Έρχονται αλλαγές στην καθημερινή ενημέρωση για τον covid – Οι δύο νέες λίστες που θα προστεθούν μέσα στη βδομάδα

8:36 π.μ. - Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021
08:11 π.μ. - Τρί, 23/36/2021
Image: Έρχονται αλλαγές στην καθημερινή ενημέρωση για τον covid – Οι δύο νέες λίστες που θα προστεθούν μέσα στη βδομάδα

Έως την επόμενη εβδομάδα, στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών θα προστεθούν επιπλέον στοιχεία

Έως την επόμενη εβδομάδα, στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών θα προστεθούν επιπλέον στοιχεία, καθώς θα υπάρχει στο εξής ξεχωριστή αναφορά στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους στους αριθμούς κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Θεοκλή Ζαούτη.

«Για να μπορούμε να δώσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα όσο αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικά αισιόδοξος για τα Χριστούγεννα.

Αναφερόμενος στο θέμα της θνησιμότητας ο κ. Ζαούτης, σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρίνουμε αν υπερεκτιμούμε ή δεν εκτιμούμε αρκετά τους θανάτους, γιατί δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος καταγραφής των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτημα για το οποίο προτίθεται να καταθέσει πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Για παράδειγμα στην Αγγλία, ο ορισμός του θανάτου από covid είναι άτομα που πεθαίνουν από covid εντός 28 ημερών, δηλαδή αν κάποιος είναι στην ΜΕΘ παραπάνω από 28 μέρες και πεθάνει δεν τον μετράνε σαν θάνατο από covid. Ή στην Ισπανία πρέπει ο ασθενής για να καταγραφεί, να πεθάνει από covid εντός των νοσοκομείων. Εμείς ακολουθούμε από την αρχή της πανδημίας τον ορισμό του ΠΟΥ, όπου δεν υπάρχει τοπικός ή χρονικός περιορισμός» επεσήμανε ο κ. Ζαούτης.

Ο κοροναϊός δεν θα εξαφανιστεί

Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί, εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας πως θα γίνει ένας εποχιακός ιός που θα τον αντιμετωπίζουμε συνέχεια και το κύριο όπλο που έχουμε είναι ο εμβολιασμός. «Αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε το διάστημα ανοσίας μετά την τρίτη δόση. Είναι πολύ πιθανό η τρίτη δόση να μας δώσει μια πιο μακρόχρονη ανοσία και θέλω να πιστεύω πως θα φτάσουμε στον χρόνο». Πολύ πιθανόν, να χρειάζεται ετήσια χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, είπε ο κ. Ζαούτης, υπογραμμίζοντας πως η πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

in.gr