Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την Ευρωπαϊκή Εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

12:16 μ.μ. - Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Πέμ, 16/16/2024
Image:  Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την Ευρωπαϊκή Εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων υπέβαλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, και την Υπουργό Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων υπέβαλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, και την Υπουργό Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως με θέμα: «Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν τον Οργανισμό σε αστάθεια και Ευρωπαϊκή εποπτεία με κίνδυνο στην καταβολή των επιδοτήσεων των αγροτών».

Η εν λόγω Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία αφορά την άκρως αποτυχημένη εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 στη χώρα μας με ευθύνη της Κυβέρνησης και τις λανθασμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις που ως τελικό αποτέλεσμα είχαν τη διαπόμπευση της χώρας μας και την Ευρωπαϊκή επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκη

Εσωτερικών, κ. Ν. Κεραμέως

Θέμα: Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν τον Οργανισμό σε αστάθεια και Ευρωπαϊκή εποπτεία με κίνδυνο στην καταβολή των επιδοτήσεων των αγροτών.

Κύριοι Υπουργοί,

Την αποτυχημένη εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 στη χώρα μας ήλθε, πριν συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος πληρωμών στους αγρότες, να την επιβεβαιώσει η επιτήρηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με σοβαρό κίνδυνο άρσης της διαπίστευσής του Οργανισμού. Η από 30 Απριλίου 2024 επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτει τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση για 12 μήνες και τον καλεί, μέσα σε αυτό το διάστημα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική του λειτουργία, αλλιώς σκοπεύει να άρει την διαπίστευσή του ως τον οργανισμό που μπορεί να πραγματοποιεί τις πληρωμές των ταμείων ΕΓΤΕΕ και ΕΓΤΑΑ.

Το πρόβλημα της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο έχει ένα μοναδικό υπεύθυνο και αυτή είναι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα την περίοδο που διανύουμε.

Επομένως τίποτα δεν εγγυάται ότι κατά την 12 μήνη επιτήρηση που έθεσε η ΕΕ τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα.

Τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της ΝΔ στα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους 5 προέδρους και 4 υπουργούς και την σώρευση μεγάλων καταλογισμών για τις επιδοτήσεις, δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο οι επιδοτήσεις που θα πρέπει να πληρωθούν στους αγρότες για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024, Αυτό που απασχολεί τους αγρότες στην χώρα μας, δεν είναι άλλο από την αδυναμία του Οργανισμού να κατανείμει έγκαιρα, με διαφάνεια τις πληρωμές επιδοτήσεων και να τους ενημερώνει σωστά.

Τα παραπάνω φυσικά δεν αποτελούν μυθεύματα της Ε.Ε., των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, αλλά αποτύπωση της πραγματικότητας, για την οποία το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είχε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό. Αποκορύφωμα των ανεύθυνων χειρισμών και έλλειψης σοβαρότητας και προετοιμασίας αποτέλεσαν οι πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας και η δριμεία κριτική που άσκησε στο ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλος ο αγροτικός κόσμος εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη των πληρωμών. Όπως αποδείχτηκε, οι πιστώσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων ήταν μειωμένες ενώ προβληματικές ήταν και οι πληρωμές για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία δόθηκαν μειωμένα στο 30-50%. Ακόμη χειρότερα, απλήρωτες μέχρι σήμερα είναι όλες οι επιδοτήσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου ενώ πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είδαν στους λογαριασμούς τους να μπαίνει ούτε ένα ευρώ!

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας για το τι πραγματικά συμβαίνει στον αγροτικό χώρο και τους αγρότες είναι ότι μία μέρα μετά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο 5ος πρόεδρος του Οργανισμού, αντί να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα των πληρωμών, ανακοίνωσε ότι «…ο Οργανισμός πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον, αφήνει πίσω του όσα των πλήγωσαν και θεμελιώνει τη λειτουργική του κανονικότητα και αξιοπιστία του με έγκαιρες, έγκυρες, διαφανείς και δίκαιες πληρωμές…» χωρίς να κάνει το στοιχειώδες, να δώσει λεπτομέρειες για τις πληρωμές, πώς και σε ποιους έγιναν.

Η αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ στην ορθή κατανομή των επιδοτήσεων αποτυπώνεται στο γεγονός ότι κανένας έλεγχος και καμία ενέργεια δεν έγινε σε συμβούλους και ΚΥΔ που καταχρηστικά απέσπασαν σημαντικά ποσά που προορίζονταν για τους αγρότες με το πρόσχημα των δήθεν συμβουλών για τα οικολογικά σχήματα παρά το ότι οι αγρότες είχαν καταβάλει το κόστος ενεργοποίησης για το ΟΣΔΕ 2023. Αυτή η αδιαφορία δείχνει ότι όπως στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της υγείας η ΝΔ είναι με το μέρος αυτών που αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών.

Επειδή οι Έλληνες αγρότες οφείλουν να μάθουν πώς τελικά καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις των τελευταίων πληρωμών των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των οικολογικών σχημάτων και τι θα γίνει με αυτές τις ενισχύσεις που παραμένουν απλήρωτες,

Επειδή οι Έλληνες αγρότες οφείλουν να μάθουν για το πώς επιβλήθηκε η επιτήρηση,

Επειδή το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας με την κάκιστη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων,

Επειδή με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και την αστάθεια της διοίκησης επιβαρύνονται η οργανωτική και λειτουργική ανεπάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ,

Επειδή ο αγροτικός κόσμος αμφιβάλει βάσιμα ότι η Κυβέρνηση είναι σε θέση να λάβει τα αναγκαία μέτρα νωρίτερα από τους 12 μήνες και να διορθώσει τις αδυναμίες που εντόπισε η Ε.Ε., ώστε να αρθεί η επιτήρηση και να συνεχίσουν να καταβάλλονται χωρίς προβλήματα οι επιδοτήσεις του 2024 και να μειωθούν οι καταλογισμοί,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποιες είναι αναλυτικά οι πληρωμές που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη βασική ενίσχυση, την αναδιανεμητική, τους νέους αγρότες, τις 18 συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα 33 οικολογικά σχήματα και τι παραμένει απλήρωτο; Παρακαλούμε να κατατεθούν για το 2023 οι σχετικές καταστάσεις με τον αριθμό των αιτήσεων, τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό στο ΣΣ ΚΑΠ, τον αριθμό των παραγωγών, τα ποσά που πληρώθηκαν μαζί με τις αιτήσεις που εκκρεμούν και τα ποσά που δεν καταβλήθηκαν.

Ποιες είναι οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την διαχείριση των πολύπλοκων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τα οικολογικά σχήματα και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των αναγκών αυτών;

Ποιες είναι οι ανάγκες σε σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Οργανισμού ώστε να κατανείμει δίκαια τις ενισχύσεις;

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς άρση της σύγκρουσης αρμοδιοτήτων με το ΥΠΑΑΤ;

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την ανάκτηση των αδικαιολόγητων παρακρατήσεων των ενισχύσεων από συμβούλους και ΚΥΔ;

Έχετε προβεί στην εκπόνηση χρονοδιαγράμματος ενεργειών που θα συζητήσετε στις 28 Μαΐου με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συγκεκριμένες δράσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Παρακαλούμε να κατατεθεί το χρονοδιάγραμμα ενεργειών.