Ερευνήτρια του ΙΤΕ, μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη

11:04 π.μ. - Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016
11:09 π.μ. - Τρί, 13/04/2016
Image: Ερευνήτρια του ΙΤΕ, μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) θα χορηγήσει σε 325 νέους ερευνητές συνολική χρηματοδότηση ύψους 485 εκατ. ευρώ

Που θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να προωθήσουν πρωτοποριακές ιδέες. Μεταξύ των νέων επιστημόνων που θα λάβουν επιχορήγηση περιλαμβάνονται 5 Έλληνες, όπως γράφει το ellines.com.
 
Μεταξύ αυτών και η Δρ Βασιλική Νικολετοπούλου, ερευνήτρια του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνας και συγκεκριμένα του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, στο Ηράκλειο.
 
Αναλυτικά οι πέντε 'Ελληνες επιστήμονες που θα λάβουν χρηματοδότηση είναι:
 
1. Έλενα Γιαννούλη: Η έρευνα της θα γίνει στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου όπου θα εργαστεί στον τομέα των συναισθηματικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
2. Βασιλική Νικολετοπούλου: Η έρευνα της θα γίνει στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), όπου θα εργαστεί στον τομέα των νευροπαθειών
3. Χρήστος Μπεργελές: Η έρευνα του θα γίνει στο University College London όπου θα εργαστεί στον τομέα των ρομπότ για οφθαλμολογικές επεμβάσεις
4. Κατερίνα Δούκα: Η έρευνα της θα γίνει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου θα εργαστεί στον τομέα της παλαιοντολογίας
5. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος: Η έρευνα του θα γίνει στο Πανεπιστήμιο του Birmingham όπου θα εργαστεί στον τομέα των στοιχειωδών σωματιδίων
 
«Με αυτές τις «επιχορηγήσεις εκκίνησης» του ΕΣΕ, η ΕΕ προσελκύει και διατηρεί νέους ερευνητές στην Ευρώπη. Με την υποστήριξη της ΕΕ, οι εν λόγω υπότροφοι θα είναι σε θέση να προωθήσουν τις καλύτερες ιδέες τους, αλλά και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας για περισσότερο ερευνητικό προσωπικό που επιθυμεί να εργαστεί σε τομείς αιχμής της επιστήμης. Απώτερος στόχος είναι να συμβάλουν στη δημιουργία του πλέον πολύτιμου πόρου της Ευρώπης: του ανθρώπινου κεφαλαίο», δήλωσε ο Επίτροπος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία Κάρλος Μοέδας.
Η χρηματοδοτούμενη έρευνα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία μέχρι τις βιοεπιστήμες, καθώς και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Τα έργα που χρηματοδοτούνται περιλαμβάνουν εργασίες σχετικά με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου, τη δημιουργία νέων βιώσιμων τρόπων για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου, και την διερεύνηση του δικαίου της ιθαγένειας για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.