Τι κι αν έχουν τοποθετηθεί εικόνες που απεικονίζουν με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τις φρικτές συνέπειες του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό, τα ποσοστά των καπνιστών, ειδικά στην Ελλάδα, παραμένουν ακόμα υψηλά.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στην Ευρώπη οι Έλληνες είμαστε μακράν οι μεγαλύτεροι θεριακλήδες, με ποσοστό 43,4%. Δεύτεροι μετά από εμάς είναι οι Ρώσοι, με ποσοστό καπνιστών 39,5%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό των καπνιστών στον κόσμο (54% του πληθυσμού του) έχει το Κιριμπάτι στη Μικρονησία.
Στον αντίποδα τώρα, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι Ισλανδοί και οι Δανοί καπνίζουν σε ποσοστά 17,5% και 18,9% αντίστοιχα, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό έπεσε στο 17,2% το 2015 και εκτιμάται ότι θα πέσει στο 13,5% έως το 2025. Εκείνα όμως που ανησυχούν ιδιαίτερα είναι τα στοιχεία πανευρωπαϊκών μελετών που αφορούν στους νέους, αφού δείχνουν πως σε όλη την Ευρώπη ένα ποσοστό 20% των εφήβων άνω των 15 ετών καπνίζει. Το ποσοστό αυτό θεωρείται πάρα πολύ μεγάλο, γι' αυτό και προβληματίζει ιδιαίτερα.
Τα στοιχεία στην Κρήτη
Σε επίπεδο Κρήτης, σύμφωνα με έρευνες, όπως τόνισε η υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής του Καπνίσματος στο ΠΑΓΝΗ, καθηγήτρια Ιωάννα Μητρούσκα, έχουμε μια ιδιαιτερότητα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι σε κάποιες κοινωνίες οι έφηβοι αρχίζουν να καπνίζουν από πολύ μικρή ηλικία και συγκεκριμένα από το γυμνάσιο. Μόλις δηλαδή σε ηλικία 12-13 ετών! Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται κυρίως σε περιοχές της νότιας Κρήτης, με πολλούς νέους να συνηθίζουν να συνδυάζουν το τσιγάρο με το αλκοόλ. Συνδυασμός άκρως επικίνδυνος για την υγεία τους...
Από την άλλη όμως, υπάρχουν και αυτοί που, αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο και τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στην υγεία τους το κάπνισμα, παίρνουν την απόφαση να το κόψουν, είτε μόνοι τους είτε λαμβάνοντας βοήθεια. Στήριγμα στην προσπάθεια όλων αυτών που αποφασίζουν να ακολουθήσουν το δρόμο κατά το καπνίσματος αποτελεί εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια το Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος, που λειτουργεί στο ΠΑΓΝΗ, σώζοντας όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες ζωές.
Τα αποτελέσματα των επιδόσεών του θεαματικά, φέρνοντάς το στις πρώτες θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Το Ιατρείο του Ηρακλείου, μαζί με δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν τα ιατρεία αναφοράς σε ολόκληρη τη χώρα, που άνοιξαν το δρόμο και για μικρότερα ιατρεία σε πολλά ακόμα νοσοκομεία. Το Ιατρείο στο ΠΑΓΝΗ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001 και από τότε έχουν περάσει πάνω από 15 χιλιάδες καπνιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία από ολόκληρη την Ελλάδα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης η επισκεψιμότητα στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος αυξήθηκε έως και 30%. Ετησίως, στο Ιατρείο του ΠΑΓΝΗ περνούν 1.200 άτομα, με την επιτυχία της διακοπής του καπνίσματος να αφορά ένα ποσοστό πάνω από 80%, για όλους εκείνους όμως που είναι συνεπείς στις οδηγίες των ειδικών. Στοιχείο αρκετά σημαντικό, όπως σημαντικό είναι να καταλάβει κάποιος που μπαίνει στη διαδικασία να κόψει το κάπνισμα ότι πρέπει να παρακολουθεί το πρόγραμμα συστηματικά. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει η υπεύθυνη του Ιατρείου κ. Ιωάννα Μητρούσκα, η πιθανότητα υποτροπής που συνήθως εμφανίζεται τους πρώτους τρεις μήνες μπορεί να αγγίξει το 90%.
«Ανεξαρτήτως πόσο επιτυχημένο είναι το πρόγραμμα για τον καθένα που απευθύνεται στο ιατρείο μας, είναι αναγκαίο να είναι συνεπής στην παρακολούθησή του», σημείωσε η κ. Μητρούσκα, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεθόδους που ακολουθούνται από το Ιατρείο για να κόψει κανείς το κάπνισμα «είναι αυτές που προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: ενημέρωση, προσέγγιση και ειδική ψυχολογική υποστήριξη για το κάπνισμα και, αν κριθεί απαραίτητο, χορηγείται φαρμακοθεραπεία», αναφέρει η κ. Μητρούσκα, προσθέτοντας πως η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 2-3 μήνες, ενώ, εφόσον περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, ανά τρίμηνο γίνονται συνεδρίες υπό το φόβο του υποτροπιασμού.
Στο Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος στο ΠΑΓΝΗ απευθύνονται όλες οι ηλικίες και ευτυχώς στην πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπους που παίρνουν την απόφαση να κόψουν το τσιγάρο, προτού αυτό κάνει κακό στην υγεία τους. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα ηλικιακά επίπεδα στο Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος του ΠΑΓΝΗ όλα αυτά τα χρόνια έχουν στραφεί άτομα 40-63 ετών σε ποσοστό 65%, που αποτελούν και την πλειοψηφία των επισκεπτών. Ακολουθούν οι ηλικίες κάτω των 40 ετών σε ποσοστό 15%, οι ηλικίες μεταξύ 65 και 75 σε 10%, άνω των 75 ετών σε ποσοστό 5% και 18-25 σε ποσοστό 2%. Μάλιστα, το 65% των ατόμων που κλείνει το πρώτο ραντεβού γνωριμίας με το Ιατρείο αποφασίζει τελικά να μπει σε πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος, πράγμα αρκετά ενθαρρυντικό.
«Το Ιατρείο έχει γίνει γνωστό πλέον. Πρόκειται για ένα Ιατρείο-αναφορά. Στην Ελλάδα, ο κόσμος καπνίζει πάρα πολύ. Στην Κρήτη και στην Ελλάδα παραμένουμε στις πρώτες θέσεις καπνιστών, παρά το ότι τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι έχουμε μια μικρή μείωση. Στο Ιατρείο προσπαθούμε να δουλεύουμε εντατικά στο στάδιο της παρακολούθησης, καθώς θεωρείται πολύ σημαντικό στην προσπάθεια που κάνει κάποιος να κόψει το κάπνισμα.
Παράλληλα, όμως, διευρύνουμε όσο μπορούμε και το κομμάτι της ενημέρωσης και της πρόληψης με επισκέψεις-εκδηλώσεις και ημερίδες που οργανώνουμε σε σχολεία, προκειμένου να προλάβουμε ό,τι μπορούσε σε σχέση με τα νέα παιδιά, αλλά και μέσα από ενημερωτικά συνέδρια που κάνουμε, απευθυνόμενοι, μεταξύ άλλων, σε ειδικές κοινωνικές ομάδες», τόνισε η κ. Μητρούσκα, η οποία, απευθύνοντας κάλεσμα σε όποιον σκέφτεται να κόψει το κάπνισμα και δεν το έχει ακόμα κάνει πράξη, τόνισε πως «το κάπνισμα σκοτώνει. Είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στο σύγχρονο κόσμο που μπορεί να προληφθεί. Η αγωγή για το κάπνισμα σώζει ζωές. Παρακαλούμε όλους τους καπνιστές να σκεφτούν ότι κάτι πρέπει να κάνουν με το κάπνισμα. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσους δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους».
Σε αριθμούς
* Από το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του ΠΑΓΝΗ έχουν περάσει πάνω από 15.000 Κρητικοί.
* 1.200 άτομα ετησίως επισκέπτονται το Ιατρείο.
* Το 65% των ατόμων ξαναπηγαίνει στο Ιατρείο με την επιθυμία να μπει στο πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος, ενώ ποσοστό που υπερβαίνει το 80% κόβει το κάπνισμα, εφόσον είναι συνεπείς.
* Ηλικιακές ομάδες που επισκέπτονται το Ιατρείο: άτομα 40-63 ετών ποσοστό 65%, κάτω των 40 ετών ποσοστό 15%, 18-25 ετών 2%, 65-75 ετών 10%, άνω των 75 ετών 5%.
* Η διαδικασία διακοπής καπνίσματος διαρκεί περίπου 3 μήνες, ενώ μετά χρειάζεται μία επίσκεψη κάθε 3μηνο, υπό το φόβο υποτροπιασμού.
6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες
Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τις έρευνες, ο αριθμός των ανδρών καπνιστών είναι συντριπτικά υψηλότερος από εκείνον των γυναικών: 950 εκατομμύρια είναι οι άνδρες τακτικοί καπνιστές και μόνο 177 εκατομμύρια οι γυναίκες.
Την ίδια στιγμή, κάθε έξι δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στον κόσμο από μια ασθένεια που συνδέεται με το κάπνισμα, όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Τα στοιχεία ερευνών αποκαρδιωτικά, δείχνουν πως κάθε χρόνο περίπου 6 εκατ. θάνατοι αποδίδονται στο κάπνισμα.
Ο ΠΟΥ μάλιστα να υπογραμμίζει πως, αν δεν τεθούν σε εφαρμογή δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του καπνίσματος, υπολογίζεται ότι ως το 2030 οι θάνατοι από την «παγκόσμια επιδημία», όπως τη χαρακτηρίζει, θα φτάσουν στα 8 εκατομμύρια.
Μαρία Αντωνογιαννάκη
neakriti.gr