Έρχεται οικονομική ενίσχυση για θερμοκηπιακή ντομάτα και αγγούρι, ανοιξιάτικη πατάτα, μελιτζάνα και πρώιμο καρπούζι

8:58 π.μ. - Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020
08:09 π.μ. - Τετ, 16/58/2020
Image: Έρχεται οικονομική ενίσχυση για θερμοκηπιακή ντομάτα και αγγούρι, ανοιξιάτικη πατάτα, μελιτζάνα και πρώιμο καρπούζι

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει τον υπολογισμό των επιπτώσεων στον πρωτογενή τομέα

Μετά από 7 μήνες περίπου, από την στιγμή που ξεκίνησαν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, το lockdown και την κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει τον υπολογισμό των επιπτώσεων στον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, το επόμενο διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις για το ύψος της ενίσχυσης στη θερμοκηπιακή ντομάτα και το αγγούρι, την ανοιξιάτικη πατάτα, την μελιτζάνα και το πρώιμο καρπούζι, στα οποία έχει ήδη εκτιμηθεί το ύψος της ζημίας που υπέστησαν λόγω Covid 19. Βέβαια, αυτό που αφορά άμεσα τους παραγωγούς είναι ο χρονικός προσδιορισμός για την καταβολή των ενισχύσεων, κάτι που δεν προσδιορίστηκε ακριβώς, σε σχετική ερώτησή μας.

Οι διεργασίες για τον καθορισμό των ενισχύσεων και την πληρωμή τους είναι βραδείες, αγρότες και κτηνοτρόφοι πιέζονται οικονομικά γιατί τα έξοδα “τρέχουν” και δεν είναι λίγες οι “φωνές” που ζητούν οριζόντια ενίσχυση (πλην κάποιων εξαιρέσεων που δεν επηρεάστηκαν από την χρονική συγκυρία της έξαρσης της πανδημίας) τόσο για την εξοικονόμηση χρόνου στις διαδικασίες -άρα και στην γρήγορη πληρωμή- όσο για το γεγονός ότι όλοι έχουν βιώσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η φετινή χρονιά προβλέπεται και πάλι δύσκολη. Από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ, όπως μας δήλωσαν, θα συνεχίσει η διερεύνηση των επιπτώσεων ανά καλλιέργεια και παραγωγή, ακολουθώντας σε… βάθος χρόνου η πληρωμή της ενίσχυσης.

agrovoice.gr