Εργολαβική “μάχη” για τα φράγματα στο Λασίθι - Τέσσερις κολοσσοί για το διπλό έργο ΣΔΙΤ ύψους 69 εκατ. ευρώ

12:56 μ.μ. - Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023
12:06 μ.μ. - Πέμ, 15/56/2023
Image: Εργολαβική “μάχη” για τα φράγματα στο Λασίθι - Τέσσερις κολοσσοί για το διπλό έργο ΣΔΙΤ ύψους 69 εκατ. ευρώ

Μια 4άδα εγχώριων κατασκευαστικών κολοσσών εκδήλωσε ενδιαφέρον για το διπλό έργο ΣΔΙΤ, ύψους 69 εκατ. ευρώ, που αφορά στη λιμνοδεξαμενή στις Χοχλακιές Σητείας και στο φράγμα Αγίου Ιωάννη στην Ιεράπετρα

Εργολαβική μάχη... “γιγάντων” ξεδιπλώνεται πάνω από την προωθούμενη κατασκευή δύο νέων σημαντικών εγγειοβελτιωτικών έργων στον νομό Λασιθίου. Μετά από τρεις παρατάσεις, διενεργήθηκε τις προάλλες η α' φάση του διαγωνισμού για το διπλό έργο ΣΔΙΤ ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ (μαζί με τον προβλεπόμενο ΦΠΑ), που αφορά στην κατασκευή λιμνοδεξαμενής στις Χοχλακιές Σητείας και στην κατασκευή του φράγματος Αγίου Ιωάννη στην Ιεράπετρα, μαζί με τα αναγκαία αρδευτικά του δίκτυα, αναδεικνύοντας ένα πολύ ισχυρό εργολαβικό ενδιαφέρον.

Κατά την α' φάση ενδιαφέρον για να πάρουν το έργο ΣΔΙΤ που προκήρυξε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκδήλωσαν όχι ένας ή δύο, αλλά 4 εταιρείες και εν προκειμένω 4 πολύ ισχυροί “παίκτες” του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου. Αρχικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν συγκεκριμένα οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, “ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις”, Μυτιληναίος, “Θαλής” (με ΑΒΑΞ-Γκολιόπουλος ΑΤΕ).

Το κατά πόσον και οι 4 ενδιαφερόμενοι “μνηστήρες” θα το πάνε μέχρι τέλους, υποβάλλοντας δεσμευτικές προσφορές στην επόμενη, κυρίως φάση του διαγωνισμού μένει να διαφανεί βεβαίως στην πράξη. Ωστόσο και μόνο το ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το διπλό έργο ΣΔΙΤ οι 4 αυτοί κατασκευαστικοί κολοσσοί, γνωστοί άλλωστε στο νησί μας με έντονη, πολύπλευρη παρουσία σε διάφορα έργα, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για την πορεία του διαγωνισμού και φυσικά για την πολυπόθητη δρομολόγηση των δύο σημαντικών αυτών εγγειοβελτιωτικών έργων σε Σητεία και Ιεράπετρα, που όταν υλοποιηθούν πρόκειται να “ξεδιψάσουν” πραγματικά τις αγροτικές αυτές περιοχές στον νομό Λασιθίου, δίνοντας σημαντική στήριξη και ώθηση στον πρωτογενή τομέα στο ανατολικό άκρο της Κρήτης.

Οι τρεις παρατάσεις

Το έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκηρύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με τίτλο “Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων νομού Λασιθίου και συνοδά Έργα - Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού», και η α’ φάση του διενεργήθηκε με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η εκδήλωση ενδιαφέροντος έγινε μετά από τρεις σερί παρατάσεις. Η 1η παράταση είχε δοθεί για τις 24 Απριλίου. Ακολούθησε 2η μετάθεση της ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις 10 Μαΐου, ενώ κατόπιν δόθηκε και 3η παράταση, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μεταθέτει εκ νέου την προθεσμία, αυτή τη φορά για τις 9 Ιουνίου.

Αυτή τη φορά η διαδικασία διενεργήθηκε κανονικά και ανέδειξε 4 ισχυρούς υποψήφιους “μνηστήρες”, καθώς αρχικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, “ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις”, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Θαλής- ΑΒΑΞ- Γκολιόπουλος ΑΤΕ.

Πρόκειται για το τρίτο έργο ΣΔΙΤ που δημοπρατεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος “ΥΔΩΡ 2.0.”. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 69,31 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 55,9 εκατ. ευρώ).

Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU.

Οι πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας, θα πραγματοποιηθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Απόφαση ΣΔΙΤ, με συνολικό προϋπολογισμό στα 55,9 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Το έργο καλύπτει περίοδο 300 μηνών (δηλαδή 25 ετών), εκ των οποίων τα 2,5 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 22,5 έτη την περίοδο λειτουργίας.

Τα δύο υποέργα του διπλού ΣΔΙΤ

Το πρώτο υποέργο στην περιοχή Χοχλακιών Σητείας αφορά στην κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης λιμνοδεξαμενής, με τα συνοδά της έργα για την ενίσχυση στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων του Παλαικάστρου και της Λαγκάδας της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του δήμου Σητείας. Η λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή του Παλαίκαστρου, της Λαγκάδας και του Καρυδίου του δήμου Σητείας. Το έργο αφορά κατασκευή χωμάτινης λιμνοδεξαμενής με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, οδοποιία κ.λπ.) για αρδευόμενη έκταση 2.500 στρεμμάτων και ενίσχυση του αρδευτικού δικτύου του Παλαίκαστρου, που εξυπηρετεί έκταση 7.500 στρεμμάτων.

Το δεύτερο υποέργο αφορά στο φράγμα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή στους οικισμούς Κουτσουνάρι, Φέρμα, Αγιά Φωτιά και Άγιο Ιωάννη του δήμου Ιεράπετρας. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή φράγματος ύψους 52 μέτρων, αγωγούς μεταφοράς νερού, συνολικού μήκους 19 km, και συνοδευτικά κατασκευαστικά έργα για μικτή αρδευόμενη έκταση 10.425 στρεμμάτων και για καθαρή αρδευόμενη έκταση 8.600 στρεμμάτων, κυρίως με ελαιώνες, των οικισμών Κουτσουνάρι, Φέρμα και Αγ. Φωτιά και Άγ. Ιωάννη του Δήμου Ιεράπετρας. Αποτελούσε αίτημα και στόχο του αγροτικού κόσμου της περιοχής επί δεκαετίες. Το έργο αφορά στην κατασκευή ταμιευτήρα και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής, έργα διανομής και έργα των δικτύων άρδευσης), εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτεινόμενων έργων της μελέτης μικρών ταμιευτήρων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού.

neakriti