
Στοιχεία – σοκ για τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων παιδιών έως 15 ετών στην Ελλάδα έρχονται στο φως μετά από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 2024, το 60,3% των οικογενειών δεν αντέχουν οικονομικά να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές -έναντι 52% το 2021.
- το 10,4% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του ένα τουλάχιστον γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση.
- το 74,8% των φτωχών οικογενειών αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά μια τακτική συμμετοχή των παιδιών τους σε δραστηριότητες αναψυχής.
- Το 49,2% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει ένα εορταστικό πάρτι ενώ οι φτωχές οικογένειες, σε ποσοστό 43,2% δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους στις σχολικές εκδρομές.
- Το 60,3% του φτωχού πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του μια εβδομάδαδιακοπών.


Η έρευνα συνέλεξε επίσης πληροφορίες για τη γενική κατάσταση υγείας των παιδιών ηλικίας έως 15 ετών και για την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
- To 20,8% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας έως 15 ετών.
- Το 98,9% των παιδιών ηλικίας έως 15 ετών έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, ενώ το 0,6% μέτρια και το 0,5% κακή ή πολύ κακή υγεία.
- Το 45,9% του πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, χρειάστηκε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ιατρική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του.
- Το 0,6% του πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών και χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του, δεν την έλαβε/έλαβαν.
- Ο κύριος λόγος (87,7%) για τον οποίο το/τα παιδί/παιδιά δεν έλαβε/έλαβαν την αναγκαία ιατρική εξέταση ή θεραπεία, ήταν η μεγάλη λίστα αναμονής ή το γεγονός ότι το επόμενο διαθέσιμο ραντεβού ήταν πολύ αργά.
- Το 31,0% του πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, χρειάστηκε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του.
- Το 3,3% του πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών και χρειάστηκε οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του, δεν την έλαβε/έλαβαν.
- Ο κύριος λόγος (84,9%), για τον οποίο το/τα παιδί/παιδιά δεν έλαβε/έλαβαν την αναγκαία οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία ήταν οικονομικός.
Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας
TVXS.GR