Αμερικανοί επιστήμονες πέτυχαν να μειώσουν την συσσώρεση πλακών β-αμυλοειδούς, χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ, από τον εγκέφαλο γενετικά τροποποιημένων ποντικιών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation.
Η προκαταρκτική αυτή εξέλιξη δημιουργεί ελπίδες επιβράδυνσης της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Οι επιστήμονες θεωρούν την οικοδόμηση πλακών β-αμυλοειδούς έναν ασυμπτωματικό δείκτης του κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, κάνοντας πολλούς μάλιστα να πιστεύουν ότι μπορεί να είναι και η ρίζα του κακού.
Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, στόχευσε στην πρωτεΐνη ΑΡΟΕ, τροποποιώντας γενετικά ποντίκια ώστε να είναι φορείς της ανθρώπινης εκδοχής της.
Εν συνεχεία με ειδικά σχεδιασμένες ενέσεις κατά της ΑΡΟΕ κατάφεραν να μειώσουν την συνολική οικοδόμηση πλάκας β-αμυλοειδούς έως και κατά 50%.
«Η πλάκα που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι δίνει το έναυσμα όλης αυτής της διαδικασίας που τελικά οδηγεί στη γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται η νόσος Ατσχάιμερ. Εξάλλου, υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι οι αμυλοειδείς πλάκες είναι ο παράγοντας που προκαλεί τη νόσο», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Ντέιβιντ Χολτζμαν.
Οι ερευνητές έχουν διατυπώσει την άποψη ότι αν οι πλάκες αμυλοειδούς αφαιρεθούν αρκετά έγκαιρα, ενδεχομένως να καταστεί εφικτή η επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Στο πλαίσιο της μελέτης λοιπόν, οι ειδικοί εστίασαν σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα να αναπτύξουν πλάκες, καθώς είχε γίνει αλλαγή των γονιδίων τους με ανθρώπινα.
Σε διάστημα έξι εβδομάδων, διαφορετικά ποντίκια εκτέθηκαν σε διαφορετικές εβδομαδιαίες ενέσεις αντισωμάτων, ενώ άλλα σε εικονικές ενέσεις.
Οι ενέσεις αντισωμάτων ΑΡΟΕ ενεργοποίησαν το ανοσοποιητικό σύστημα των τρωκτικών, προκαλώντας καταστροφή της ανθρώπινης πρωτεΐνης ΑΡΟΕ.
Όταν οι ερευνητές μέτρησαν τις εγκεφαλικές πλάκες μετά τη θεραπεία, ανακάλυψαν ότι είχε επιτευχθεί συνολικά μείωση της οικοδόμησης πλάκας. Για παράδειγμα, τα επίπεδα των πλακών είχαν μειωθεί στο μισό μετά από θεραπεία ειδικά με το αντίσωμα HAE-4.
«Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς να πουμε ότι η εκκαθάριση των πλακών β-αμυλοειδούς θα εξαλείψει τη νόσο Αλτσχάιμερ», σπεύδει να σημειώσε ο Δρ Χολτζμαν και υπενθυμίζει ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ πειραματικών και κλινικών μελετών.
«Η θεραπεία που αναπτύξαμε πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα μόριο που θα είναι ασφαλές για να χορηγηθεί στους ανθρώπους και φυσικά να δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες. Δυστυχώς κάτι τέτοιο ακόμα απέχει πολύ», σημειώνει.
health.in.gr