Έρχεται τροπολογία με αλλαγές στο Φάρμακο
Μερικές από τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς αναμένεται να περιλαμβάνει τροπολογία του Υπουργείου Υγείας
Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που θα εισάγει τις πρώτες τροποποιήσεις στη φαρμακευτική πολιτική που είχε προαναγγείλει η Κυβέρνηση σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η τροπολογία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο βασικές αλλαγές: την κατάργηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα και τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια.
Εμβόλια και προϋπολογισμός Πρόληψης
Στη συνάντηση συζητήθηκε και η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια από το 2020, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός κονδυλίου για την πρόληψη, όπως έγραψε το News4Health. Το όριο της δαπάνης επιδιωκεται να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ, αν και το τελικό ποσό θα προκύψει από διαβουλεύσεις Υπουργείου και Φαρμακευτικών Εταιρειών.
Υπουργικές αποφάσεις θα προσδιορίζουν τόσο το ύψος όσο και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες γύρω από τη δημιουργία του ξεχωριστού προϋπολογισμού και των υποχρεώσεων των φαρμακευτικών εταιρειών που διαθέτουν εμβόλια στην ελληνική αγορά.
Η ανάγκη για απόσπαση της δαπάνης των εμβολίων, όπως και της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων αποτελούν δύο εκ των διεκδικήσεων του φαρμακευτικού κλάδου τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον εκτροχιασμού του clawback.
Η Κυβέρνηση φέρεται να έχει βρει τρόπο να εξασφαλίσει κονδύλια 300 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, από προνοιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα επιδιώκει να το έχει θέσει σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους.
Το «αγκάθι» του 25%
Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, είχε ανακοινωθεί πως άμεσα καταργείται και το τέλος εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του News4Health. Το entry fee ή rebate εισόδου είναι υποχρεωτική έκπτωση που πρέπει να παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για δύο χρόνια για κάθε νέο φάρμακο που φέρνουν στην Ελλάδα και εισάγεται στη θετική λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Αποτελεί ένα από τα βασικά «αγκάθια» για τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και ανάχωμα για την είσοδο νέων, καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα, αφού έρχεται να προστεθεί σε όλες τις άλλες επιβαρύνσεις.
Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Forum για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, χθες ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας ανέφερε πως η κατάργηση του 25% θα γίνει άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η κατάργηση αναμένεται να περιλαμβάνεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο του Σχεδίου Νόμου που θα ιδρύσει τον ΟΔΙΠΥ. Καταργείται δε, από 1η Σεπτεμβρίου, μαζί με το μέγιστο τελικό ποσοστό επιστροφής συνολικών πωλήσεων.
Η αλλαγή στην κατανομή του clawback και το ρίσκο για τα νέα φάρμακα
Μετά το Pharma Innovation Forum, επιστολή στην Κυβέρνηση απέστειλε και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, εκφράζοντας την αντίθεση του για τις αλλαγές στην «εξίσωση» του υπολογισμού του clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης. Ειδικότερα, το 90/10, δηλαδή το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών και το 10% που σχετίζεται με την αύξηση του τζίρου της κάθε εταιρείας θα μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα. Από το 20% μάλιστα, στόχος είναι να εξαιρεθούν γενόσημα και φάρμακα off-patent, όσα δηλαδή έχουν χάσει την πατέντα τους.
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ.
Ο ΣΦΕΕ εντοπίζει και την πιθανή παγίδα στην αλλαγή της «συνταγής». Όπως αναφέρει, η σύνδεση της κατάργησης του 25% με την εισαγωγή του 80/20 με τις εξαιρέσεις γενοσήμων και off-patent από την ανάπτυξη είναι λανθασμένη.
Κατά το Σύνδεσμο, η ανακατανομή αυτή του clawback δεν δημιουργεί απλά συνθήκες άνισης μεταχείρισης, είναι και απρόβλεπτη για τα νέα φάρμακα. Ίσως, δε, εγείρει και νομικά ζητήματα γύρω από καθεστώς προστασίας μεταξύ off-patent, on-patent και βιομοειδών. Απορρίπτουν, εν ολίγοις, την αλλαγή στην ανακατανομή του clawback, σημειώνοντας πως στόχος θα πρέπει να είναι ο έλεγχος και η μείωση του.
dikaiologitika.gr