Ερώτηση ΚΚΕ για την σοβαρή υποστελέχωση της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Για τη σοβαρή υποστελέχωση της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου και τις αρνητικές συνέπειες στην προστασία ιδιαίτερα σημαντικών οικοτόπων και δασικών συστημάτων της περιοχής, όπως το Φοινικόδασος Βάι, που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σοβαρή είναι η υποστελέχωση στις Διευθύνσεις Δασών του ΥΠΕΝ στην Κρήτη, όπως και οι ελλείψεις σε μέσα, που επιβαρύνουν τραγικά το έργο και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων αυτών των υπηρεσιών. Ειδικότερα στη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου η κατάσταση είναι τραγική, σε βάρος των εργαζόμενων που οδηγούνται σε εργασιακή εξουθένωση, καθώς και σε βάρος της ίδιας της προστασίας του περιβάλλοντος, λόγω ακριβώς της σοβαρής υποστελέχωσης, της υλικοτεχνικής ένδειας και των ελλείψεων που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά με ευθύνη των κυβερνήσεων.
Συγκεκριμένα, στο Λασίθι, όπου υπάρχουν σημαντικές περιοχές που χρειάζονται εποπτεία και διαχείριση (Χρυσή, Φοινικόδασος Βάι, Σελάκανο, Οροπέδιο Λασιθίου, Θρυπτή κλπ) και ταυτόχρονα υπάρχουν ανάγκες, που δημιουργούν οι Δασικοί Χάρτες, οι πράξεις χαρακτηρισμού, η διαχείριση, οικολογική αναβάθμιση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων του νομού και πολλά άλλα.
Η κατάσταση της Διεύθυνσης Δασών είναι διαλυτική, αφού στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή παραιτηθεί (λόγω αυθαιρεσιών και κλίματος εκφοβισμού από την διοίκηση, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει). Σήμερα στη Δ/νση Δασών Λασιθίου υπηρετούν 2 Δασολόγοι (ο νυν Δ/ντης Δασών και η προϊστάμενη του τμήματος δασικής χαρτογράφησης), υπάρχει έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων, δεν υπάρχει κανένας δασεργάτης, ενώ έχουν μείνει ελάχιστοι δασοφύλακες, οι οποίοι σταδιακά μειώνονται δραματικά. Επιπλέον υπάρχει έλλειψη αυτοκινήτων και ταχύπλοου σκάφους για τις ανάγκες επιτήρησης των νησίδων (Χρυσή, Κουφονήσια κλπ.).
Για τις ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον λόγω της κρατικής αδιαφορίας σχετικά με την κατάσταση στη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, αναφερόμαστε στο παράδειγμα του Φοινικόδασους του Βάι στη Σητεία.
Το Φοινικόδασος στο Βάι είναι αισθητικό δάσος στο ΒΑ άκρο της Κρήτης και μοναδικό μνημείο φυσικής κληρονομιάς. Μέχρι και σήμερα τυπικά την ευθύνη για τη διατήρηση και τη διαχείρισή του την έχει η Δ/νση Δασών Λασιθίου. Ουσιαστικά όμως δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Για παράδειγμα, ενώ παλαιότερα από τη Δ/νση Δασών Λασιθίου υπήρχε μόνιμη και καθημερινή φύλαξη και εποπτεία του φοινικόδασους, σήμερα το φυλάκιο του Βάι έχει κλείσει και έχει διακοπεί η άμεση εποπτεία του δάσους. Αν και οι απειλές του φοινικοδάσους είναι πολλές (υβριδισμός, ανταγωνισμός, φυσικότητα, πυρκαγιά, αισθητική υποβάθμιση, χωροθέτηση τουριστικών δραστηριοτήτων κλπ) και ιδιαιτέρως σοβαρό πρόβλημα είναι η ραγδαία εξέλιξη της γενικής προσβολής του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών (Rhynchophorus ferrugineus) και οι νεκρώσεις φοινικόδεντρων στο δάσος, είναι εξοργιστική η κρατική εγκατάλειψη σε βάρος της προστασίας του οικοσυστήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2017 έως και σήμερα, δεν έχει υπάρξει παρέμβαση για το κόκκινο σκαθάρι και οι σημερινές καταστάσεις είναι αποτέλεσμα της πλήρους εγκατάλειψης του δάσους από την Πολιτεία. Ακόμη και τα όποια διαχειριστικά σχέδια είχαν αποφασιστεί στο παρελθόν, τα οποία προέβλεπαν (με τις όποιες ελλείψεις τους και προβλήματα) δράσεις και μέτρα που αν εφαρμόζονταν πιθανόν να μην είχαμε αυτή την εξέλιξη για το κόκκινο σκαθάρι (π.χ. απαγόρευση φύτευσης και καλλιέργειας άλλων φοινικοειδών σε ακτίνα 10 χλμ από το Βάι κ.α.), όπως και οι Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις που εκδόθηκαν (υπ’ αρ. 462/6-3-2000/ΔΑΔ1/2000) δεν εφαρμόστηκαν, λόγω της κατάστασης στη Δ/νση Δασών Λασιθίου.
Τα παραπάνω δείχνουν την απαξίωση των Διευθύνσεων Δασών από το κράτος και ιδιαίτερα αυτών της Κρήτης, όπως του Λασιθίου, και είναι αποκαλυπτική της στρατηγικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα των Δασών, που προωθεί την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης, και την ιδιωτικοποίησή τους με την εκχώρηση της διαχείρισης των δασών σε επιχειρηματικούς ομίλους, όπως έχει εξαγγείλει πρόσφατα ο Υπουργός του ΥΠΕΝ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
- Τη στελέχωση της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό με αξιοπρεπείς μισθούς και πρόβλεψη για τη στήριξη βασικών οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών τους από το κράτος.
- Την άμεση ενίσχυσή της με τα απαραίτητα μέσα και πόρους για την προστασία των σημαντικών περιοχών που χρήζουν εποπτείας και διαχείρισης και της προστασίας και διάσωσης των δασικών οικοσυστημάτων στο Λασίθι (Χρυσή, Φοινικόδασος Βάι, Σελάκανο, Οροπέδιο Λασιθίου, Θρυπτή κλπ).
- Επείγοντα μέτρα διάσωσης και προστασίας του φοινικοδάσους Βάι, με κρατική ευθύνη, με την απαιτούμενη χρηματοδότηση και στελέχωση της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της κατάστασης από την προσβολή του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών (Rhynchophorus ferrugineus), την άμεση εγκατάσταση συνεργείων έργων καθαρισμών και εφαρμογών σκευασμάτων, τη λειτουργία του φυλακίου κ.τ.λ.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω