ΕΣΥ: Πώς θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία - Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

1:03 μ.μ. - Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024
01:02 μ.μ. - Δευ, 19/03/2024
Image: ΕΣΥ: Πώς θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία - Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

Οι αμοιβές θα επιμερίζονται στα μέλη των χειρουργικών ομάδων - Όσα περιστατικά έχουν αναμονή πάνω από 4 μήνες από την πρωινή λίστα θα μπορούν να μπουν στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως εξήγησαν το κόστος για τους πολίτες θα είναι από 300 ευρώ για τις μικρότερης βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις και θα φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ για τα βαρύτερα περιστατικά. Η αμοιβή αυτή, εξήγησαν οι κ.κ. Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους θα μοιράζεται στα μέλη της κάθε χειρουργικής ομαδας με τον υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι στόχος των απογευματινών χειρουργείων είναι να αποτελέσει δυνατότητα ενίσχυσης του εισοδήματος γιατρών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο δίνοντας παράλληλα μια διέξοδο στους πολίτες που θέλουν να πληρώσουν χωρίς να καταφύγουν στις ιδιωτικές κλινικές.

Η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων θα είναι σταδιακή, αναλόγως τη δυναμική του κάθε νοσοκομείου με τον κ. Γεωργιάδη να αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από χειρουργικές κλινικές για να ενταχθούν στον νέο θεσμό.

Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που θα έχει διαφάνεια, θα έχιε μικρότερο κόστος για τους συμπολίτες μας, είπε στην αρχή της παρουσίασης ο κ. Γεωργιάδης.

«Από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε θέσει σε λειτουργία την ενιαία λίστα χειρουργείων. Κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται στην πράξη. Δέχομαι την πρόκληση του χρόνου τέτοια ημέρα να είμαστε εδώ, το site για την ενιαία λίστα θα είναι στον αέρα σε 3 μήνες από σήμερα και μέσω αυτού οι συμπολίτες θα γνωρίζουν πόση θα είναι η αναμονή ανά χειρουργική κλινική ανά νοσοκομείο καθώς παρουσιάζεται ανισομέρεια, άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα που δημιουργεί σκέψεις» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ευγενής άμιλλα των χειρουργικών κλινικών και έτσι να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν για χρόνια στο ΕΣΥ, συμπλήρωσε.

«Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε «για το ΕΣΥ ο κρατικός προυπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΈΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο»

«Πιστεύω ότι η διέξοδος των επ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί. Στην αρχή θα την υποδεχθούν πιο διστακτικά αλλά πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα γίνει δεκτός από τις περισσότερες χειρουργικές κλινικές και θα γίνει δεκτή από όσους μπορούν» συμπλήρωσε.

«Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μέτρο για τη θεραπεία για την έλλειψη προσωπικού. Δεν επιβάλλεται να θεσπίσουν απογευματινά χειρουργεία όλες οι χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ. Εμείς τους δίνουμε την ελευθερία με αυστηρές προυποθέσεις να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση αν μπορούν» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως είπε «η ασφαλιστική δεικλίδα για την λογική ανησυχία ότι θα μπορούσε να υπάρξει μετακίνηση των πρωινών χειρουργείων στα απογευματινά είναι η σύνδεση της άδειας για τη διενέργεια με την απόλυτη τήρηση του μέσου όρου των πρωινών χειρουργείων που ίσχυαν πριν. Αν πέσει κάτω από τον μέσο όρο θα χάνει την άδεια για απογευματινά χειρουργεία».

Παρουσιάζοντας, δε, το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος για ραντεβού του ΕΣΥ με τους γιατρούς μετά τα απογευματινά ραντεβού είναι στο 1/3 σε σχέση με πριν από 22 χρόνια, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανάλογη βελτίωση, όχι άμεσα, και για τα χειρουργεία.

«Θα παρακολουθούμε την πορεία των απογευματινών χειρουργείων, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Σκοπός μας είναι τα απογευματινά χειρουργεία να είναι λύση πολύ οικονομικότερη των ιδιωτικών κλινικών. Δίνουμε στον ελληνικό λαό μια επιπλέον διέξοδο. Πρέπει να δώσουμε την διέξοδο στο να γίνεται η επιλογή ενός ανθρώπου που θέλει να πληρώσει με νόμιμο τρόπο και χωρίς δυσβάσταχτο τρόπο» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε εργαλεία που χρησιμοποιούνται εδώ και 30-40 χρόνια στην Ευρώπη, είπε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις ευρωπαικές χώρες, δεν υπάρχει η λίστα χειρουργείου. Το 2017 θεσμοθετήκε αλλά δεν λειτούργησε για να μπορεί να δίνει χρόνο από όλα τα νοσοκομεία και δεν δίνει δυνατότητα στο υπουργείο Υγείας για να χάραξει πολιτική

Παίρνουμε πλέον στοιχεία από 126 νοσοκομεία και γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσουμ στην πλήρη λειτουργία το επόμενο εξάμηνο ώστε να φτάνουν στον κεντρικό σέρβερ της ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία. Υπήρχαν 120.000 περιστατικά και αναπτύχθηκε μηχανισμός ώστε να υπάρξει επικοινωνία με όλους αυτούς. Έχουν γίνει πάνω από 150.000 κλήσεις και με βάση αυτή την εκκαθάριση το 38% είτε έχει χειρουργηθεί αλλού είτε δεν υπάρχει η λίστα για την είσοδο στη λίστα με τα χειρουργεία.

Αυτή τη στιγμή στην αναμονή περιμένουν 102.634 περιστατικά και έγινε μια καταγραφή ανάλογα με το διάστημα και έδωσε τα εξής:

- 0-4 μήνες που χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, περιμένουν 44.000 περιστατικά

- 4-12 μήνες 32.000 περιπτώσεις

- περισσότερο από 12 μήνες περιμένουν περισσότεροι από 26.000 περιστατικά

Στη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία έχουμε πολύ περισσότερα περιστατικά να περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει όσα περιστατικά έχει η Αττική με περισσότερο πληθυσμό και περισσότερα νοσοκομεία.

Δεν έχουμε αναμονή, όμως, για ογκολογικά περιστατικά ή βαριά περιστατικά που πρέπει να χειρουργηθούν στα επείγοντα.

Οι πιο δημοφιλείς χειρουργικές πράξεις ως αναμονή είναι:

καταρράκτης

αρθροπλαστική γόνατος

αρθροπλαστική ισχίου

αμυγδαλεκτομή

Οι χειρουργικές επεμβάσεις θα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες. Ο κάθε γιατρός θα επιλέγει την κατηγορία και θα υπάρχει η ανάλογη επιβάρυνση. Ξεκινούν από τα 300 ευρώ για πολύ μικρής βαρύτητας επεμβάσεις και φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ σε εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις. Συνήθως στον ιδιωτικό τομέα οι ελάχιστες τιμές είναι οι διπλάσιες από αυτές. Η αμοιβή μοιράζεται σε όλα τα μέλη της χειρουργικής ομάδας, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. Η κάθε χειρουργική ομάδα αποτελείται από χειρουργό, αναισθησιολόγο και το λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως είναι φιξ η τιμή ανάλογα με το πού έχει καταταγεί το χειρουργείο, θα είναι η αμοιβή για την χειρουργική ομάδα και με επικοινωνία με τους αναισθησιολόγους μου έχουν πει οτι είναι ακρώς ικανοποιητική.

Οι έξι κατηγορίες και αμοιβές προέκυψαν από την αποζημίωση που δίνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο στόχος μας δεν είναι να αφαιμάξουμε τους συμπολίτες αλλά να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο σε γιατρούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές για να ενισχύσουν το εισόδημά τους νόμιμα. Παράλληλα οι έλεγχοι για φακελάκι και παράνομα χρήματα θα συνεχιστούν και θα είμαστε αμείλικτοι.

Όσα περιστατικά έχουν αναμονή πάνω από 4 μήνες από την πρωινή λίστα χειρουργείων θα μπορούν να μπουν στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση από τους πολίτες. Αυτό θα γίνεται, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Ήδη υπάρχουν αιτήσεις κλινικών που θέλουν να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, είπε ο υπουργός Υγείας. Δεν προσδοκώ όλες να έχουν την επόμενη ημέρα αλλά προσδοκώ ότι όταν θα δουν οι χειρουργοί και νοσηλευτές τους συναδέλφους τους να κερδίζουν χρήματα, θα προστεθούν και άλλοι.

Όσον αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν, όχι να μειωθούν, καθώς, όπως είπε η χρηματοδότηση είναι 500 εκατ. ευρώ αυξημένη φέτος. Πλέον παρακολουθούμε σε μηνιαία βάση τα οικονομικά των νοσοκομείων και η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με λίγη καλύτερη θέληση από όλους πιστεύω ότι σε έναν χρόνο θα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, είπε ο κ. Γεωργιάδης ανακοινώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα υπογράψουμε προκήρυξη για περισσότερους από 600 γιατρούς διάφορων βαθμίδων στο ΕΣΥ ανάμεσα στους οποίους και οι αναισθησιολόγοι για το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Πρωτοβουλία υγειονομικών ΑΥ.Ρ.Α: Τα τρία ψέματα του Υπουργού Υγείας

«Όπως κάθε πλασιέ που σέβεται τον εαυτό του, ο υπουργός υγείας κύριος Α. Γεωργιάδης εγκαινιάζει το νέο σύστημα υγείας Α.Ε., με τη δελεαστική προσφορά της δωρεάν χειρουργικής επέμβασης σε ένα απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ για τους πρώτους 50.000 τυχερούς που βρίσκονται σε αιώνιες λίστες αναμονής. Οι δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα, σε πρόσφατη εκπομπή της ΕΡΤ ήταν άκρως κατατοπιστικές, αν και περιέχουν μια σειρά από χονδροειδή ψεύδη.», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία υγειονομικών ΑΥΡΑ, παραθέτοντας παρακάτω:

«ΨΕΜΑ 1ο: Το πρόβλημα με τις 90.000 αναμονές για χειρουργείο προέκυψε, όταν ο COVID σταμάτησε τα χειρουργεία επί ενάμιση χρόνο, όταν σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία γιατί δεν μπορούσε να μπει κανείς στα νοσοκομεία για να μην κολλήσει. Γιατί τα δημόσια νοσοκομεία χειρίζονταν αποκλειστικά τον COVID.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να ειπωθούν τα εξής:

Η διαχείριση της νόσου COVID όντως ανατέθηκε αποκλειστικά στα δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας λευκή επιταγή στις ιδιωτικές κλινικές να συνεχίσουν να ασχολούνται με την πελατεία και τα κέρδη τους. Κάπως έτσι έφτασε το ήδη επιβαρυμένο ΕΣΥ στα όριά του. Παράλληλα, επιβλήθηκαν δήθεν πρωτόκολλα ασφαλείας, με αποτέλεσμα τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως και 80%!

Επιπλέον περιορίστηκε η πρόσβαση των ασθενών και των συνοδών τους στα νοσοκομεία με τις προαπαιτούμενες πιστοποιήσεις ανοσίας ως πάσο εισόδου. Στο έργο της απώθησης των ασθενών και της υποβάθμισης των παροχών υγείας, συνέβαλε καθοριστικά η ανηλεής τηλεοπτική προπαγάνδα που παρουσίαζε τα δημόσια νοσοκομεία, ως εστίες διασποράς και θανάτου.

Δεν ήταν η πανδημία λοιπόν που προκάλεσε τις τεράστιες αναμονές, αλλά η πολιτική της διαχείριση που σκόπιμα και στοχευμένα, οδήγησε στην απορρύθμιση του ΕΣΥ, προκειμένου να παρουσιάζει τώρα ο υπουργός την καθιέρωση χειρουργείων επί πληρωμή ως μονόδρομο. Οι επί σειρά ετών κλειστές χειρουργικές αίθουσες και ο εξοπλισμός που παραμένει στα κουτιά διότι δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει καθώς πάνω από 50% κενές οργανικές θέσεις ΔΕΝ προκηρύσσονται, προφανώς εντάσσεται στα πλαίσια των ίδιων πολιτικών επιλογών που θέλουν το ΕΣΥ υποστελεχωμένο και ρημαγμένο.

ΨΕΜΑ 2ο: Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, γιατί ένας ασφαλισμένος που πληρώνει εισφορές, να πληρώνει ξανά για χειρουργείο, ο υπουργός αποφεύγοντας να δώσει άμεση απάντηση στην ερώτηση και με εμφανή εκνευρισμό, πετάει το μπαλάκι στο θέμα των ανασφάλιστων: “Άρα ο ανασφάλιστος να μη χειρουργείται το πρωί αφού δεν έχει να πληρώσει;”

Και συνεχίζει να υπεκφεύγει αποπροσανατολίζοντας από το επίμαχο ερώτημα, με αναφορές σε νόμο που θέσπισε ο ίδιος για την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην περίθαλψη, για να αποδείξει ότι δε συνδέει τη νοσηλεία με την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Ακολουθώντας έστω τον ειρμό του υπουργού, γίνεται φανερό από τον τρόπο της τοποθέτησής του το υπονοούμενο ότι τα πρωινά χειρουργεία προορίζονται εφεξής να εξυπηρετούν αποκλειστικά ειδικές κατηγορίες πολιτών όπως ανασφάλιστους και γενικά μη έχοντες υπό τον ήλιο μοίρα!

Σε αυτό το σημείο η επίκληση στο νόμο που ο υπουργός θέσπισε το 2014 για τις ευάλωτες ομάδες, υποτίθεται ότι ενισχύει την άποψη ότι τουλάχιστον οι πολίτες αυτοί δεν κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι. Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ωστόσο και τα πολύ πιο πρόσφατα νομοθετήματα, βάσει των οποίων εξαιρούνται από την περίθαλψη 400.000 οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κλπ καθώς και το νέο νομοθετικό ευφυολόγημα περί απενεργοποίησης του ΑΜΚΑ σε ανέργους, εγείρει το εύλογο ερώτημα:

Πώς γίνεται να ισχυρίζεται κάποιος ότι συμβάλλει στην κάλυψη των ευάλωτων, όταν με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προσθέτει καραβιές νέων ανασφάλιστων στο σύστημα;

Τι αντίκρισμα έχει ο παλαιός φιλανθρωπικός νόμος του κυρίου Γεωργιάδη με αυτά τα δεδομένα;

Τις απαντήσεις τις δίνει ο ίδιος με την παρατήρησή του ότι δεν υπάρχει καμία συνταγματική υποχρέωση να καλύπτονται οι ανασφάλιστοι. Πρόκειται δηλαδή για φιλανθρωπία εκ μέρους του κράτους και γενναιόδωρη παραχώρηση. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι όταν ένα δικαίωμα όπως αυτό της πρόσβασης στην περίθαλψη με ποιοτικά κριτήρια και αξιοπρεπείς όρους, εκπίπτει σε προνόμιο των οικονομικά εύρωστων αφενός και σε ελεημοσύνη κατά το πρότυπο χορήγησης επιδομάτων για τους μη έχοντες αφετέρου, τότε είναι θέμα χρόνου η περικοπή αυτών των γενναιόδωρων παραχωρήσεων από τους μη έχοντες.

Η σφαγή των ανασφάλιστων που αυξάνονται εκθετικά θα γίνει πολύ σύντομα, παρά τις διαβεβαιώσεις του κυρίου Γεωργιάδη για το αντίθετο.

ΨΕΜΑ 3ο: Αυτοί που έχουν χρήματα και επιλέγουν τα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνουν τρεις φορές λιγότερο από ότι σε μια ιδιωτική κλινική. Οι μόνοι που έχουν λόγο να αντιδράσουν είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών που θα αποκτήσουν ανταγωνισμό.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να ειπωθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερος ανταγωνιστής για τα το μεγάλο κεφάλαιο της ιδιωτικής υγείας από το δημόσιο και δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο εμμέσως διασφάλιζε και την σχετική σταθερότητα των τιμών στον ιδιωτικό τομέα, εμποδίζοντάς τες να εκτοξευτούν. Είναι λοιπόν εντελώς ανόητο να πιστεύει κανείς ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο το οποίο αυτή τη στιγμή με πολιτική απόφαση μπαίνει με τα μπούνια μέσα στο ΕΣΥ, θα επιβάλλει διαφορετικούς όρους από αυτούς που ισχύουν σε κάθε μονοπώλιο. Οι τιμές θα είναι παντού οι ίδιες: Απλησίαστες.

Και όσο για τις αναμονές των πρωινών ιατρείων που υποτίθεται ότι μειώθηκαν αισθητά με την εισαγωγή των απογευματινών ιατρείων και που χρησιμοποιούνται ως δήθεν τεκμήριο αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας, δεν έχει παρά να καλέσει κανείς το 1535 και να επιχειρήσει να κλείσει ένα ραντεβού για πρωινό ιατρείο για παράδειγμα στο Παίδων, ώστε να διαπιστώσει του λόγου το αληθές(;).

Η αλήθεια λοιπόν που βγαίνει μέσα από τα ψέματα του υπουργού είναι ότι το μοτίβο πρωινών – απογευματινών χειρουργείων εξυπηρετεί ως μεταβατικό στάδιο προς την πλήρη εγκατάσταση ενός αποκλειστικά ιδιωτικού καθεστώτος στο ΕΣΥ.

Από αυτό το νέο ΕΣΥ θα εξοριστεί οριστικά και ο τελευταίος “τζαμπατζής” ασθενής καθώς η πρόσβαση θα είναι εφικτή μόνο στους κατόχους πάσης φύσεως ιδιωτικών ασφαλιστηρίων, με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται για το είδος και την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης σε αυτούς.

Η επίκληση του υπουργού στην αμερικάνικη ρήση “δεν υπάρχει τζάμπα γεύμα” συμπυκνώνει γλαφυρά όλη τη νεοφιλελεύθερη λογική του πολιτικού συστήματος που θα μας οδηγήσει πράγματι στην υιοθέτηση ενός συστήματος υγείας τύπου ΗΠΑ.

Και όσα τυχόν και παρά ελπίδα δε λύσει η ζωή, κύριε υπουργέ, θα τα λύσει ασφαλώς ο θάνατος και σίγουρα με πιο οικονομικό τρόπο..».

neakriti.gr