Ερώτηση για τις καταστροφές στην Κρήτη από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

12:49 π.μ. - Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019
12:02 π.μ. - Τετ, 27/49/2019
Image: Ερώτηση για τις καταστροφές στην Κρήτη από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε νέα κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανέρχεται στο ζήτημα που ανέδειξε και με Ερώτησή της την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τις εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις.
 
Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε νέα κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
 
«Οι νεροποντές που έπληξαν για άλλη μια φορά την Κρήτη είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου και τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές του νησιού. Γέφυρες κατέρρευσαν, τμήματα του οδικού δικτύου καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα δεκάδες χωριά στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου να είναι αποκλεισμένα. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές και σε άλλες υποδομές, λαϊκές κατοικίες, περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες, ενώ έχει διακοπεί σε πολλές περιοχές η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.
 
Οι κάτοικοι βιώνουν ξανά στο πετσί τους την παντελή έλλειψη αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη ΕΕ, κυβέρνησης και Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης. Ακόμη και εάν τα συγκεκριμένα έργα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, δεν υλοποιούνται, γιατί δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας ανικανοποίητες τις λαϊκές ανάγκες.
 
Ερωτάται η Ευρ. Επιτροπή:
 
- Θα αποζημιώσει λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν και θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου (επαρχιακού και ΒΟΑΚ) και των άλλων κατεστραμμένων υποδομών από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ με άρση των απαγορευτικών ορίων και περιορισμών που θέτει ο σχετικός Κανονισμός;
 
- Ποια άλλα Ταμεία της ΕΕ θα ενεργοποιήσει για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών, την αποκατάσταση των υποδομών και για την πραγματοποίηση των ζωτικών για την περιοχή αντιπλημμυρικών έργων;».