Παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και δομές φροντίδας στο επίκεντρο – Ανησυχία για τις επιπτώσεις σε οικογένειες και ευάλωτους πολίτες
Έντονος προβληματισμός καταγράφεται στον Δήμο Ιεράπετρας για το μέλλον των κοινωνικών δομών, καθώς, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν σε δημόσια τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ Γ. Χατζάκη το επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας τους, με ορατό τον κίνδυνο συγχωνεύσεων και περιορισμού προσωπικού.
Όπως τονίστηκε, οι περισσότερες κοινωνικές δομές του Δήμου, όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΗΦΗ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, στηρίζονται σήμερα σε προσωπικό που αμείβεται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Το νέο πλαίσιο που προωθείται, όπως αναφέρθηκε, επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι αντλούν προσωπικό, αφαιρώντας από την τοπική αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να στελεχώνει αυτόνομα τις δομές της.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο σχεδιασμός αυτός ενδέχεται να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις δομών, όχι απαραίτητα σε άμεσες καταργήσεις, ωστόσο με σαφή επίπτωση στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η ανησυχία εστιάζεται κυρίως στο ότι οποιαδήποτε μείωση προσωπικού θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργικότητα αυτών των υπηρεσιών, αλλά και στη δυνατότητα του Δήμου να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους παιδικούς σταθμούς, όπου σήμερα εξυπηρετούνται περίπου 450 παιδιά ετησίως. Όπως επισημάνθηκε, εάν μειωθεί το διαθέσιμο προσωπικό, ο Δήμος θα αναγκαστεί να δεχτεί λιγότερα παιδιά ή να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις δομών, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες. Τονίστηκε μάλιστα ότι ακόμη και ένα παιδί να μείνει εκτός παιδικού σταθμού, δημιουργείται σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η στήριξη της οικογένειας και της εργασίας των γονέων θεωρείται κρίσιμο ζήτημα.
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι οι δομές αυτές δεν στηρίζονται μόνο σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και σε εργαζόμενους όπως καθαρίστριες, μάγειρες, τραπεζοκόμοι και βοηθητικό προσωπικό, οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία τους. Επομένως, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δεν επηρεάζει μόνο έναν τομέα, αλλά συνολικά τη δυνατότητα του Δήμου να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες με επάρκεια και ποιότητα.
Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι σήμερα περίπου 100 εργαζόμενοι απασχολούνται στις κοινωνικές δομές του Δήμου και η μεγάλη πλειοψηφία τους πληρώνεται μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε περίπτωση που το νέο μοντέλο περιορίσει τη χρηματοδότηση ή τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να παραμείνουν μέσω ΕΣΠΑ, ο Δήμος θα κληθεί να καλύψει το κενό με ίδιους πόρους, κάτι που παραμένει ανοιχτό ερώτημα ως προς το αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να επιτευχθεί.
Όπως υπογραμμίστηκε, οι αντιδράσεις του Δήμου και της ΚΕΔΕ αναμένεται να εκδηλωθούν πιο οργανωμένα το επόμενο διάστημα, με ψήφισμα διαμαρτυρίας αλλά και στήριξη κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Η βασική θέση που εκφράστηκε είναι ότι το κράτος συνεχίζει να μεταφέρει αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς να παρέχει τα αναγκαία εργαλεία, την ευελιξία και τη χρηματοδότηση που απαιτούνται, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές δυσκολίες.
Στο ίδιο πλαίσιο, τονίστηκε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις κοινωνικές δομές, αλλά συνδέεται με τη γενικότερη υποστελέχωση του Δήμου, τόσο σε εργατικό όσο και σε επιστημονικό προσωπικό. Ωστόσο, στις κοινωνικές υπηρεσίες οι συνέπειες είναι ακόμη πιο άμεσες, καθώς αφορούν παιδιά, ηλικιωμένους, οικογένειες και συμπολίτες που εξαρτώνται από τη δημόσια φροντίδα και υποστήριξη.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι κοινωνικές δομές του Δήμου Ιεράπετρας μπαίνουν σε μια περίοδο αβεβαιότητας, με τον Δήμο να ζητά ξεκάθαρες λύσεις και σταθερή χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα περιοριστεί η πρόσβαση των πολιτών σε κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.