Έρχεται μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για τα πλαστικά θερμοκηπίων στην Ιεράπετρα

10:40 π.μ. - Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019
10:10 π.μ. - Δευ, 21/40/2019
Image: Έρχεται μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για τα πλαστικά θερμοκηπίων στην Ιεράπετρα

Τα μισά πλαστικά είναι αποθηκευμένα σε θερμοκήπια

Εσπερίδα για τη διαχείριση των υπολειμμάτων θερμοκηπίων και δη των πλαστικών πραγματοποίησε ο δήμος Ιεράπετρας σε μια προσπάθεια να ακουστούν προτάσεις και να αναζητηθούν λύσεις σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς και όχι μόνο. Ακούστηκαν αρκετά ενδιαφέροντα  στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί  αλλά για το πώς θα μπορούσε το θέμα να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων. 

DSCN5262

DSCN5263

DSCN5264
 
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ανέφερε ότι ως εταιρία είναι σε θέση να διαχειριστούν τα πλαστικά οροφής  και ήδη από πέρυσι αλλά και φέτος έχουν περισυλλέξει περίπου 400 τόνους νάιλον οροφής. Ωστόσο  υπάρχει και το κομμάτι το νάιλον εδαφοκάλυψης , απολύμανσης κλπ  για το οποίο τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να ασχοληθούν σε μεγάλη έκταση για διάφορους λόγους . Η επεξεργασία είναι δύσκολη , δεν υπάρχει ενδιαφέρον  από αγοραστές και γενικότερα είναι μια κοστοβόρα διαδικασία. Παρόλα αυτά συγκέντρωσαν πέρυσι 23 τόνους και 65 τόνους φέτος. Πάντως είναι ένα θέμα που τους  απασχολεί και αναζητούν λύση και σε αυτό. Πρότεινε, προσωρινά τουλάχιστον  να οριστεί ένας χώρος όπου  θα γίνεται η εναπόθεση  των νάιλον αυτών και μετά να μεταφέρονται στον  ΧΥΤΥ σε συνεργασία με τον Δήμο  ενώ και η Περιφέρεια θα μπορούσε να ενισχύσει τους αγρότες ή τα συνεργεία περισυλλογής. Από την πλευρά τους οι αγρότες καλό θα είναι να διευκολύνουν την όλη διαδικασία, να κάνουν μια πρόχειρη δεματοποίηση των νάιλον, να καθαρίζονται από ξένα υλικά, χώμα , πέτρες κα. και να κάνουν άμεσα τη μεταφορά σε σταθμούς συγκέντρωσης. Ενέργειες για τη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας θα πρέπει να κάνουν και οι εταιρίες περισυλλογής οι οποίες θα πρέπει να φροντίζουν και τους χώρους αποθήκευσης των υλικών. Στόχος είναι να κάνουμε πιο καθαρή την Ιεράπετρα, τόνισε ο ομιλητής. 

Ακολουθεί συνέντευξη κ.Κυρκιλή:




DSCN5258

DSCN5259
 
Η αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη μιλώντας στην εκπομπή του Ηχώ 99,8 « Όλα στη φόρα» με τον Νίκο Δασκαλάκη για τα συμπεράσματα της εσπερίδας ανέφερε ότι  σκοπεύουν ως Δήμος να προχωρήσουν στην περισυλλογή των νάιλον ωστόσο όμως αυτό θα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει το δημοτικό συμβούλιο γιατί το κόστος να μαζευτούν και να μεταφερθούν είναι υψηλό.  Θα ζητηθεί μάλιστα και η συνδρομή και η οικονομική της Περιφέρειας. Επιπλέον ως Δήμος προγραμματίζει και σχεδιάζει τη διαμόρφωση πράσινων σημείων για ογκώδη αντικείμενα, αστικά, και στους στόχους είναι η δημιουργία πράσινου ταμείου μόνο για πλαστικά. Όλα αυτά θα έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο όπου θα παρθούν αποφάσεις, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα. 

Ακολουθεί συνέντευξη κας Ρουμελιωτάκη:



Στον Ηχώ 99,8 μίλησε και η Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Κατερίνα Τσικαλουδάκη, η οποία δήλωσε ικανοποιημένη από την εσπερίδα. Τόνισε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων για να λυθεί το πρόβλημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι προτάσεις που ακούστηκαν σύντομα θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης.

Ακολουθεί συνέντευξη κας Τσικαλουδάκη: