Έρχεται νωρίτερα η περικοπή του αφορολόγητου: Νέο χαράτσι 650 ευρώ

9:54 π.μ. - Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018
09:01 π.μ. - Τετ, 17/54/2018
Image: Έρχεται νωρίτερα η περικοπή του αφορολόγητου: Νέο χαράτσι 650 ευρώ

Ποιοι και πόσα χάνουν

Μείωση του αφορολογήτου με επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει τον Μάιο το ΔΝΤ στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και όχι από το 2020.
 
Με την μείωση του αφορολογήτου χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο καθώς τα εισοδήματα τους θα είναι υψηλότερα από το αφορολόγητο όριο.
 
Το εκρηκτικό κοκτέιλ επιβαρύνσεων, εφόσον εφαρμοστεί από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, θα αφαιρέσει από τις τσέπες των φορολογουμένων 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ αυξάνοντας τις πιθανότητες ενεργοποίησης ενδεχόμενων εκλογικών αντανακλαστικών μέσα στο 2018.
 
Για φέτος, ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, πάνω από τη μνημονιακή απαίτηση του 3,5%, αλλά οι δανειστές δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν τα μαχαίρια σε αφορολόγητο και συντάξεις. Το αντίθετο μάλιστα. 
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, φέρεται αποφασισμένο να απαιτήσει την καθήλωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.700 έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, από 1ης Ιανουαρίου 2019, από 8.636 έως 9.545 σήμερα, βάζοντας στο κάδρο των φόρων εισοδήματος ακόμα και όσους κερδίζουν 500 ευρώ τον μήνα. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Μάιο. 
 
Η αιτία της επιμονής στην πρόωρη εφαρμογή της «μεταρρύθμισης», όπως θεωρείται το κόψιμο του αφορολογήτου από το Ταμείο, δεν είναι δημοσιονομική. Οι δανειστές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θέλουν να «δέσουν» την κυβέρνηση στην εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων ιδίως μετά τη ρητορική για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και την καταγεγραμμένη πλέον ροπή προς παροχές. Οπως αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών, «οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν πως όσα ψηφίστηκαν θα εφαρμοστούν και όσα ισχύουν ήδη δεν θα ξηλωθούν».
 
 
Πηγή: in.gr