μόνοι που προσλαμβάνονται είναι οι επικουρικοί.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών πάνω από 8000 οργανικές θέσεις γιατρών είναι σήμερα κενές στο ΕΣΥ.
Νοσοκομείο - ΜΕΘ - Γιατρός - Γιατροί
Αναδιοργάνωση των μονάδων
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση πλέον δεν μιλά για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μονάδων υγείας, αλλά για αναδιοργάνωση των δημοσίων δομών. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει αλλαγή χρήσης μονάδων, με μετακινήσεις προσωπικού.
Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει δημιουργήσει τον νέο υγειονομικό χάρτη που περιλαμβάνει κεντρικά νοσοκομεία τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε προσωπικό, θα μετακινήσει εργαζόμενους στα κεντρικά νοσοκομεία από άλλες κοντινότερες δομές, ώστε να ώστε να δημιουργηθούν πλήρως επανδρωμένες κλινικές.
Οι μικρότερες μονάδες υγείας που θα διαθέτουν και λιγότερο προσωπικό θα εξυπηρετούν κυρίως τις πρώτες ιατρικές ανάγκες των κατοίκων των περιοχών, ενώ για πιο σοβαρά προβλήματα υγείας θα μετακινούνται στις κεντρικές μονάδες.
Βέβαια το συγκεκριμένο σχέδιο θεωρείται σφόδρα πιθανό ότι θα βρει αντίθετους τους εργαζόμενους, γι’ αυτό άλλωστε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε προσφάτως για συναίνεση τόσο των υγειονομικών όσο και των τοπικών κοινωνιών στις αλλαγές αυτές.
ethnos.gr