Έρχεται μείωση των προστίμων για μαύρη εργασία με υποχρέωση πρόσληψης των αδήλωτων εργαζόμενων.

3:34 μ.μ. - Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018
03:12 μ.μ. - Κυρ, 02/34/2018
Image: Έρχεται μείωση των προστίμων για μαύρη εργασία με υποχρέωση πρόσληψης των αδήλωτων εργαζόμενων.

Συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

 
Μια σημαντική αλλαγή που αφορά τα πρόστιμα των επιχειρήσεων για την αδήλωτη εργασία προετοιμάζεται αυτή την περίοδο.
 
Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής για  την Αντιμετώπιση της Αδήλωτης Εργασίας του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που έγινε στην Αθήνα με θέμα την «αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία».
 
Με την τωρινή νομοθεσία, εάν στον έλεγχο μιας επιχείρησης βρεθεί αδήλωτος εργαζόμενος, το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ, επιβάλλεται στον εργοδότη και αποδίδεται στον ΕΦΚΑ.
 
Ωστόσο, το ύψος του προστίμου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και παρά το γεγονός ότι πρόσφατα ακόμα κρίθηκε συνταγματικό, εξακολουθεί να προκαλεί τις αντιδράσεις των εργοδοτών. 
To θέμα απασχόλησε τις περισσότερες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο, με τις ανακοινώσεις των ελεγκτικών μηχανισμών για την επιβολή προστίμων.
 
Τώρα, το Υπουργείο φέρεται έτοιμο να ακολουθήσει τις αλλαγές που θα υποδείξει για το πρόστιμο η Επιτροπή και οι προτάσεις που συζητούνται κινούνται στην λογική της εφαρμογής επιτυχημένων μέτρων που έχουν ισχύσει και σε άλλες χώρες.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρακτική της Πορτογαλίας μοιάζει να ταιριάζει στην περίπτωση της χώρας μας. Εκεί στην περίπτωση που διαπιστώνεται περίπτωση αδήλωτης εργασίας, δημιουργείται νόμιμη σχέσης εργασίας (τουλάχιστον για 6 μήνες). Ο παραβάτης εργοδότης πρέπει να καταγράψει τον αδήλωτο εργαζόμενο με κανονική εργασία και να πληρώσει όλες τις κοινωνικές εισφορές που οφείλονται για τον εργαζόμενο.
 
«Θεωρώ πολύ σημαντική την συζήτηση που ξεκίνησε στην Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, γιατί στο θέμα του προστίμου των 10.500 ευρώ. Όπως φαίνεται συμφωνούμε γενικά οι εκπρόσωποι και των δυο πλευρών ότι πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία αυτού του προστίμου και να μην είναι ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο», επισημαίνει ο Μανόλης Πεπόνης, που είναι εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και την συγκεκριμένη Επιτροπή.
 
Το σκεπτικό που φαίνεται να υιοθετούν και οι δυο πλευρές και αναμένεται να εξειδικευθεί ο τρόπος που θα προχωρήσει για νομοθετική εφαρμογή είναι να μπορεί να ωφελείται ο εργαζόμενος, να μην χάνονται άδικα τα χρήματα και ο εργοδότης να έχει μία μείωση του προστίμου ή να προσλαμβάνει κανονικά τον εργαζόμενο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα δίνεται η επιλογή στον εργοδότη να πληρώσει το πρόστιμο ή αντί για πρόστιμο να προσλαμβάνει τον εργαζόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα κι αυτό θα λειτουργεί, επί της ουσίας, ως μια μορφή συμψηφισμού.
 
Βέβαια, αυτή είναι η γενική ιδέα, διότι από ‘κει και πέρα υπάρχουν μια σειρά επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον τρόπο της εφαρμογής και τις προβλέψεις που θα πρέπει να έχει η νέα νομοθεσία. Ωστόσο, η γενική αυτή προσέγγιση φαίνεται πως θα αποτελέσει μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί εντός του 2018 και μοιάζει να κρίνεται προτιμότερη διότι θα αντιμετωπίζει αφ’ ενός το φαινόμενο της ανεργίας, αφ’ ετέρου θα δίνει διεξόδους και στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού είναι προτιμότερα τα έσοδα του ΕΦΚΑ από εισφορές που προκύπτουν από κανονική και νόμιμη εργασία, από τα έσοδα των προστίμων.
 
«Η λογική είναι να κερδίζει τόσο ο εργοδότης, όσο και ο εργαζόμενος. Για τον πρώτο θα υπάρχει ουσιαστική μείωση του ποσού και σίγουρα θα ωφελείται, ενώ και ο εργαζόμενος θα κερδίζει τη δυνατότητα να έχει μια κανονική εργασία. Ενδεχομένως για ένα έτος ή αν είναι εποχιακή η εργασία για μικρότερο διάστημα, αλλά θα λειτουργεί η λογική της κανονικής εργασίας. Βέβαια, είναι πολλά ακόμα τα σημεία που μένει να συζητηθούν και αφορούν λεπτομέρειες για την καλύτερη εφαρμογή, αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση η προσπάθεια και θεωρώ πολύ θετικό ότι ξεκίνησε έγκαιρα αυτή η συζήτηση. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα γίνει και νόμος του κράτους», επισημαίνει ο κ. Πεπόνης.
 
 
 
Πηγή: anatolh.com