Εργάτες γης: Λεπτομέρειες του προγράμματος HELIOS από τον αντιδήμαρχο Ν. Παπαδάκη

10:14 π.μ. - Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022
10:09 π.μ. - Παρ, 16/14/2022
Image: Εργάτες γης: Λεπτομέρειες του προγράμματος HELIOS από τον αντιδήμαρχο  Ν. Παπαδάκη

Απαραίτητη προϋπόθεση η διασφάλιση κατοικίας για τη φιλοξενία των εργατών γης

Ο Δήμος Ιεράπετρας και πιο συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον πυλώνα της απασχολησιμότητας του προγράμματος HELIOS ενημερώνει τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Αγροτικούς Φορείς και μεμονωμένους παραγωγούς, που αναζητούν εργατικό δυναμικό για να απασχοληθεί στις αγροτικές παραγωγές και τα συσκευαστήρια στην περιοχή της Ιεράπετρας, ότι μπορούν να αποστείλουν τις ανάγκες τους ηλεκτρονικά στην παρακάτω φόρμα: https://forms.office.com/r/fjJr5mGBeL

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Νεκτάριο Παπαδάκη το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης απασχολεί ιδιαίτερα την αγροτική Ιεράπετρα και αναμένεται να ενταθεί την περίοδο της συγκομιδής στα θερμοκήπια αλλά και της ελαιοκομιδής. Τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωποι από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης επισκέφθηκαν την Ιεράπετρα και είδαν από κοντά την περιοχή και ενημερώθηκαν για τις ανάγκες. Έτσι ξεκινά μια συνεργασία μέσω του προγράμματος HELIOS . Ο παραγωγός θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του και τι είδους εργασία προσφέρεται. Προϋπόθεση είναι η διασφάλιση κατοικίας με δυνατότητα επιδότησης από το πρόγραμμα για κάποιος μήνες. Άνθρωποι του Οργανισμού θα επικοινωνήσουν με τον παραγωγό ώστε να αναζητηθεί το κατάλληλο εργατικό δυναμικό στο οποίο ο παραγωγός θα παρέχει ασφάλεια και μισθό.

Ο κ. αντιδήμαρχος αφού κάλεσε τους παραγωγούς να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα, σημείωσε ότι χρειάζεται το κράτος να προχωρήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία ώστε εργάτες γης να έρθουν στην Ελλάδα και με νόμιμες διαδικασίες να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα. Επιπλέον λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται ενίσχυση ανά στρέμμα ανάλογα και με την καλλιέργεια.