Έρχονται τα POS – Σε ποια επαγγέλματα είναι υποχρεωτικά

8:42 π.μ. - Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019
08:08 π.μ. - Πέμ, 01/42/2019
Image: Έρχονται τα POS – Σε ποια επαγγέλματα είναι υποχρεωτικά

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γνωστοποιηθεί η τελική πρόταση

Στην επέκταση της λίστα των επαγγελμάτων που θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευή ηλεκτρονικών χρεώσεων POS. Προς το παρόν, όμως, θα συνεχίσουν να παραμένουν εκτός POS τα ταξί και τα περίπτερα.
 
Οι νέες διατάξεις που έρχονται στη Βουλή για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου και μείωση του ορίου της χρήσης μετρητών για τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων φέρνουν και αλλαγές στην χρήση του POS.
 
Τα επαγγέλματα
Η υποχρεωτική χρήση συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων θα επεκταθεί στους εναπομείναντες κλάδους που παρουσιάζουν κάποιον αξιόλογο τζίρο παροχής υπηρεσιών σε λιανική βάση και περιλαμβάνουν:
 
τους παιδικούς σταθμούς και γενικότερα τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών προσχολικής αγωγής
τις εταιρείες και επαγγελματίες επισκευής ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης
τις ταχυδρομικές υπηρεσίες
τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης σκαφών αναψυχής
Το πρόστιμο
H μη εγκατάσταση συσκευής POS όταν αυτή είναι υποχρεωτική συνεπάγεται την επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ για τον επαγγελματία ή την επιχείρηση που έχει παρανομήσει. Η υπουργική απόφαση θα δίνει 4μηνη προθεσμία στις επιχειρήσεις προκειμένου να εγκαταστήσουν τη συσκευή POS.
 
Ο επαγγελματικός λογαριασμός
Στις 15 Ιανουαρίου εκπνέει και η προθεσμία για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS.
 
Για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν θα δηλώσουν εμπρόθεσμα επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό στο taxisnet και θα εντοπισθούν από τη φορολογική διοίκηση εγκυμονεί πρόστιμο 1.000 ευρώ καθώς και 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη δήλωσή του.
 
 
in.gr