Έρχονται βροχές και αφρικανική σκόνη στην Κρήτη

8:27 π.μ. - Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020
08:01 π.μ. - Τρί, 14/27/2020
Image: Έρχονται βροχές και αφρικανική σκόνη στην Κρήτη

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το πρωί της Τρίτης, με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής και τη σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης, που θα επηρεάσει τα νότια τμήματα της χώρας.

Όπως αναφέρει το meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί γρήγορα από τις βόρειες ακτές της Αφρικής προς την Κρήτη θα επηρεάσει τον καιρό των νοτίων τμημάτων της χώρας από τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι βροχές, κατά τόπους ισχυρές, σποραδικές καταιγίδες και η επικράτηση ενισχυμένων ανατολικών ανέμων.

Στους παρακάτω χάρτες φαίνεται η θέση του κέντρου του χαμηλού (σημειώνεται με “L”), ο ολικός υετός του προηγούμενου 12ώρου καθώς και το πεδίο των ανέμων για το βράδυ της Τρίτης 14/1 προς Τετάρτη 15/1 και για το μεσημέρι της Τετάρτης 15/1.

Εκτίμηση της θέσης του χαμηλού, του ολικού υετού 12ώρου και του ανέμου για το βράδυ της Τρίτης 14/1 προς Τετάρτη 15/1

hxonews

και το μεσημέρι της Τετάρτης 15/1

hxonews

Όπως υπογραμμίζεται, σύμφωνα με το cretapost.gr, η δημιουργία των βαρομετρικών χαμηλών αυτού του είδους οφείλεται στη διαφορά των χαρακτηριστικών των επιφανειακών ξηρών αερίων μαζών πάνω από την έρημο Σαχάρα και των υγρών πάνω από τα νερά της Μεσογείου.

Οι άνεμοι στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα πηδαλιουχούν αυτά τα συστήματα, τα οποία έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα υπόλοιπα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας και η μεταφορά σκόνης ανατολικά τους, καθώς το θερμό τους μέτωπο κινείται γρήγορα προς τη Μεσόγειο.

Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο και στη χώρα μας ιδιαίτερα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει την συγκέντρωση σκόνης κοντά στο έδαφος το μεσημέρι της Τετάρτης.

hxonews