Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

8:24 π.μ. - Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021
08:06 π.μ. - Πέμ, 17/24/2021
Image: Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να είναι σε θέση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει το νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα είναι σε θέση να κάνει προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» σε περίπου 20 μέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι αλλαγές που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, δηλαδή η αξιολόγηση των προτάσεων να γίνεται συνδυάζοντας το ύψος του εισοδήματος, την παλαιότητα του κτιρίου και τις κλιματικές συνθήκες των περιοχών φαίνεται να περνούν στο νέο πρόγραμμα.

Επιπλέον το ύψος των επιδοτήσεων θα κυμαίνεται στο περίπου 70%, χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο στα προηγούμενα προγράμματα με στόχο να ενισχυθούν περισσότερα νοικοκυριά.

Όλες οι αλλαγές στο νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων

Το νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. και αναμένεται να ανοίξει το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου για την υποδοχή των αιτήσεων και θα περιλαμβάνει τέσσερις νέες αλλαγές.

Αναλυτικότερα:

1. Το ύψος των επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών αναμένεται να είναι χαμηλότερο. Τα υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης θα αγγίζουν το 60% με 65%, ενώ στο τελευταίο πρόγραμμα έφταναν και το 90%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ψαλίδισμα» των ποσοστών γίνεται προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

2. Ο στόχος για την υπαγωγή κατοικιών στον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» είναι να ανέλθει στις 50.000. Πρόκειται για πρώτη φορά που ο πήχης της διάθεσης των ενισχύσεων ανεβαίνει σε αυτά τα επίπεδα. Στις προηγούμενες δράσεις του «Εξοικονομώ» υπάγονταν περί τις 25.000 με 36.000 κατοικίες.

3. Δικαιούχοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν σε αυτές. Είτε είναι διαμερίσματα είτε είναι μονοκατοικίες.

4. Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια, αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός). Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει δικαιότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα την ένταξη κατοικιών από όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Νέα κριτήρια

Με χιλιάδες νοικοκυριά, περίπου 50.000, που δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στο προηγούμενο πρόγραμμα εξαιτίας του μοναδικού κριτηρίου που υπήρχε, αυτού της προτεραιότητας υποβολής φακέλου, να αναμένουν τη νέα προκήρυξη, το υπουργείο προχωρεί στις ακόλουθες αλλαγές στα κριτήρια:

Προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης βασικό κριτήριο επιλογής θα είναι η ηλικία των κτηρίων.

Αναλυτικότερα καθιερώνεται μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα στις ενισχύσεις.

Όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο νέος κύκλος θα προβλέπει επίσης ενισχύσεις των νοικοκυριών για την αντικατάσταση κουφωμάτων, τη θερμομόνωση των κατοικιών τους κ.ά., καθώς και για την ενεργειακή αυτονόμησή τους, όπως έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων κ.λπ.

Οι εργασίες που θα επιχορηγούνται και υποδεικνύονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές για κάθε κατοικία είναι:

1. Τα κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμός.

2. Η θερμομόνωση.

3. Τα συστήματα θέρμανσης - ψύξης.

4. Τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης.

5. Εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό.

6. Εγκατάσταση τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές) που παράγεται από Φ/Β.

7. Εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος.

8. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

dikaiologitika.gr