Ερώτηση Ι. Πλακιωτάκη για την αποπεράτωση των φυλακών στις Κουρούνες

8:59 π.μ. - Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017
08:11 π.μ. - Τρί, 28/59/2017
Image: Ερώτηση Ι. Πλακιωτάκη για την αποπεράτωση των φυλακών στις Κουρούνες

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ανδρέα Κοντονή

Με θέμα την “αποπεράτωση του Γενικού Καταστήματος Κράτησης  ΚΡΗΤΗ 2 στην περιοχή Κουρούνες Νεάπολης του Νομού Λασιθίου” κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Ιωάννης Πλακιωτάκης. Αναφέρει:
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποπεράτωση της κατασκευής του Γενικού Καταστήματος Κράτησης ΚΡΗΤΗ 2, στην περιοχή Κουρούνες Νεάπολης του Νομού Λασιθίου, έχει δημιουργήσει ζήτημα μείζονος σημασίας, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών της περιοχής, όσο και για τις συνθήκες κράτησης των υπεράριθμων κρατουμένων που κρατούνται στις φυλακές Νεάπολης.
 
Η συμβατική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, έληξε στις 13/06/2016 ωστόσο δυστυχώς το έργο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 2013 με ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εξασφαλίσθηκε και εγκρίθηκε η εκταμίευση ποσού 1.346.000 ευρώ, καίριας σημασίας για τη συνέχιση του έργου.
 
Το έργο έχει ουσιαστικά σταματήσει καθώς δεν καταβάλλονται οι πληρωμές ενώ ταυτόχρονα δεν προχωρά και η παράταση των εργασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάτι που θα οδηγήσει στη διάλυση της εργολαβίας .
 
Η τοπική κοινωνία, οι αιρετοί άρχοντες, οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς της περιοχής, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποπεράτωση του έργου μεγιστοποιεί τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σωφρονιστικά καταστήματα της Νέας Αλικαρνασσού και της Νεάπολης, λόγω των υπεράριθμων κρατούμενων και των αντίξοων συνθηκών εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
 
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ολοκλήρωση του έργου θα δώσει την δυνατότητα να αποσυμφορηθούν τα όμορα σωφρονιστικά καταστήματα και να φιλοξενηθούν 600 κρατούμενοι, σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Για την τραγική καθυστέρηση της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 
Περαιτέρω καθυστέρηση εξαιτίας των χρονοβόρων γραφειοκρατικών κωλυμάτων στην αποπεράτωση του Γενικού Καταστήματος Κράτησης  ΚΡΗΤΗ 2 στην περιοχή Κουρούνες της Νεάπολης, σας καθιστά προσωπικά υπεύθυνο και  θα πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να δώσετε άμεση και αποτελεσματική λύση στο ζωτικό πρόβλημα που ταλανίζει τον Νομό Λασιθίου. Άλλωστε τα μέλη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι υπόλογοι για την όλη απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας.
 
Η σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η αποτυχημένη προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης αποτελεσματικής πολιτικής, καθιστά τραγελαφική την όλη κατάσταση, πλήττοντας την άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την συνολικότερη περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου μας, που στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι μας, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία και παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης από την κυβέρνηση.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Επειδή στην τοπική κοινωνία του Νομού Λασιθίου, επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια και μεγάλη ανησυχία τόσο από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και από το σύνολο των πολιτών της περιοχής.
 
Ερωτάται ο Υπουργός;
 
Ποιος είναι ο λόγος της απαράδεκτης καθυστέρησης στην αποπεράτωση του Γενικού Καταστήματος Κράτησης ΚΡΗΤΗ 2 στην περιοχή Κουρούνες της Νεάπολης και τι σκοπεύετε να πράξετε ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο;

Ο Ερωτών Βουλευτής
 
 
 
Γιάννης Πλακιωτάκης