«Έρχεται» μηχανισμός παρακολούθησης στο ελαιόλαδο

11:07 π.μ. - Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019
11:09 π.μ. - Πέμ, 05/07/2019
Image: «Έρχεται» μηχανισμός παρακολούθησης στο ελαιόλαδο

Προβληματισμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ελληνικό ελαιόλαδο

Σε σύνθετο μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου στα παραγωγικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. προχωρά τις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν, κατά δήλωση του επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, ενώ την ίδια ώρα η Κομισιόν εμφανίζεται... τώρα προβληματισμένη για την “καθίζηση” των τιμών παραγωγού του ελαιολάδου σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.
 
Η Κομισιόν δημοσιοποίησε στοιχεία που δείχνουν ότι η μέση τιμή του ευρωπαϊκού παρθένου ελαιολάδου, τον Φεβρουάριο του 2019, ήταν περίπου 2,9 ευρώ ανά κιλό, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και τώρα που οι τιμές παραμένουν στα “τάρταρα” και μετά τις γιορτές του Πάσχα, έρχεται να εκφράσει τον προβληματισμό της!
 
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο (για την οποία συμφωνεί και η σχετική έκθεση του IOC) και οι μειωμένες παραγωγές στις τρίτες χώρες αναμένεται να αυξήσουν τις εξαγωγές της Ε.Ε., οι οποίες, όπως επισημαίνει, «θα μπορούσαν να αυξηθούν σε ποσοστό 11% έως και 625 000 τόνους». Η απάντηση για τις χαμηλές τιμές ήρθε από την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας (29/4).
 
Ο Ισπανός υπουργός Luis Planas επισημαίνει ότι η παραγωγή ελαιολάδου της χώρας του μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εμπορικής περιόδου έφτασε στο ρεκόρ των 1.767.700 τόνων. Ο όγκος των πωλήσεων τον Μάρτιο ξεπέρασε τους 136.000 τόνους, ενώ και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 50%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα της περασμένης σεζόν, όπως σημειώνει ο “Αγρότυπος”.
 
Στα ελαιοτριβεία της Ισπανίας αυτή την περίοδο υπάρχουν αποθέματα 1.107.400 τόνων ελαιολάδου, αυξημένα, σε ποσοστό 74%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εμπορικών περιόδων.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ισπανικό ελαιόλαδο, στα τέλη Μαρτίου, διαμορφώθηκαν στα 2,38 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή μειωμένες κατά 24% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
 
Αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας, οι οποίοι μάλιστα απειλούν με κινητοποιήσεις, εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών της αγοράς.
 
Από την πλευρά της η Κομισιόν, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, υποσχέθηκε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα τεθούν τα θεμέλια για έναν σύνθετο μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου στα παραγωγικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το ερώτημα είναι με τι στατιστικά δεδομένα θα μπορέσει να στηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός, όπως σημειώνει ακόμη το ρεπορτάζ του “Αγρότυπου”.
 
Εκτιμήσεις μείωσης
 
Όσον αφορά την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο (2019-2020), η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η τρέχουσα έλλειψη βροχής στις κύριες παραγωγικές περιοχές (της Ιβηρικής Χερσονήσου) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή. Όπως γράφει το olivenews.gr, σύμφωνα με στοιχεία και αναλύσεις της Ε.Ε., η ξηρασία πλήττει από τον Δεκέμβριο 2018 ελαιοπαραγωγικές περιοχές όπως η Ιβηρική Χερσόνησος (Ισπανία, Πορτογαλία), με ιδιαίτερα μάλιστα ένταση την Ανδαλουσία, ενώ επεκτείνεται και στην Ιταλία, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς με ακρίβεια τις επιπτώσεις, ωστόσο είναι αναπόφευκτη η μείωση της παραγωγής στην Ισπανία τη νέα εσοδεία 2019-20.
 
Το Μαρόκο είχε άφθονες βροχοπτώσεις όλο το φθινόπωρο έως και τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε μπορεί να αντεπεξέλθει στην ξηρασία που επακολούθησε. Ικανοποιητικές ήταν οι βροχοπτώσεις στην Τυνησία, η οποία μπορεί να προσδοκά θεαματική αύξηση της παραγωγής της.
 
Οι τιμές στην Κρήτη: Από 2,50 έως 2,60 ευρώ το λίτρο
 
Στο μεταξύ, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στις τιμές παραγωγού στην Κρήτη, που παραμένουν κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες στα επίπεδα των 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών.
 
Όπως έχουμε πολλές φορές γράψει, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται τόσο από εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, όσο και από λάδια κακής ποιότητας, λόγω των περυσινών καταστροφών που υπέστησαν οι περισσότερες ελαιοκαλλιέργειες από την έντονη δακοπροσβολή, σε συνδυασμό, βέβαια, με την κακή δακοκτονία.
 
Ήδη, στην παρούσα φάση, τόσο ιδιώτες τυποποιητές όσο και παραγωγοί στην Κρήτη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ούτε για τη νέα χρονιά, εκτιμώντας ότι κανονικά θα ήταν το ιδανικότερο ο πρώτος ψεκασμός κατά του δάκου να γίνει προς τα τέλη Μαΐου, κάτι που δε φαίνεται προς το παρόν να είναι εφικτό.
 
 
neakriti.gr